Minorii ar putea avea voie sa se angajeze ca actori, cantareti sau dansatori. Proiectul aflat acum in dezbatere

copil

Parintii sau organizatorii de activitati pentru copii in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling ar putea fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 8.000 de lei daca incalca legislatia

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare privind reglementarea prestarii de catre copii de activitati in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling, care stabileste conditiile in care pot fi desfasurate aceste activitati si procedura de informare prealabila a serviciului public de asistenta sociala.

Proiectul de act normativ prevede ca minorul poate presta activitati remunerate in domeniile mentionate in baza unor conventii care se vor incheia intre organizator si parinti/reprezentant legal al copilului, sau direct cu copilul, daca are peste 14 ani, dar cu incuviintarea prealabila a parintilor/reprezentantului legal.

Proiectul de hotarare prevede ca activitatile remunerate pot fi prestate de copii in calitate de: actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat la manifestari cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, opera, balet, circ, concursuri de dans, de muzica sau interpretare, precum si orice alte concursuri sau activitati de scena, dar si la filmari pentru filme artistice, filmari, inregistrari sau emisiuni in direct pentru radio si televiziune, cu sau fara scopuri publicitare.

Copiii mai pot presta activitati de "figurant sau model la sedinte foto, cu sau fara scopuri publicitare", "figurant sau model la prezentari de moda" si "sportiv profesionist in sportul de performanta".

Citește și
Remus Cernea
Deputatul Remus Cernea vrea ca religia sa nu mai fie materie obligatorie. Ce spune despre eleva care vrea sa se calugareasca
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Documentul mai prevede ca repetitiile de orice fel, precum si orice alta etapa menita sa asigure buna desfasurare a activitatilor, sunt considerate parte integranta a acestora.

Activitatile prestate de copil in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling se vor desfasuara cu respectarea mai multor conditii: sa nu fie munci periculoase pentru copii, sa se desfasoare, in functie de varsta copilului, in urmatorul intervalul de timp: 9.00 - 17.00 pentru copiii cu varsta sub 5 ani, 8.00 - 20.00 pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani, 7.00 - 22.00 pentru copiii cu varsta peste 12 ani.

De asemenea, durata activitatii prestata de copii trebuie sa nu depaseasca doua ore pe saptamana, repartizate in zile diferite, in cazul copiilor care au sub un an, doua ore pe zi in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani, patru ore pe zi in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani si sase ore pe zi in cazul copiilor cu varsta peste 12 ani, fara a se lua in calcul pauzele scurte dupa fiecare activitate continua in parte, dar nu mai mult de 12 ore pe saptamana pentru muncile efectuate pe durata perioadei scolare, in afara orelor de scoala.

Documentul mai prevede ca activitatea continua trebuie sa fie prestata maxim 15 minute de catre copiii cu varsta sub 1 an, maxim 30 minute de catre copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani si maxim 45 minute de catre copiii cu varsta peste 5 ani.

"Numarul de repetitii de orice fel, precum si orice etapa menita sa asigure buna desfasurare a activitatilor, indiferent de natura acestora (spectacol, repetitie, antrenament, sedinta foto, filmare, etc.) sa nu depaseasca una pe zi in cazul copiilor cu varsta sub 1 an si doua pe zi in cazul copiilor cu varsta de peste 1 an. intre cele doua actiuni care au loc in aceeasi zi se acorda o pauza de cel putin o ora si jumatate", se mai arata in proiectul de act normativ.

Initiatorii proiectului au mai stabilit ca pauzele scurte au durata intre 10 si 15 minute dupa fiecare activitate continua, iar pauza mare are o durata de minim o jumatate de ora si se acorda dupa fiecare ora de activitate pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani, la fiecare doua ore pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani si la fiecare trei ore pentru copiii cu varsta peste 12 ani.

"Numarul maxim de zile pe saptamana in care copiii pot presta activitati este de patru zile consecutive, urmate de minim 48 de ore pauza. Activitatile care se organizeaza pe timpul vacantelor scolare, nu trebuie sa afecteze respectarea dreptului copilului la timp de odihna si timp liber. in cazul activitatilor care se desfasoara pe o perioada mai mare de doua luni se va acorda copilului o pauza de 14 zile, dupa primele 60 de zile de activitate", mai prevede proiectul pus in dezbatere publica.

De asemenea, pe durata prestarii activitatilor, copilul trebuie sa fie insotit de un adult, care poate fi unul dintre parinti/reprezentant legal, o persoana desemnata de parinti/reprezentant legal al copilului, fata de care copilul a dezvoltat o relatie de atasament, o persoana desemnata de organizator si agreata de comun acord cu parintii/reprezentantul legal al acestuia, precum si cu copilul in functie de varsta si gradul de maturitate al acestuia.

