"100 de ani în 100 de zile". 1918: Momentul când țara începe ofensiva. Regina Maria: ”Suntem sufocați!”
Se apropie aniversarea a 100 de ani de la momentul culminant pentru care România a intrat în Primul Război Mondial: Marea Unire, înfăptuită în 1918.
Știrile PRO TV celebrează evoluția țării și trec în revista principalele evenimente din fiecare an din ultimul veac.
Războaie și alianțe, căsătorii și decese, invenții sau înființarea instituțiilor necesare în modernitate, toate acestea sunt marcate în 100 de mini-documentare în 100 de zile pentru 100 de ani de România.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mai multe imagini impresionante gasiti AICI
Până la momentul extraordinar al Marii Uniri, România parcurge perioade critice, care pun pe muchie însăși existența noastră ca națiune. 1918 este an de cotitură, românii trec de la agonie la extaz.
Eram angrenați în Primul Război Mondial din 1916 alături de Franța, Imperiul Britanic și Imperiul țarist împotriva Germaniei, Austro-Ungariei, Imperiului Otoman și Bulgariei, iar rezultatele pe front erau dramatice.
Cu jumătate de țară cucerită de trupele germane și austriece, cu Bucureștiul sub ocupație și familia regală refugiată la Iași, vestea Revoluției bolșevice și a evenimentelor din Rusia împinge România la dezastru. Guvernul bolșevic întrerupe relațiile cu România și confiscă tezaurul pe care nu l-a înapoiat nici în ziua de azi, dar și toate depozitele de muniție pe care armata română le adăpostea la foștii aliați.
Sursa FOTO: Arhivele Naționale ale României
Imperiul țarist nu mai există, Troțki și Lenin semnează tratatul cu Germania prin care Rusia iese din război și pune România într-o situație fără ieșire.
Disperarea acelor momente este descrisă de Regina Maria în jurnal: "… O poveste plină de trădare și nebunie iresponsabilă din partea marelui aliat și de neputința de a ne salva din partea celorlalți aliați… mai mult, pune pecetea pe toate acestea fără ca noi să fi putut ajunge la un sfârșit suportabil al poveștii. Suntem sufocați, înecați, înăbușiți, vânduți, trădați, prinși într-o capcană fără aer!"
Guvernele se succed, România acceptă pacea în condiții umilitoare, creasta Munților Carpați este cedată Austriei, Cadrilaterul este preluat de Bulgaria, Dobrogea trece sub administrația Puterilor Centrale, economia este subordonată Germaniei.
Regele Ferdinand nu parafează tratatul, iar România întră într-o perioada neagră.
Este anul în care, la Scornicești, într-o familie de țărani cu 10 copii se naște Nicolae Ceaușescu, viitorul șef de stat al Republicii Socialiste România.
Președintele american Woodrow Wilson declara principiul auto-determinării popoarelor din fostul Imperiu austro-ungar într-un discurs istoric în fața Congresului american, voința națiunilor primând în fața tratatelor secrete dintre marile puteri.
În Est, situația este și mai groaznică, întreaga familie a Romanovilor este asasinată de către poliția secretă bolșevică. Țara sub ocupație așteaptă deznodământul frontului din Vest, acolo unde aliații încep să câștige teren și să înfrângă puterea austro-germană.
Colectii impresionante despre istoria noastra sunt la Arhivele Naționale ale României!
Lucrurile se precipită și este momentul în care România se scutură de sub ocupație, trupele românești sunt readuse pe front și încep ofensiva pentru recăpătarea țării.
Este momentul culminant al Marii Uniri pentru care intrasem în Primul Război Mondial. Dacă Basarabia și Bucovina au intrat în marea familie a statului român cu puțin timp înainte, visul românilor se înfăptuiește printr-o mare adunare populară la Albă-Iulia - Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României, sărbătoarea idealului național.
La ora 12:00, 1 decembrie 1918, este proclamată Marea Unire la Alba-Iulia, în timp ce la București regele Ferdinand și regina Maria se întorc triumfători în aclamațiile mulțimii.
Istoria României Mari abia începe!