Mircea Geoană: Rusia va continua să fie periculoasă și imprevizibilă decenii lungi de acum înainte
După 20 de ani în NATO, România trebuie să facă pasul în față și să treacă la afirmare, spune secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană.
Într-un interviu pentru Știrile PRO TV, Geoană subliniază că fără acest scut de protecție țara noastră putea avea o soartă asemănătoare cu a Ucrainei.
La sediul NATO din Bruxelles sunt arborate 32 de steaguri. O alianță ce cuprinde un miliard de oameni, controlează jumătate din puterea militară mondială și reprezintă jumătate din economia globală.
”Camelia Donțu: Ce s-ar fi întâmplat dacă nu am fi făcut parte din NATO?
Mircea Geoană: Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost fără, cu războiul care, iată, se prelungește lângă noi, cu un Orient Mijlociu în flăcări, cu o lume care este plină de turbulențe. Deci, aș spune că, fără să exagerăm prea mult, cred că momentul aderării noastre la NATO reprezintă un moment comparabil cu Marea Unire. Putem anticipa și nu o spun cu plăcere, vă spun cu preocupare, decenii lungi în care Rusia va continua să fie periculoasă și imprevizibilă. Deci, acest război probabil că va continua. De aceea, noi trebuie să fim foarte, foarte atenți și la apărarea noastră militară".
Din poziția pe care o ocupă acum, Mircea Geoană a vorbit despre implementarea deciziilor adoptate de Alianță la summiturile de la Vilnius și de la Madrid.
De anul viitor, grupul de luptă NATO din România crește de la 1.500 la 4.000 de militari. Iar investițiile continuă, chiar dacă Rusia critică extinderea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu.
Mircea Geoană: ”Lucrăm la un sistem de apărare antirachetă mai robust și mai cuprinzător, continuă poliția aeriană, vedem cum grupul de luptă condus de Franța se dezvoltă până la nivel de brigadă. Vedem la Mihai Kogălniceanu, care e o bază românească folosită și de NATO, există investiții care trebuie să continue, în condițiile în care războiul va continua”.
Mandatul actualului lider NATO, Jens Stoltenberg, expiră la finalul lunii septembrie după mai multe prelungiri, iar președintele Klaus Iohannis și-a anunțat intenția de a prelua această funcție.
Mircea Geoană a refuzat să comenteze anunțul președintelui, dar a spus că este de preferat ca o clarificare în privința succesorului lui Stoltenberg să fie asumată de toate statele membre până în luna iunie, când este programat summitul NATO de la Washington.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, romania, războiul din Ucraina, Mircea Geoana, pericole, situatie,
Dată publicare:
29-03-2024 19:38