Centenarul, sărbătorit până în 2020. Guvernul a mai aprobat 350 de festivaluri și expoziții
România va sărbători Centenarul până la sfârşitul anului 2020. Guvernul a decis să prelungească perioada sărbătoririi celor 100 de ani de la Marea Unire, după ce a constatat că nu-i ajunge timpul să facă pregătirile necesare.
Şi, chiar dacă mai sunt mai puţin de 5 luni până la Ziua Naţională, ministerul Culturii încă analizează şi aprobă evenimentele care urmează să primească finanţare.
350 de proiecte tocmai au primit undă verde de la Guvern - în principal, festivaluri, gale, expoziţii şi târguri - dar încă nu e clar şi când vor avea loc.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a anunţat o nouă listă cu 350 de proiecte dedicate Centenarului. Cele mai multe sunt festivaluri, târguri, gale şi expoziţii.
''Am văzut mulţi contestatari, dar niciodată argumente reale cu privire la nemulţumirile afişate. Pe întreg teritoriul României, aproape permanent, se desfăşoară multiple evenimente culturale de diferite tipologii - festivaluri, târguri, expoziţii, concerte, ceea ce arată o preocuparea continuă a societăţii româneşti şi în care aportul şi sprijinul de substanţă al autorităţilor locale şi centrale este fără dubiu şi determinant'', a spus George Ivașcu.
Pentru aceste manifestări, dar şi pentru construcţia şi reabilitarea unor monumente, statul va plăti 50 de milioane de lei. Din banii alocaţi de Guvern, 33 de milioane de lei vor ajunge la proiectele propuse de autorităţile locale, iar 17 milioane de lei la cele iniţiate de instituţii centrale.
Cele mai costisitoare proiecte sunt propuse de autorităţile locale. De pildă, la Iaşi, un monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial va fi reabilitat cu 2 milioane de lei. Iar pentru restaurarea casei memoriale Gheorghe Pop de Băsești din Maramureş vor fi alocate 2,7 milioane de lei.
''Pentru proiectele depuse de la autorităţile locale, prefecturi, o mare parte nu au respectat cerinţele ministerului - nu au prezentat descrierea proiectului, buget, nu au prezentat un buget, nu s-au încadrat în tematica'', a mai spus ministrul.
Pentru că Guvernul nu a organizat din timp selecţia de proiecte pentru Centenar, Executivul a decis ca banii alocaţi să poată fi folosiţi până la finele anului 2020.
Urmează că ministerul Culturii să analizeze şi proiectele depuse de organizaţii neguvernamentale, pentru care sunt alocate 50 de milioane de lei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!