Ce este Omicron, noua tulpină de Covid-19 care sperie lumea. Moderna vrea să facă un rapel

×
Codul embed a fost copiat

Compania Moderna şi-a anunţat intenţia de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă, Omicron, a COVID-19, detectată în Africa de Sud şi clasată "îngrijorătoare" de către OMS.

"Moderna va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron", a informat compania americană într-un comunicat citat de Agerpres.

Acest anunţ se înscrie într-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru variantele îngrijorătoare, potrivit Moderna.

"În 2020-2021, acestea au inclus deja doze de rapel pentru variantele Delta şi Beta", a precizat compania, spunând că "şi-a demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile".

"De la început am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei a fost imperativ să fim proactivi în faţa evoluţiei virusului", a afirmat şeful Moderna, Stéphane Bancel, citat în document.

Citește și
avion aripa
Statele UE au căzut de acord. Zborurile dinspre zona Africii de Sud trebuie să fie suspendate

"Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante", a adăugat el.

Pfizer spune că în două săptămâni va afla 

 

Laboratorul german BioNTech, aliat cu Pfizer, a spus că studiază noua variantă şi aşteaptă "cel mai târziu în două săptămâni" primele rezultate ale studiilor care vor permite să se stabilească dacă serul său este eficient.

Va dura "câteva săptămâni" pentru a înţelege nivelul de transmisibilitate şi virulenţă al noii variante, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al OMS.

Pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), este "prematur" să se planifice o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.

Ce este Omicron, noua tulpină de Covid-19

 

Noua variantă a Sars Cov-2, descoperită în Africa de Sud, este "îngrijorătoare", a anunțat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Experţii i-au pus şi un nume: "Omicron". Specialiştii suspectează că noua tulpină este mai contagioasă și ar fi rezistentă la vaccinurile actuale.

Țările europene, dar şi Statele Unite şi Canada, s-au grăbit să rupă legăturile aeriene cu sudul continentului african. Dar noua tulpină a fost deja confirmată în Belgia. Și în Israel a fost detectat un caz, iar alte două sunt suspecte.

Chiar în aceste zile, Germania, Austria, Olanda și Cehia bat recorduri la numărul de infectări. Iar țara noastră este foarte vulnerabilă, din pricina ratei mici de vaccinare.

Nouă variantă de coronavirus, numită Omicron - după a cincisprezecea literă din alfabetul grecesc - sau tulpina B.1.1.529, prezintă deja un număr extrem de mare de mutaţii. Sunt 50, dintre care peste 30 au fost identificate la nivelul proteinei Spike, prin care virusul pătrunde în celulele umane.

În plus, dovezile preliminare obţinute de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că Omicron vine un risc mai mare de reinfectare faţă de celelalte variante ale SARS-COV-2.

Maria Van Kerkhove, responsabilă cu gestionarea epidemiei de Covid-19 la OMS: " În baza informațiilor pe care le avem, în special din Africa de Sud, specialiştii de acolo au sfătuit Organizaţia Mondială a Sănătăţii să clasifice această variantă drept una îngrijorătoare. Prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele au caracteristici îngrijorătoare. În acest moment, sunt multe studii în desfășurare în Africa de Sud și în alte țări, pentru a caracteriza mai bine această variantă în privința modului de transmitere, a severității ei și orice impact pe care îl are asupra măsurilor luate până acum, cum ar fi stabilirea unui diagnostic, terapiile folosite sau vaccinurile existente. "

Reprezentanţii Pfizer BioNTech sunt încrezători că, în următoarele două săptămâni, vor şti dacă serul lor este eficient împotriva variantei Omicron. În cazul unui răspuns negativ, specialiştii susţin că au capacitatea de a produce şi livra o versiune actualizată a vaccinului anti-COVID în decurs de 100 de zile.

Pe de altă parte, imunologi citați de revista Newsweek avansează ipoteza că noua tulpină ar fi putut să apară la o persoană cu sistemul imunitar compromis. Virusul ar fi înregistrat rapid o serie de mutații pe fondul infecției cronice din corpul pacientului.

Profesor Salim Abdool Karim: "Are cele mai alarmante două caracteristici: prezintă mutațiile care au permis variantei Delta să fie mai transmisibilă decât altele, dar și mutații similare celor observate la tupinile Beta și Gama, care au o anumită rezistență la vaccinuri. "....dar și la tratamentul cu anticorpi monoclonali.

Chiar dacă până acum au fost secvențiate sub 100 de cazuri cu această variantă, faptul că în Africa de Sud rată de infectare a crescut de peste 4 ori, în ultimele două săptămâni, s-ar putea explică prin agresivitatea noii variante.

Dr. Susan Hopkins: "Deocamdată nu avem vești că ar provoca forme severe de boală în Africa de Sud, ceea ce e îmbucurător. Dar abia peste 2-3 săptămâni, chiar 6 săptămâni, vom ști mai multe."

David McKenzie: ”Nouă variantă a fost detectată inițial în Hong Kong la un călător venit din Africa de Sud, dar și în Israel, la cineva întors din Malawi. Deocamdată nu e clar cât de mult s-a răspândit deja.”

