Monumente lăsate de primării să se ruineze. De ce nu vor firmele să lucreze cu statul
Nenumărate blocuri, școli și clădiri de patrimoniu care trebuie reabilitate urgent se degradează, pentru că autoritățile nu găsesc firme dispuse să execute lucrările.
În mai multe localități din țară se organizează licitații la care nu se prezintă nimeni. Muncitorii au devenit o raritate, pentru că statul dă mai puțini bani decât marii dezvoltatori care ridică ansambluri rezidențiale.
La Colegiul Național Spiru Haret din Târgu Jiu, o parte din clădirea veche de un secol este încercuită cu o bandă care-i atenționează pe elevi să fie atenți la tencuiala care pică de pe clădire. Cele opt milioane de lei alocate pentru reabilitarea clădirii nu atrag nicio firma de construcții, de mai bine de un an.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Carmen Cosmulescu, director Colegiul Național Spiru Haret Târgu Jiu: „Nimeni, nicio firmă nu a câștigat licitația pentru realizarea reparațiilor. Nicio firmă nu a venit să se uite.”
Și la liceul Tudor Vladimirescu, oficialii vor să repare acoperișul și ferestrele, însă la patru licitații, nu s-a prezentat nimeni.
Dorin Tascău, director Colegiul Național Tudor Vladimirescu Târgu Jiu: „Probabil că ar fi trebuit să vină dacă se înscriu la licitație.”
Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: „Toate societățile din Gorj se plâng de forță de muncă calificată. Forța de muncă există, dar au nevoie de calificată. Gândiți-vă că vorbim despre o clădire monument istoric.”
La Oradea, pentru 40 de blocuri, s-a amânat reabilitarea termică. Nicio firma de construcții nu e interesată de lucrare.
Locatară: „Pe noi ne afectează, în primul rând, că, dacă plouă și stăm la etajul IV, e clar. Pe alții îi inundă."
Locatar: „Păi dacă nu se face izolație, nu-i căldură. Plătim mai mult, nu? Te arde la buzunar."
Președinta unor asociații de proprietari: „Dosarele-s toate complete, banii sunt în cont, de la Uniunea Europeană, de la noi, de la locatari. Problema este că nu se prezintă firmele de construcții la licitații."
Nici proiectele noi nu pot fi demarate.
Florin Birta, viceprimar Oradea: „Dorim să construim două cămine studențești în campusul universitar. Probabil, una dintre cauze, foarte importantă, este lipsa forței de muncă."
Și la Arad este aceeași situație.
Purtător de cuvânt primăria Arad: „La anumite licitații nu primim nici măcar o ofertă. Prețurile estimate de noi nu corespund calculelor ofertanților, iar tot mai des firmele de construcții invocă un alt motiv, respectiv lipsa acută de personal calificat."
Laurențiu Plosceanu, președinte ARACO ( Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții ): „Foarte multe primării au organizat licitații pe documentații efectuate cu mai mulți ani în urmă, care nu au ținut cont de evoluția prețurilor La acest factor se adaugă ordonanța 114. Practic, constructorii s-au trezit, începând cu primele luni din acest an, cu costuri majorate, atât la manoperă cât și la materialele de construcții.
Organizarea unei licitații pentru astfel de lucrări durează cel puțin o lună.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!