Modificarea prin care se anuleaza denunturile facute in ultimii ani. Experti: Va fi imposibil sa descoperim darea de mita

Ultimul update: Sambata 21 Ianuarie 2017 05:00
Data publicarii: Miercuri 18 Ianuarie 2017 20:23
Categorie: Actualitate

Potrivit unei alte modificari aduse Codului penal ''denuntul inlatura raspunderea penala numai daca este depus in 6 luni de la savarsirea faptei.''

Asadar sunt sanse mari ca cei care aveau in plan sa dea in vileag anumite infractiuni petrecute cu multa vreme in urma sa se razgandeasca, brusc. Cu aceasta modificare, Ministerul Justitiei a anulat denunturile facute in ultimii ani, declaratii care au fost folosite in dosare de coruptie grele precum Microsoft, Gala Bute, dosarele Retrocedarilor si multe altele.

Augustin Lazar: "Cu referire la denunt nu statisface nevoile act de urmarire penala si de asemenea si alte modificari care sunt propuse ar trebui examinate cu mult mai multa atentie"

Specialistii sunt de parere ca prin aceasta modificare va fi aproape imposibil sa fie descoperite infractiunile de dare de mita, de exemplu pentru ca denuntatorii apar de regula abia atunci cand cel vizat nu mai este intr-o pozitie de putere. Or, daca nu vor mai beneficia de reducerea pedepsei nu vor avea nici un interes sa denunte infractiuni comise cu ani in urma. Astfel, institutia denuntatorului ar fi golita de continut.

Cristian Parvulescu: "Un denunt care se faca in 6 luni de zile la comiterea faptei practic exonereaza de orice fapte pe cei care au incalcat legea, dar nu au fost denuntati la timp din diferite motive. De exemplu, aveau functie de conducere si aveau un sistem de protectie politic. Atunci, oamenilor le-a fost frica. "

Printre dosarele care au fost deschise in urma unor denunturi se numara Gala Bute, in care este acuzata Elena Udrea, faptele de coruptie ale fostului primar Marian Vanghelie, cel in care este judecat fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, cazul presupusei mite care il vizeaza pe fostul copresedinte pnl, Vasile Blaga, dar si cel care il priveste pe fostul ministru al tranasporturilor Dan Sova. Se pot bucura de situatie si multi directori de spitale.
 

Ce presupune proiectul de gratiere care va elibera mii de detinuti. Voiculescu, Iliescu si Dragnea, printre beneficiari
Ce presupune proiectul de gratiere care va elibera mii de detinuti. Voiculescu, Iliescu si Dragnea, printre beneficiari
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis
ONG care luptă pentru drepturile copiilor cu autism, plângere împotriva lui Iohannis la CNCD
Amendă record pentru un șofer de 23 de ani, din Galați. Ce a făcut la volan
Cutremur marți seară, în România, al şaptelea din luna decembrie
Mii de militari vor fi puși în stare de alertă în Marea Britanie
Persoanele cu handicap grav vor beneficia de pensie mai devreme
Comisia Europeana, despre OUG privind amnistia și grațierea: ”Au stârnit îngrijorare”
Anca Pop, Instagram
Coincidență sinistră. Ultima imagine postată de cântăreața Anca Pop și mesajul ei
CAMERA ASCUNSĂ. Comerț cu porci în zonele afectate de pestă: ”Nu mai e poliție aici”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a prăbușit în Dunăre mașina în care era Anca Pop
Furnizarea agentului termic, întreruptă în Capitală. Zonele afectate
A încercat să plece fără a plăti cu cumpărături de 2000 de lei. Ce avea în coș
Descoperire șocantă făcută într-o casă din Brașov cuprinsă de incendiu