Monede antice furate de contrabandisti, gasite la Londra. Procurorul general: "E un sindrom care se numeste Indiana Jones"

Ultima actualizare: 18-06-2016 07:15

Sapte monede antice din aur si argint, furate de contrabandisti, scoase ilegal din tara si apoi vandute, au fost recuperate de autoritatile romane in urma unei ample operatiuni internationale.

Piesele, care fac parte din patrimoniul cultural national, au fost gasite la Londra, la mai multe case de licitatii. Obiectele au ajuns acum la Muzeul National de Istorie din Bucuresti. Expozitia va putea fi vizitata de miercuri pana la jumatatea lunii iulie.

Monedele, sustin autoritatile, provin din zona Muntilor Orastiei, din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia si Piatra Rosie, declarate monumente UNESCO. Braconierii de astfel de obiecte au reusit sa le scoata ilegal din tara.

Dupa o munca asidua, politistii romani, in colaborare cu echipe din Marea Britanie, au reusit recuperarea celor sapte monede valoroase.

De-a lungul timpului, astfel de indivizi au adus statului un prejudiciu de peste patru milioane de euro.

Augustin Lazar, procurorul sef al Romanie: "E un sindrom psihologic care se numeste 'Indiana Jones'. Vin oameni care au aflat ca aici sunt comori, isi constituie un echipaj dotat cu detectoare, cu tot ce trebuie, vin de la mari distante pentru a-si exersa adrenalina in zone în care ei au aflat că s-au gasit tezaure ale statului dac."

12 dintre suspecti, care fac parte dintr-o adevarata retea de braconieri arheologici, au fost condamnati definitiv. Alti 22 sunt inca in atentia autoritatilor.

Chestor Bogdan Despescu, seful Politiei Romane: "In 2015 sunt peste 15.000 de bunuri identificate de Politia Romana, iar in primele 5 luni am depasit cifra de 6000."

Alexandru Oprean, secretar de stat in Ministerul Culturii: "Sunt acte individualiste ale unor oameni care se gandesc numai la ei, nu la patrimoniu. Acum au fost repatriate si asezate in muzeu."

Monedele de aur si argint recuperate au fost redate patrimonului cultural national si au fost expuse la Muzeul National de Istorie.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO