Statele UE au căzut de acord. Zborurile dinspre zona Africii de Sud trebuie să fie suspendate

×
Codul embed a fost copiat

Statele UE au căzut de acord că este nevoie de oprirea temporară a călătoriilor aeriene din regiunea Africii de Sud, pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la o nouă variantă de Covid-19 detectată în Africa de Sud.

UPDATE 2:  Statele membre UE au convenit că este nevoie să suspende temporar călătoriile în Africa de Sud, după detectarea noii variante de Covid, a anunțat, vineri seara, președinția UE, conform The Guardian.

Un comitet de experți în sănătate din toate cele 27 de state ale UE „a convenit asupra necesității de a impune această pauză de urgență și de a impune restricții temporare pentru toate călătoriile în UE din Africa de Sud”, a declarat președinția slovenă a UE pe Twitter.

Statelor membre li se solicită să testeze şi să plaseze în carantină toţi pasagerii sosiţi din această regiune.

Conform unei surse, restricțiile ar urma să se aplice pentru în Africa de Sud, dar și pentru Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia și Zimbabwe.
 

Citește și
Coronavirus
O nouă variantă a noului coronavirus, descoperită în Africa de Sud
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

UPDATE 1: Într-o declarație postată vineri pe Twitter, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va "propune, în strânsă coordonare cu statele membre, să se activeze frâna de urgență pentru a opri călătoriile aeriene din regiunea Africii de Sud", transmite France24.

Comisia va propune, în strânsă cooperare cu statele membre, activarea planului de urgență pentru a opri cursele aeriene dinspre regiunea Africii de sud din cauza îngrijorărilor privind varianta B.1.1.529”, a transmis Ursula von der Leyen.

Prima țară care a impus astfel de restricții este Israelul.

Franţa suspendă imediat sosirile din şapte ţări din Africa australă - inclusiv din Africa de Sud -, după ”descoperirea unei noi variante a (noului) coronavirus deosebit de îngrijorătoare”, anunţă vineri Guvernul, în timp ce Europa se închide treptat din această cauză, relatează AFP. Aceeași măsură a fost aplicată și de Germania și Italia.

De asemenea, Marea Britanie a anunțat deja că zborurile către Londra vor fi temporar interzise din șase state din Africa.

Știrea inițială

Vin vești proaste din Africa de Sud, acolo unde cercetătorii au identificat o nouă tulpină de Sars-Cov2. Noua variantă nu a primit încă nume, dar experții spun că se transmite mult mai repede, iar vaccinurile existente nu sunt la fel de eficiente împotriva ei.

Marea Britanie a anunțat deja restricții pentru călătorii din Africa de Sud și câteva state din regiune. Vineri, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății se reunesc pentru a analiza informațiile existente despre noua variantă, care provoacă deja îngrijorare.

Noua variantă de COVID, botezată provizoriu B.1.1.529, a fost identificată în mai multe orașe din provincia Gauteng, cea mai populată regiune a Africii de Sud. Tulpina a fost descoperită în 90% din cele 1.100 de cazuri noi înregistrate recent în provincie.

La început, specialiştii au crezut că numărul mare de cazuri e provocat de adunările studentilor fără respectarea măsurilor sanitare.

Joseph Phaahla, ministrul sud-african al Sănătății: „Iniţial părea că e vorba doar de nişte focare izolate. Ieri, însă, colegii noştri cercetători care verifică reţeaua de supraveghere a genomurilor ne-au transmis că, într-adevăr, pare să fie o nouă tulpină”.

Noua variantă are un număr mult mai mare de mutaţii faţă de tulpinile mai vechi, a anunțat directorul Centrului sud-african de Epidemiologie. Asta înseamnă o rezistenţă sporită la vaccinuri şi transmitere mai rapidă.

Joseph Phaahla, ministrul sud-african al Sănătății: „Aşa cum a apărut tulpina Delta în regiunea Gauteng, putem fi siguri că, odată ce oamenii încep să circule tot mai mult în următoarele câteva săptămâni, (noua tulpină) va fi peste tot”.

Noua tulpină a fost descoperită şi în Botswana sau în Hong Kong, adusă aici de călători din Africa de Sud. Marea Britanie a anunţat deja restricţii de călătorie pentru mai multe ţări africane, deşi în Regat nu a fost găsit niciun caz până acum. Ministrul britanic al sănătăţii spune, însă, că noua variantă nu trebuie tratată cu superficialitate.

Sajid Javid, secretarul britanic al Ministerului Sănătății: „Primele semnale pe care le avem în legătură cu această variantă nouă sunt că s-ar transmite mai uşor ca varianta Delta, iar vaccinurile pe care le avem în acest moment ar putea fi mai puţin eficiente împotriva ei”.

Grupul de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se reuneşte astăzi pentru a analiza datele despre noua variantă şi ar putea decide să o numească după o literă din alfabetul grecesc, semn că tulpina nu poate fi trecută cu vederea.

Cu sau fără o nouă variantă, unele state europene se pregătesc de ce e mai rău, forţate de numărul mare de cazuri noi. Austria și Slovacia sunt deja în carantină, iar Cehia a declarat ieri stare de urgenţă pentru 30 de zile. Executivul ceh a ordonat ca barurile şi cluburile să se închidă la ora 22:00 şi a interzis târgurile de Crăciun.

Andrej Babis, premierul Cehiei: „Am discutat cu Guvernul şi suntem convinși, că trebuie să implementăm vaccinarea obligatorie. Vaccinarea va fi obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sanitar, asistenții sociali, pompieri, cei din armată și poliţie și pentru persoanele de peste 60 de ani”.

Preşedintele ceh Miloş Zeman se numără printre cele mai recente cazuri confirmate de COVID. A fost transportat aseară de urgenţă la spital, la doar câteva ore după ce fusese externat la finalul unei luni petrecute în spital din cauza altei boli.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Noua variantă mutantă de coronavirus a fost depistată în Israel, una dintre cele mai vaccinate țări
Noua variantă mutantă de coronavirus a fost depistată în Israel, una dintre cele mai vaccinate țări

Varianta mutantă de coronavirus B.1.1.529 a fost descoperită la o persoană care s-a întors în Israel din Malawi. Alte două cazuri sunt în curs de investigare, potrivit The Jerusalem Post.

O nouă variantă a noului coronavirus, descoperită în Africa de Sud
O nouă variantă a noului coronavirus, descoperită în Africa de Sud

O nouă variantă a noului coronavirus - C.1.2 -a fost descoperită în Africa de Sud, cea mai afectată ţară africană de pandemie şi care se confruntă cu o nouă intensificare a epidemiei Covid-19, au anunţat joi oameni de ştiinţă, relatează AFP.

Valeriu Gheorghiţă avertizează asupra unui pericol mai mare decât varianta Delta. „Ar fi catastrofal”
Valeriu Gheorghiţă avertizează asupra unui pericol mai mare decât varianta Delta. „Ar fi catastrofal”

Medicul Valeriu Gheorghiţă afirmă că zona Europei de Est, unde rata de vaccinare anti-COVID este una scăzută, poate reprezenta bazinul pentru generarea unei variante a virusului SARS-CoV-2 care să poată eluda răspunsul imun oferit de vaccinuri.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.