Primul caz din Europa a fost depistat în Belgia, la doar o zi după ce tulpina a fost indentificată pentru prima dată.

Din precauție, Marea Britanie a dat tonul anunțând suspendarea curselor aeriene spre și dinspre Africa de Sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesoto, Mozambique și Eswatini. Au urmat anunțuri similare, în cascadă, din Israel, Germania, Olanda, Franța, Italia ori Statele Unite.

Joe Biden, preşedintele SUA: "Doar cetăţenii americani vor fi autorizaţi să intre în ţară. Despre variantă nu știm prea multe, doar că reprezintă o mare îngrijorare şi pare că se răspândește rapid."

Dr. Anthony Fauci, director al Institutului Național de Sănătate din Statele Unite: "Totul depinde de noi în următoarele luni. "

Vestea despre detectarea noii variante a avut ecou și pe piețele financiare. Principalele burse europene și asiatice au înregistrat scăderi semnificative.

Francis Lun, CEO la GEO Securities Limited: "Noua variantă cu potențial de a crește rata de infectare va da înapoi cu niște luni redresarea economică."

Și în acest context al apariției unei noi tulpini, România rămâne încă foarte vulnerabilă. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Școlii Britanice pentru Igienă și Boli Tropicale, țară noastră are cea mai mare rată de imunizare obținută în urmă trecerii prin boală, de 70%.

Cercetarea este bazată pe un calcul statistic al distribuției imunității în funcție de ratele de imunizare din fiecare țară și de distribuția pe grupe de vârstă. Chiar și așa, România riscă să mai înregistreze încă 70.000 de decese din cauza ratei foarte mici de vaccinare. Cifrele sunt realiste dacă ne gândim că doar de la debutul valului 4 și până acum am avut 20.000 de morți.

La nivel european, există riscul ca încă 300.000 de oameni să moară. Printre țările cele mai amenințate se numără Germania, unde se estimează că mai pot muri încă 114.000 de persoane. O cifră imensă față de cea din Marea Britanie unde mai sunt prognozate 10.000 de decese.

Având în vedere ratele mari de imunizare atât prin boală cât și prin vaccinare, cercetătorii care au realizat studiul cred că Regatul Britanic va fi și prima țară europeană care va ieși din pandemie.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO În așteptarea verdictului de la TAS, Simona Halep și-a făcut o schimbare de look îndrăzneață
FOTO În așteptarea verdictului de la TAS, Simona Halep și-a făcut o schimbare de look îndrăzneață
Citește și...
OMS a denumit noua variantă de coronavirus Omicron
OMS a denumit noua variantă de coronavirus Omicron

Organizația Mondială a Sănătății a numit oficial noua variantă de coronavirus B.1.1.529 Omicron.

Statele UE au căzut de acord. Zborurile dinspre zona Africii de Sud trebuie să fie suspendate
Statele UE au căzut de acord. Zborurile dinspre zona Africii de Sud trebuie să fie suspendate

Statele UE au căzut de acord că este nevoie de oprirea temporară a călătoriilor aeriene din regiunea Africii de Sud, pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la o nouă variantă de Covid-19 detectată în Africa de Sud.

Noua tulpină a ajuns în Europa. România riscă încă 70.000 de decese din cauza ratei foarte mici de vaccinare
Noua tulpină a ajuns în Europa. România riscă încă 70.000 de decese din cauza ratei foarte mici de vaccinare

Lovită năprasnic de valul al patrulea al pandemiei, Europa a intrat în alertă sporită după descoperirea, în Africa de Sud, a unei noi variante, mult mai agresive, a coronavirusului.

Recomandări
Vladimir Putin, discurs furibund în faţa parlamentului. „Forțele NATO se pregătesc să atace Rusia”
Vladimir Putin, discurs furibund în faţa parlamentului. „Forțele NATO se pregătesc să atace Rusia”

Vladimir Putin s-a adresat, joi, Adunării Federale în faţa căreia a rostit discursul său anual, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 15-17 martie la care nu are niciun fel de emoţii - va fi reales pentru un nou mandat de şase ani.

Alte două incidente grave au avut loc la metrou în luna februarie. Mecanici Metrorex, cercetați pentru abateri
Alte două incidente grave au avut loc la metrou în luna februarie. Mecanici Metrorex, cercetați pentru abateri

Accidentul produs marți seară la stația de metrou Timpuri Noi nu este singular, ci au mai avut loc două incidente în luna februarie. În prezent, mecanici Metrorex sunt cercetați pentru abateri, scrie clubferoviar.ro.

Mascații ar fi greșit din nou adresa. Un bărbat susține că au intrat peste el în timp ce dormea. „Mi-au pus pistolul la cap”
Mascații ar fi greșit din nou adresa. Un bărbat susține că au intrat peste el în timp ce dormea. „Mi-au pus pistolul la cap”

Un bărbat din Reşiţa susţine că s-a trezit cu poliţiştii de la trupele speciale la uşă, în dimineaţa de 23 februarie, şi că aceştia l-au pus pe burtă, i-au pus pistolul la cap şi l-au ameninţat în faţa copilului său, care are patru ani.