Dan Bitman a fost audiat ca martor in dosarul de coruptie al fostului ministru Ridzi

Dan Bittman

Dan Bitman a fost audiat ca martor in dosarul de coruptie al fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

Judecatorii instantei supreme au audiat, vineri, mai multe persoane in acest caz. Intre martori s-a aflat si solistul trupei Holograf, Dan Bitman.

Acesta a aratat in fata judecatorilor ICCJ ca, in luna aprilie 2009, a fost contactat telefonic de fostul ministru Ridzi, care i-a cerut sa-l intalneasca in Parcul IOR din Capitala pentru discutii.

"Ministrul spunea la intalnire ca doreste sa faca un spot filmat intainte de ziua de 2 mai. Am filamt, evident, acel spot, impreuna cu doamna ministru si cu inca o persoana. Nu mi s-a oferit si nu am cerut niciun ban pentru acel spot. A fost ceva voluntar in contextul in care eu mi-am dorit sa sustin actiunea ministerului", a declarat Bitman in fata instantei de judecata.

Acesta a mai aratat in fata judecatorilor ca, ulterior filmarii spotului, a sustinut impreuna cu trupa un concert in cadrul evenimentelor organizate la acea vreme de catre minister.

Intrebat care a fost suma contractului incheiat cu ministerul, Bitman a spus ca nu s-a ocupat in mod direct de negocieri si de perfectarea contractului, persoana insarcinata de catre formatie pentru astfel de activitati fiind George Stirbei, impresarul trupei Holograf.

Bitman a aratat ca suma pentru care trupa a luat parte la evenimentul organizat de minister a fost de 7.500 de euro.
Intrebat de judecatori care a fost numarul estimativ de persoane prezente la acel concert, Bitman a spus ca au fost peste 5.000 de persoane prezente.

La iesirea din sala de judecata, Dan Bitman a spus, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, ca spera ca judecatoarele din complet sa se numere intre fanele sale si a precizat ca trupa Holograf este cu toate taxele la zi. Intrebat ce a cantat la acel concert, solistul a raspuns: "Sigur s-a cantat inelul, «Ti-am dat un inel», sper sa nu se considere mita".

"Spotul l-am facut benevol, sa stiti, gratuit, daca va puteti inchipui lucrul acesta. Nu am primit niciun inel, nicio spaga, nimic. Am vrut doar sa ajut nu numai ministerul, ci si evenimentul, pentru ca era un eveniment prin care ne promovam si noi si nu am avut nimic impotriva sa apar si eu", a aratat Bitman.

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob-Ridzi si alte 11 persoane au fost trimise in judecata in acest dosar in 3 mai 2011.

Monica Maria Iacob Ridzi, deputat si fost ministru al Tineretului si Sportului in perioada decembrie 2008 - iulie 2009, este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice, fara drept.

Alaturi de Ridzi este judecata si Ioana Elena Varsta, fostul sau consilier personal din perioada aprilie - mai 2009, administrator al SC Red Apple Communication SRL, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, complicitate la fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, uz de fals in legatura cu fapte de coruptie.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Paul Diaconu, director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane a MTS (martie - septembrie 2009), Marius Mihail Marcuta, consilier in cadrul Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 - mai 2009), Florin Catalin Mircea, consilier I A in cadrul Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Octavian Petru Dragomir, director al Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Claudia Radu, director general al Directiei Generale Programe, Proiecte si Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 - ianuarie 2010), Dan Petre Toia, director al Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), Daniela Popa, consilier in cadrul Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, si Cristian Marius Negrea, asociat si administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Potrivit DNA, in perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.

In acest scop a fost alocata firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sportului a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locatii din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuza pe Ridzi ca, ulterior declansarii cercetarilor, in 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Marcuta, ar fi intervenit sa fie sterse din calculatoarele MTS apartinand unora dintre coinculpati date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atat din agendele de posta electronica, cat si din memoria calculatoarelor, pentru a impiedica aflarea adevarului.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-a constituit parte civila cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizand ca isi rezerva dreptul de a o modifica in functie de prejudiciul final stabilit pe baza intregului material probator din dosar.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
Citește și...
Sărbătoare la Grădina Zoologică din Târgu Mureș. Moș Nicolae le-a făcut o surpriză vizitatorilor grădinii
Sărbătoare la Grădina Zoologică din Târgu Mureș. Moș Nicolae le-a făcut o surpriză vizitatorilor grădinii

A fost sărbătoare la Grădina Zoologică din Târgu Mureș. Deși mai sunt câteva zile până când Moș Nicolae ne va pune daruri în ghetuțe, bătrânul darnic le-a făcut o surpriză vizitatorilor grădinii.

Alstom Coradia Stream, primul tren nou cumpărat de statul român în ultimii 20 de ani, a ajuns în țară. Cum arată | FOTO
Alstom Coradia Stream, primul tren nou cumpărat de statul român în ultimii 20 de ani, a ajuns în țară. Cum arată | FOTO

A ajuns în România primul tren electric, dintr-un lot de 37 de rame noi, primele cumpărate de autorități în ultimii 20 de ani.

Tânăr înjunghiat în zona unui patinoar din Ploieşti. Agresorul este căutat de poliție
Tânăr înjunghiat în zona unui patinoar din Ploieşti. Agresorul este căutat de poliție

Un tânăr în vârstă de 20 de ani a fost înjunghiat, sâmbătă seară, în zona unui patinoar amenajat la un centru comercial din sudul municipiului Ploieşti, agresorul fiind căutat de poliţişti.

 

Recomandări
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA

Un nou armistițiu în Fâșia Gaza este tot mai îndepărtat, după ce Israelul și-a chemat acasă negociatorii care discutau cu Hamas, în Qatar, posibilitatea unei pauze în conflict.

„Persoane cu insulină în bagaje / Fără mâncare”. Mărturiile românilor care au rămas blocați pe aeroportul din Munchen
„Persoane cu insulină în bagaje / Fără mâncare”. Mărturiile românilor care au rămas blocați pe aeroportul din Munchen

Peste o sută de români, plecați la muncă sau în vacanță în Germania, au rămas blocați pe aeroportul din Munchen, din cauza ninsorilor puternice și a viscolului.

Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat
Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat "Allah Akbar" | VIDEO

O persoană a fost ucisă și alte două rănite, sâmbătă seara, în Paris, în apropierea Turnului Eiffel, într-un atac cu cuţitul şi ciocanul.