Modificarea prin care se anuleaza denunturile facute in ultimii ani. Experti: Va fi imposibil sa descoperim darea de mita
Potrivit unei alte modificari aduse Codului penal ''denuntul inlatura raspunderea penala numai daca este depus in 6 luni de la savarsirea faptei.''
Asadar sunt sanse mari ca cei care aveau in plan sa dea in vileag anumite infractiuni petrecute cu multa vreme in urma sa se razgandeasca, brusc. Cu aceasta modificare, Ministerul Justitiei a anulat denunturile facute in ultimii ani, declaratii care au fost folosite in dosare de coruptie grele precum Microsoft, Gala Bute, dosarele Retrocedarilor si multe altele.
Augustin Lazar: "Cu referire la denunt nu statisface nevoile act de urmarire penala si de asemenea si alte modificari care sunt propuse ar trebui examinate cu mult mai multa atentie"
Specialistii sunt de parere ca prin aceasta modificare va fi aproape imposibil sa fie descoperite infractiunile de dare de mita, de exemplu pentru ca denuntatorii apar de regula abia atunci cand cel vizat nu mai este intr-o pozitie de putere. Or, daca nu vor mai beneficia de reducerea pedepsei nu vor avea nici un interes sa denunte infractiuni comise cu ani in urma. Astfel, institutia denuntatorului ar fi golita de continut.
Cristian Parvulescu: "Un denunt care se faca in 6 luni de zile la comiterea faptei practic exonereaza de orice fapte pe cei care au incalcat legea, dar nu au fost denuntati la timp din diferite motive. De exemplu, aveau functie de conducere si aveau un sistem de protectie politic. Atunci, oamenilor le-a fost frica. "
Printre dosarele care au fost deschise in urma unor denunturi se numara Gala Bute, in care este acuzata Elena Udrea, faptele de coruptie ale fostului primar Marian Vanghelie, cel in care este judecat fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, cazul presupusei mite care il vizeaza pe fostul copresedinte pnl, Vasile Blaga, dar si cel care il priveste pe fostul ministru al tranasporturilor Dan Sova. Se pot bucura de situatie si multi directori de spitale.