Mircea Radulian, pentru Stirile ProTV. Care sunt sansele producerii unui seism puternic in Vrancea
Mircea Radulian, directorul Stiintific al Institutului de Fizica a Pamantului, spune la ce ar trebui sa ne asteptam dupa cutremurul de 5,5 grade produs in zona Vrancea dumnica dimineata.
Mircea Radulian, directorul Stiintific al Institutului de Fizica a Pamantului, a fost invitatul Oanei Andoni in studioul Stirilor ProTV.
Sinteza declaratiilor lui Mircea Radulain:
Alegeri 2024
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
Oana Andoni: Exista vrea legatura intre cutremurul de dimineata din Vrancea si seismele de la Galati?
Mircea Radulian: Tot ce este in fata arcului Carpatic e stabil tectonic, in prezent este o zona inactiva. Specialistii nu cred ca este o legatura intre cele doua, dar nu putem neglija existenta unui cuplaj, a unei stari de tensiune intre cele doua zone. Nu pot da un raspuns categoric, este un semn de intrebari.
Oana Andoni: Vineri au fost la Galati 7 cutremure, ieri doar 3, iar azi a fost unul singur. Pare o legatura...
Mircea Radulian: Sa mai asteptam o zi doua, pare sa se fi detensionat in zona Galati, dar e prematur sa spunem asta.
Oana Andon: La ce ne putem astepta?
Mircea Radulian: Pentru Vrancea, in momentul de fata pot sa mai fie replici azi, maine, de mica intensitate, sunt foarte normale, sunt de asteptat. Este ceva mai simplu de explicat. La Galati ramane de vazut daca se mentine detensionarea zonei. Principala problema pentru cei din Izvoarele e daca aceste seisme pot fi provocate de exploatarea petrolului in zona. Noi avem argumente impotriva acestei influente. Avem de-a face cu un roi seismic, care nu poate fi explicat de o activitate umana. Sunt totusi la 7 km adancime produse cutremurele, nu poate fi influentat de ce se intampla la suprafata. Maine vom discuta despre asta cu experti de la petrol si gaz, care au informatii.
Oana Andoni: Activitatea seismica e mai intensa parca. Se intampla ceva neobisnuit?
Mircea Radulian: Este si pentru noi un fenomen nou, care va trebui explicat bine. Este mai ciudat la noi in tara, dar e o activitate cunoscuta. In Vrancea s-a descarcat o parte din energie, ne linisteste in prima faza. E zona care poate produce oricand cutremure, trebuie sa fim pregatiti pentru orice. Acesta a fost un cutremur asteptat, avand in vedere frecventacu care se produc in Vrancea. La un cutremur mare eu nu m-as hazarda sa fac o estimare.