Monica Ridzi, cu o zi inainte de sentinta: "Altarul de sacrificu are nevoie de al 13-lea ministru"

Monica Iacob-Ridzi

Monica Iacob Ridzi a postat pe blog, cu o zi inainte de decizia finala in dosarul sau de coruptie, un text in care vorbeste de probe din proces si probleme de sanatate.

Textul postat duminica pe blog de Monica Iacob Ridzi incepe cu prezentarea situatiei bunicilor sai paterni, cetateni romani de origine germana, care au fost deportati in Uniunea Sovietica, in ianuarie 1945. ”Printre cei deportati au fost si bunicii mei. Tatal meu avea atunci un an si cinci luni, exact cat are fetita mea in acest moment…incepuse sa rosteasca primele cuvinte si era un copil vesel. A ramas plangand acasa cu bunica lui”, scrie Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului si Sportului.

Ea vorbeste apoi despre ceea ce s-a intamplat cu bunica sa la intoarcerea din lagar, cand nu a mai fost recunoscuta de fiul sau - tatal fostului ministru -, dar si despre faptul ca aceasta s-a recasatorit, crezand ca sotul sau a murit in Uniunea Sovietica, cativa ani mai tarziu dovedindu-se ca acesta era insa in viata.

Apoi, Monica Iacob Ridzi povesteste despre tatal sau, despre boala acestuia si despre decesul la varsta de 59 de ani, precizand ca, in urma acestei experiente, a inteles inca o data ”ca exista valori mult mai importante decat cele financiare, ca cea mai importanta este sanatatea” si ca oamenii nu se pot impotrivi sortii. Ea continua, punand sub semnul naivitatii multe din lucrurile care i s-au intamplat. Astfel, ea vorbeste despre viata alaturi de sotul sau, la Petrosani, ”intr-un modest apartament cu trei camere”, sustinand ca amandoi au decis sa se implice in politica in speranta ca vor putea schimba ceva in aceasta tara. ”Mi-am dorit sa nu mai moara oameni nevinovati prin spitale si sa dam o sansa Vaii Jiului. Am crezut ca toti sunt corecti si cu frica de Dumnezeu, ca mine. Am fost naiva, recunosc. Am platit politic si personal pentru naivitatea mea de a fi crezut prea mult in oameni. Am inteles pretul pe care credulitatea mea l-a impus intr-o lume mai mult mercantila si mai putin cu suflet”, scrie Monica Iacob Ridzi.

Ea povesteste apoi despre preluarea mandatului de ministru al Tineretului si Sportului, in decembrie 2008, mentionand ca atunci ”a avut o strangere de inima”, insa a fost convinsa sa accepte aceasta functie de colegii din partid. ”Argumentele colegilor din partid au fost puternice: ai demisionat din Parlamentul European, ai candidat si ai fost aleasa cu un numar foarte mare de voturi in Parlamentul Romaniei, nu poti sa refuzi… Am acceptat. Cand am aflat ca eram de fapt al 13- lea ministru al sportului am avut o strangere de inima…dar recunosc, nu banuiam nicio secunda in acel moment ca intr-un minister salariatii pot face ce vor, peste capul ministrului”, mai arata Ridzi.

Citește și
Dan Bittman
Dan Bitman a fost audiat ca martor in dosarul de coruptie al fostului ministru Ridzi
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

De asemenea, ea prezinta si probe din dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, spunand ca a fost condamnata de instanta pentru ca ar fi platit ”niste bani catre doua firme, desi, conform probelor din dosar, banii au fost platiti la «ordinul» directorului general economic din minister, Paul Diaconu”, impotriva vointei sale.

Ea precizeaza ca a dovedit in instanta ca la momentul efectuarii platilor, 11 mai 2009, nu se afla in tara, fiind la Bruxelles, astfel incat nu avea cum sa semneze ordonantarile de plata. ”In 12 mai 2009, cand mi-au fost prezentate spre semnare ordonantarile de plata, am refuzat semnarea lor, solicitand tot atunci efectuarea unui raport de control. In acel moment nimeni nu mi-a comunicat faptul ca plata se facuse in 11 mai 2009, in absenta semnaturilor mele. Am atasat documente doveditoare la dosar. Judecatorii fondului nu le-au vazut”, mai scrie ea pe blog.

Fostul ministru scrie si despre problemele sale de sanatate, care s-au acutizat in ultimii sase ani ca urmare a procesului in care este judecata. ”Din pacate acesti ultimi sase ani din viata si-au pus amprenta definitiv asupra vietii si familiei mele. Sunt sase ani in care bolile pe care le aveam s-au agravat si au aparut si altele noi. Sunt sase ani in care am alergat intre spitale, avocati, experti, instanta si iar spitale…”, mai arata Monica Iacob Ridzi, care sustine ca de aceasta situatie au fost afectati si copiii sai.

In final, ea isi exprima speranta ca aceia care vor decide soarta sa ”vor vedea si vor cantari mai mult decat instanta de fond probele aflate la dosar” si incheie sustinand ca ”altarul de sacrificu are nevoie de al 13-lea ministru”. ”Mi-as dori ca nu aspectele medicale sa primeze in decizia instantei, ci probele din dosar, care dovedesc nevinovatia mea, dar am depus si rapoartele medicale instantei pentru a dovedi ca, din pacate, situatia mea medicala este foarte grava”, scrie Ridzi.

Un complet de cinci judecatori de la instanta suprema a finalizat luni dezbaterile in dosarul in care Monica Iacob Ridzi este acuzata de abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului, cand aceasta era ministru al Tineretului si Sportului. Completul a ramas in pronuntare in acest caz, urmand sa dea decizia definitiva in 16 februarie.

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnata, in 27 ianuarie 2014, de ICCJ, la 5 ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului. Aceeasi pedeapsa a fost dispusa, tot pentru abuz in serviciu, pentru Ioana Varsta, in timp ce Paul Diaconu a primit doi ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Alti sase angajati ai ministerului au primit pedepse cu suspendare.

Potrivit DNA, in perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi, in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect. In acest scop a fost alocata firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sportului a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locatii din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuza pe Ridzi ca, ulterior declansarii cercetarilor, in 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Marcuta, ar fi intervenit sa fie sterse din calculatoarele MTS apartinand unora dintre coinculpati date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atat din agendele de posta electronica, cat si din memoria calculatoarelor, pentru a impiedica aflarea adevarului.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-a constituit parte civila cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizand ca isi rezerva dreptul de a o modifica in functie de prejudiciul final stabilit pe baza intregului material probator din dosar.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Monica Iacob Ridzi a fost condamnata la cinci ani de inchisoare cu executare. Reactia fostului ministru
Monica Iacob Ridzi a fost condamnata la cinci ani de inchisoare cu executare. Reactia fostului ministru

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi a aflat, luni, sentinta in cadrul dosarului in care este acuzata de abuz in serviciu, in privinta organizarii Zilelor Tineretului din 2009.

Dan Bitman a fost audiat ca martor in dosarul de coruptie al fostului ministru Ridzi
Dan Bitman a fost audiat ca martor in dosarul de coruptie al fostului ministru Ridzi

Dan Bitman a fost audiat ca martor in dosarul de coruptie al fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

Monica Iacob Ridzi si-a prezentat, in plenul Camerei, demisia din PDL
Monica Iacob Ridzi si-a prezentat, in plenul Camerei, demisia din PDL

Deputatul Monica Iacob Ridzi si-a prezentat, marti, in plenul Camerei, demisia din grupul parlamentar al PDL, ea precizand ca va activa in continuare ca independent.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.