Mulți dintre deținuții eliberați joi aveau condamnări pentru tâlhării și omor

×
Codul embed a fost copiat

Cei mai mulţi, adică 80 din cei 529 de deţinuţi care au fost eliberaţi joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, erau încarceraţi la Penitenciarul Giurgiu, a anunțat ANP.

De la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna şi de la Centrul de Detenţie Brăila n-a plecat încă niciun deţinut, în timp ce, de la Penitenciarul Deva a plecat o singură persoană. În perioada următoare ar putea fi eliberaţi condiţionat, în baza acestei legi, alţi 3.349 de deţinuţi, cei mai mulţi fiind de la Rahova - 250 şi de la Penitenciarul Poarta Albă - 200. Potrivit reprezentanţilor unora dintre penitenciare, mulţi dintre deţinuţii puşi în libertate ca urmare a acestei legi aveau condamnări pentru furturi şi tâlhării, dar şi pentru omor.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis o situaţie a persoanelor condamnate puse în libertate la termen, joi, ca urmare a scăderii zilelor executate în condiţii necorespunzătoare, precum şi o situaţia a persoanelor condamnate care vor fi discutate în prima comisie pentru liberare condiţionată.

Joi au fost puşi în libertate 529 de deţinuţi, iar alţi 3.349 ar putea fi eliberaţi condiţionat în perioada următoare, ca urmare a aplicării legii intrate în vigoare joi.

Conform ANP, de la Penitenciarul Aiud au fost eliberaţi 30 de deţinuţi, iar în perioada următoare ar putea fi puşi în libertate alţi 45 de deţinuţi, de la penitenciarul Arad - 24 de deţinuţi, iar 66 ar urma să fie eliberaţi condiţionat, de la Penitenciarul Bacău au fost eliberaţi doi deţinuţi şi ar urma alţi 59, de la Penitenciarul Baia Mare au fost puşi în libertate cinci deţinuţi şi ar urma 65, de la Bistriţa - 7 şi ar putea fi eliberaţi alţi 108, de la Botoşani - 14 eliberaţi şi ar putea fi puşi în libertate 154, de la Brăila - 4 şi ar putea fi eliberaţi alţi 40, de la penitenciarul Jilava - 37 şi urmează alţi 192 de deţinuţi, de la Rahova - 10 şi urmează 250, de la Codlea - 4 şi urmează 110, iar de la penitenciarul Poarta Albă au fost eliberaţi 55 de deţinuţi si ar urma alţi 200.

Citește și
deținuți eliberați
529 de deținuti au fost eliberați, câteva mii se pregătesc. Reacții: ”Ca hoț, nu cred că mă angajează nimeni”

De la Penitenciarul Craiova - Pelendava au fost puşi în libertate joi 18 deţinuţi şi ar urma alţi 149, de la Deva a fost eliberat un deţinut şi ar urma 30 de la Drobeta Turnu Severin au fost eliberaţi cinci şi ar urma 107, de la Focşani - 3 şi ar urma 103 , de la Găesti - 18/144 de la Galaţi - 7/47, Gherla - 8/55, Giurgiu - 80/76, Iaşi - 37/247, Mărgineni -13 /25, Miercurea Ciuc - 7/21, Mioveni - Colibaşi - 17/24, de la Oradea - 3/34, de la Ploieşti - 2/50, de la Ploieşti – Târgşorul Nou - 5/83, Penitenciarul Satu Mare - 3/21, Penitenciarul Slobozia - 11/35 , SNPAP Tg. Ocna - 0/10, penitenciarul Târgu Jiu - 3/104, Penitenciarul Târgu Mureş - 5/50, Penitenciarul Timişoara - 9/ 127, Penitenciarul Tulcea - 34/133, Penitenciarul Vaslui - 11/138, Brăila – Tichileşti - 0/8, Centrul de Detenţie Craiova - 1/51, Spitalul Penitenciar Jilava - 6/47, Spitalul penitenciar Rahova - 2/4 , Spitalul penitenciar Poarta Albă - 3/22, Spitalul Dej - 1/ 9, Spitalul penitenciar Mioveni - Colibaşi - 4/11, Spitalul Târgu Ocna - 2/19, Centrul Educare Buziaş - 2/19, Centrul educare Târgu Ocna - 4/19.

Peste 10% dintre deţinuţii din Penitenciarul Aiud au fost sau urmează a fi eliberaţi

La Penitenciarul Aiud, unde 30 de deţinuţi au fost eliberaţi, iar alţi 45 ar urma să fie puşi în libertate săptămâna viitoare, sunt încercerate 692 de persoane, ceea ce înseamnă că vor fi puşi în libertate, ca urmare a legii intrate în vigoare joi, peste 10% din numărul deţinuţilor din acest penitenciar.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, Nicoleta Mătărângă, a precizat, vineri, pentru News.ro, că la acest moment în penitenciar sunt încarcerate, după eliberarea celor 30 de deţinuţi, 692 de persoane.

Printre cei eliberaţi se numără şi persoane care se aflau în detenţie pentru fapte grave, precum omor sau tâlhării.

