Miros înțepător de canal, împrăștiat în cartierele din Cluj-Napoca. Firma care administrează groapa de gunoi, amendată
Firma care administrează noua groapă ecologică de gunoi de lângă Cluj a fost amendată cu 80.000 de lei după ce, timp de mai multe zile, tot orașul a fost îmbâcsit cu un miros greu de suportat.
Controalele comisarilor de mediu au scos la iveală că mormanele de deșeuri nu erau tratate pentru neutralizarea mirosului.
După ce au primit peste 200 de sesizări cu privire la mirosul insuportabil din oraș, comisarii gărzii de mediu au controalele la centrul de management integrat al deseurilor, mai pe românește noua groapă ecologică de langă Cluj.
Însă dincolo de denumirea pretențioasă, la fașa locului era dezastru. Mii de tone de gunoi zăceau în soare, la 40 de grade, fără a a fi tratată. Vorbiom de mormane întregi de deșeuri care, din cauza fermentației accentuate de temperaturile caniculare, au făcut ca în toate cartierele din oraș să fie un aer aproape irespirabil.
Andrei Corlan, Garda Nationala de Mediu: „Instalatiile de tratare conform declartiilor angajatilor au avut unele defectiuni, s-au format stocuri d edeseuri neprocesate care au condus la disconfortul olfactiv in municipiu. A fost aplicată o sancțiune de 80 mii de lei.”
Mai mult, comisarii au precizat că operatorul nici nu a anunțat faptul că stația de tratare nu funcționază.
Alin Tișe, președinte Consiliul Județan Cluj: „Dacă garda a contat nereguli, foarte bine că au constat nereguli. Privatul trebuie să respecte legislația de manevrare și procesare. Noi avem un contract foarte clar, dacă firma nu se va încadra în limitele contractuale noi vom anunță inclusiv rezilierea contractului. Asta înseamnă și să avem o soluție alternative, gunoaiele Clujului nu pot sta pe teren.”
În urmă cu câteva zile, în toate cartierele din oraș s-a resimțit un iz înțepător, greu de suportat, iar activiștii de mediu au fost cei care au tras primele semnale de alarmă. Deocamdată, pentru că au mai scăzut și temperaturile mirosul și-a mai diminuat intensitatea.