Primăriile nu mai pot începe proiecte de construcţii, fiindcă firmele nu vin la licitaţii


Ultimul update: Miercuri 26 Iunie 2019 20:18
Data publicarii: Miercuri 26 Iunie 2019 19:20
Categorie: Stiri actuale

Numeroase proiecte de investiţii sunt blocate în toată ţara, pentru că firmele nu mai participă la licitaţiile pentru atribuirea lucrariilor. Constructorii spun că proiectele sunt subevaluate şi nu le pot realiza.

Situaţia a apărut după ce în construcţii, salariul minim brut a crescut la trei mii de lei, iar materialele s-au scumpit şi ele. În tot acest timp, multe şcoli şi drumuri, au nevoie de reparaţii.

Primăria din Oradea încearcă de trei luni să găsească o firmă care să renoveze Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", unde învaţa peste 300 de elevi. Imobilul, construit în anii 70, are nevoie urgent de reparaţii. Pentru lucrări, edilii au 5 milioane de lei - din bani europeni, dar la cele trei licitaţii nu s-a prezentat nimeni.

Ruben Filiomn, director Colegiul Tehnic ”Mihai Viteazul” Oradea: "Asta este mare păcat, pentru că ar fi bine că lucrările la şcoală să se facă în perioada vacanţei de vară. Important ar fi să vină la licitaţie."

De asemenea, primăria din Oradea mai are disponibile cinci milioane de euro ca să renoveze mai multe clădiri istorire şi să amenajeze un parc, însă nu găseşte constructor.

Mircea Mălan, videprimar Oradea: "Nu îmi dau seama ce se poate face. Pentru noi, care suntem achizitorii acestor servicii, e o problemă"

Reprezentanţii firmelor de construcţii susţin că nu participa la licitaţii pentru că banii pe care i-ar primi sunt puţini. Valoarea proiectelor nu a fost actualizata după ce salariul minim brut în construcţii a fost majorat la trei mii de lei, iar preţul materialelor de constrcutii a crescut şi el.

Ioan Mintaș, proprietar firmă de construcții: "Ar însemna o pierdere pentru constructori, neacoperind nici valoarea materialelor care, în urmă cu un an, era mult mai mică decât la ora actuală, mă refer la oţelul beton, la partea de ciment, care s-a scumpit cu 20-30 la sută."

Dorel Crăciun, director drumuri județene Bihor: "La drumuri avem o problemă foarte stringenta legată de creşterea preţului la bitum. Avem creşteri de 60 la sută.Nu putem participa. În momentul în care am introdus oferta, am pus preţurile, rezulta o valoare mai mare decât cea estimată de către beneficiar."

De lipsa firmelor de construcţii care să participe la liciitatiile organizate pentru diferite lucrări se plâng autorităţile locale din toată ţara. Primăria din Slivilești - Gorj oferă 50 de mii de lei ca să repare acoperişul bisericii, dar nimeni nu vrea lucrarea.

Ion Iordache, proprietar firmă de construcții: "Nu participăm când proiectele sunt subevaluate. Firmele aleg dacă se duc la o licitaţie în care valoarea financiară e convenabina şi proiectul e actualizat. Dacă nu e actualizat, rămân investiţiile neîncepute şi nefăcute."

Nici primăria din Curtici, Arad, nu găseşte pe nimeni care să extindă reţeaua de apă.

Singura soluţie pentru a ieşi din această criză, spun constructorii, ar fi ca primăriile să reevalueze lucrările şi să actualizeze preţurile.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Bărbat rănit după ce a sărit pe fereastră ca să scape dintr-un incendiu
Bărbat rănit după ce a sărit pe fereastră ca să scape dintr-un incendiu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Laura Codruta Kovesi
Financial Times: Franța o va susține pe Kovesi pentru funcția de procuror-șef european
În loc să evite pagubele, ar fi provocat un masacru. Zeci de cuiburi de prigorii, astupate
Cazul incredibil al Centurii Capitalei. De ce pe 2 benzi se parchează în loc să se circule
Vedetă pe Instagram, dată în judecată de o companie aeriană pentru o poză
Decizia în cazul preotului care ar fi convins o minoră să se filmeze în ipostaze indecente
Bărbat din Bistrița-Năsăud, electrocutat în timp ce manevra un aparat de spălat
frauda, sistem informatic
Percheziții, după ce ProTV a semnalat existența unui grup care a înșelat zeci de primari
Un preot ar fi convins o minoră să se filmeze goală, apoi a distribuit imaginile online
Urșii intră noapte de noapte în casele mureșenilor și fac prăpăd. Mulți s-au mutat la oraș
20 de turiști s-au prăbușit cu tot cu scara pensiunii. Ce făceau în momentul incidentului
Bărbat jefuit de un prieten, în plină stradă, după ce a aflat ce avere avea în buzunar
Opt oameni au căzut de la 3 metri, după ce scara unei pensiuni din Brașov s-a rupt