Toader: Deţinuţii care au fost eliberaţi înainte de intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu şi au proces pe rol la CEDO vor primi despăgubiri în bani

Deţinuţii care au executat pedepsele în condiţii necorespunzătoare şi au fost eliberaţi din penitenciare înainte de intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, având procese pe rol la CEDO, vor primi despăgubiri în bani, a spus, vineri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"M-am referit la categoria celor care au executat pedepse mai de demult şi care au procese la CEDO. S-au adunat la CEDO cauze, procese de ordinul miilor, CEDO le-a suspendat, a pronunţat decizia pilot şi noi trebuie să le dăm despăgubiri şi lor. Dacă mai sunt încă în penitenciar unii, primesc aceste şase zile la 30 de zile de detenţie în condiţii necorespunzătoare. Poate că alţii au executat integral pedeapsa, au plecat acasă, dar au proces pe rol şi spuneam că lor nu mai ai cum să le dai şase zile, că ei sunt acasă. Şi atunci le dai despăgubiri în echivalent bănesc”, a declarat ministrul Justiţiei la conferinţa "Protecţia drepturilor deţinuţilor şi condiţiile de detenţie din România”, organizată la Institului Naţional de Statistică.

Toader a spus că Executivul va decide care va fi cuantumul compensatoriu, dând exemplu; Ungariei şi Italiei, unde deţinuţii primesc cinci euro, respectiv opt euro pe fiecare zi de detenţie necorespunzătoare.

"Cuantumul nu-l stabilesc eu. Eu pot să vă dau două repere. Ungurii, într-o decizie similară pilot, au stabilit cinci euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, Italia a stabilit opt euro pe zi, iar CEDO a considerat că sunt despăgubiri echitabile. Probabil tot în zona aceasta vom fi şi noi, pe care o va decide Gvuernul ca proiect de lege, Parlamentul ca decident”, a subliniat Toader.

El a adăugat că dacă suma compensatorie va fi prea mare, statul va plăti eşalonat.

"Există o decizie a CEDO care spune că statul nu se poate prevala de lipsa fondurilor pentru a justifica neplata obligaţiilor stabilite prin hotărâre judecătorească. Prin urmare, statul trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile. Dacă suma totală va fi prea mare, statul are posibilitatea să eşaloneze plata despăgubirilor”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Arad: Majoritatea deţinuţilor beneficiari ai legii privind recursul compensatoriu, condamnaţi pentru furturi şi tâlhării

Din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad au fost eliberaţi 24 de deţinuţi, majoritatea fiind condamnaţi pentru furturi şi tâlhării.

Purtătorul de cuvânt al penitenciarului, Eduard Magold, a precizat pentru News.ro că majoritatea deţinuţilor puşi în libertate fuseseră condamnaţi pentru infracţiuni de furt şi tâlhărie, dar toţi au ajuns să fie încarceraţi la Arad după ce au fost transferaţi de la alte penitenciare din ţară, unde condiţiile de detenţie nu sunt la fel de bune ca la Arad.

“La Arad nu avem camere suprapopulate şi sunt respectate normativele, fiind vorba de un penitenciar nou. Deţinuţii eliberaţi de la noi au ispăşit o parte din pedeapsă în alte penitenciare din ţară şi li s-au calculat reducerile de pedeapsă raportat la perioada în care au fost încarceraţi acolo”, a spus Magold.

Conform sursei citate, alţi 66 de potenţiali beneficiari ai legii vor intra în analiza comisiei de eliberare condiţionată săptămâna viitoare.

Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad, situat la marginea oraşului, are o capacitate de peste 1200 de locuri şi este considerat unul dintre cele mai moderne din ţară. La sfârşitul anului 1994 au demarat lucrările de construire, care s-au încheiat în 2001, iar în 2002 a fost inaugurat, în timp ce clădirea veche din oraş, de pe strada Eftimie Murgu, a devenit secţie exterioară.

Legea privind recursul compensatoriu prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate intră în vigoare joi, urmând ca primii deţinuţi beneficiari ai noului act normativ, să fie deja puşi în libertate.

Conform legii, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă;existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Toader, după prima zi de eliberări din penitenciare: ”Este mult, mi-a depăşit aşteptările”
Toader, după prima zi de eliberări din penitenciare: ”Este mult, mi-a depăşit aşteptările”

Peste 500 de deţinuţi au fost eliberaţi joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, a anunţat, vineri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

529 de deținuti au fost eliberați, câteva mii se pregătesc. Reacții: ”Ca hoț, nu cred că mă angajează nimeni”
529 de deținuti au fost eliberați, câteva mii se pregătesc. Reacții: ”Ca hoț, nu cred că mă angajează nimeni”

529 de condamnaţi au fost eliberaţi joi noapte târziu din penitenciarele României. Sunt primii beneficiari ai legii care spune că pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiţii proaste după gratii primesc 6 zile de libertate.

40 de deținuti au părăsit penitenciarul Jilava. Vineri, ar putea fi eliberați încă 1500
40 de deținuti au părăsit penitenciarul Jilava. Vineri, ar putea fi eliberați încă 1500

Cel putin 40 de deținuti au iesit joi seară din penitenciarul Jilava, dupa ce joi a intrat in vigoare legea care ii elibereaza mai repede pe detinuții încarcerați în condiții necorespunzătoare.

Val de eliberări din închisori, de joi. Sociolog: ”România nu este pregătită pentru ce va urma, 80% recidivează”
Val de eliberări din închisori, de joi. Sociolog: ”România nu este pregătită pentru ce va urma, 80% recidivează”

De joi vom asista la începutul unui val de eliberări în masă, din închisori. Anunţul a fost făcut de Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.