Daca pe durata prestarii activitatilor, copilul sau grupul de copii nu poate fi insotit de parinte / reprezentant legal sau o persoana desemnata de acesta, organizatorul este obligat sa asigure insotitor, numarul maxim de minori care poate fi supravegheat de un insotitor este de 12.

Insotitorul desemnat de organizator trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania, minim 18 ani, sa fi absolvit cel putin liceul, sa aiba are o stare de sanatate buna atestata de medicul de familie, sa prezinte garantii morale cu privire la supravegherea si ingrijirea copiilor si recomandari din partea organizatorilor.

Nu pot fi supraveghetori persoanele decazute din drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva sau cele carora le-au fost interzise drepturile parintesti ca pedeapsa complementara, persoanele care sufera de boli transmisibile, de boli psihice, dependente de alcool, droguri sau alte substante psihotrope, si nici persoanele care au istoric de abuz asupra copilului sau orice alta forma de violenta exercitata asupra copilului, precum si istoric de incalcare a drepturilor copilului inregistrat la directia generala de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC).

Proiectul de hotarare mai stabileste ca prestarea de catre copii a activitatilor cu caracter cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling este conditionata de informarea prealabila a serviciul public de asistenta sociala, prin depunerea unei note de informare inainte de inceperea efectiva a activitatii.

Aceasta trebuie depusa de catre parinti/reprezentantul legal al copilului la serviciul public de asistenta sociala de la domiciliul copilului cu o serie de documente.

"Serviciul public de asistenta sociala centralizeaza trimestrial situatia copiilor care presteaza activitati in conditiile prevazute de prezenta hotarare. Echipa intersectoriala locala pentru prevenirea si combaterea exploatarii copiilor prin munca, denumita in continuare EIL, care functioneaza la nivel judetean/ de sector sub coordonarea directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, analizeaza datele transmise de catre serviciul public de asistenta sociala si intocmeste un plan de vizite la locul de desfasurare a activitatii pentru verificarea conditiilor. Reprezentantii directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului si membrii EIL au drept de acces la sediile unde organizatorul desfasoara activitatea cu copilul", se arata in document.

Daca reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si EIL constata ca sunt puse in pericol viata, sanatatea, dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului, intocmesc un proces verbal de constatare, semnat de catre reprezentantii DGASPC si EIL, cei ai organizatorului activitatii precum si de catre parinte/insotitor.

Sumele obtinute de copil vor fi administrate conform dispozitiilor Codului Civil, iar daca exista suspiciuni cu privire la utilizarea de catre parinti/reprezentanti legali a sumelor obtinute de copil in alt scop decat cel al interesului superior al acestuia, reprezentantii DGASPC se autosesizeaza si solicita parintilor sau reprezentantului legal sa prezinte un raport cu privire la modul in care au administrat veniturile copilului obtinute din activitatile prestate.

Raportul se va prezenta in 30 de zile de la solicitare si va cuprinde conventiile incheiate in perioada raportata, activitatile pentru care au fost incheiate, sumele totale obtinute si scopurile in care au fost folosite cu mentionarea tipurilor de cheltuieli.

In cazul in care parintele/reprezentantul legal nu poate justifica utilizarea sumelor obtinute de copil, DGASPC poate sesiza instanta de tutela.

Proiectul de hotarare prevede sanctiuni contraventionale cuprinse intre 1.000 si 8.000 de lei, in cazul in care parintii sau organizatorii nu respecta conditiile impuse prin lege.

Documentul este in dezbatere publica pe site-ul MMFPSPV pana in 3 martie.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Oferta guvernului grec pentru corupti: dai inapoi banii furati de la stat si nu mergi la inchisoare
Oferta guvernului grec pentru corupti: dai inapoi banii furati de la stat si nu mergi la inchisoare

Guvernul elen pregateste un proiect de lege pentru recuperarea banilor de care statul a fost privat prin coruptie sau alte activitati ilegale, astfel ca cei care vor returna fondurile vor putea scapa de inchisoare,, relateaza Greek Reporter.

Deputatul Remus Cernea vrea ca religia sa nu mai fie materie obligatorie. Ce spune despre eleva care vrea sa se calugareasca
Deputatul Remus Cernea vrea ca religia sa nu mai fie materie obligatorie. Ce spune despre eleva care vrea sa se calugareasca

Deputatul Remus Cernea a postat pe Facebook o declaratie in care sustine ca orele de religie nu au un efect benefic asupra copiilor, rezultatul fiind ca unii dintre acestia ajung la psiholog.

Proiect guvernamental: Amenzi mari pentru romanii care vor cumpara masini, case si terenuri cu bani cash
Proiect guvernamental: Amenzi mari pentru romanii care vor cumpara masini, case si terenuri cu bani cash

Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei, potrivit unui proiect de ordonanta.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.