Melescanu s-a intalnit cu ambasadorul rus, ce considera OUG 13 "o problema minora". Ministrul nu a fost primit de seful NATO
Seful diplomatiei romane s-a intalnit cu reprezentantul Kremlinului la Bucuresti - o discutie ce ar putea marca startul unei apropieri de Rusia, tara care a avut o pozitie aparte fata de proteste si OUG 13.
Ministrul de Externe Teodor Melescanu s-a intalnit luni la ora 13:00 cu ambasadorul Rusiei in Romania, Valeri Kuzmin, in contextul temerilor privind pozitia administratiei Trump fata de apararea flancului estic al NATO, amenintat de politica externa agresiva a Kremlinului. OUG 13 si protestele impotriva acesteia ar putea fi si ele pe agenda intalnirii, despre care MAE a dat urmatorul comunicat:
"Cu acest prilej, ministrul Teodor Melescanu a subliniat importanta unei abordari pragmatice in relatiile bilaterale, exprimand deschiderea partii romane pentru dialog. Totodata, a evocat necesitatea evitarii unei retorici inadecvate in declaratiile publice si focalizarea eforturilor catre dialogul direct. In acest sens, a accentuat ca angajamentele si pozitiile Romaniei in plan extern, in special cele legate de apartenenta tarii noastre la comunitatea de valori europene si euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societatii romanesti."
Intr-un interviu acordat Adevarul pe 9 februarie, ambasadorul rus (foto jos) spunea, referitor la gratiere, ca spera ca „ca societatea romaneasca va fi suficient de matura sa iasa din impasul creat de aceasta problema minora de a declara sau nu o amnistie. In tara noastra au fost doua momente cand presedintele Putin a dezincriminat cateva fapte penale cu caracter minor. Au fost mai mult infractiuni cu caracter economic”.
De asemenea, Kuzmin a criticat guvernul Ciolos, spunand ca „nu facea nimic. Nu neaparat din rea-vointa, dar pentru ca avea un mandat limitat. Era aproape imposibil sa mentinem contacte si sa avansam pe orice palier de cooperare”. Ambasadorul rus a sugerat ca guvernul Grindeanu ar putea coopera mai usor cu Kremlinul, mai ales in conditiile schimbarii administratiei de la Casa Alba, si a vorbit despre imbunatatirea relatiilor economice intre Romania si Rusia.
Kuzmin a facut astfel nota discordanta fata de restul corpului diplomatic de la Bucuresti, care a criticat in general OUG 13. Ambasadele Belgiei, Canadei, Frantei, Germaniei, Olandei si Statelor Unite au trimis, de altfel, si o scrisoare cerand Guvernului Romaniei sa nu "dea inapoi" lupta anticoruptie.
Teodor Melescanu a dat vina atunci pe o problema de comunicare dar si pe „mijloacele mai putin ortodoxe” prin care ambasadele si-ar culege informatiile. Ulterior, ministrul roman de Externe a mers la Bruxelles pentru a da explicatii si i-a spus vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca, de fapt, prin OUG 13 a fost incriminat abuzul in serviciu. Despre proteste, Melescanu a declarat atunci ca ar fi "o miscare de contestare a rezultatului alegerilor, care are drept scop inlocuirea de maniera ilegitima si ilegala a unui guvern care a fost desemnat de Parlament".
Vizita lui Melescanu la NATO a fost amanata, din motive neprecizate, secretarul general al Aliantei rezumandu-se la o convorbire telefonica. O explicatie a fost sugerata de europarlamentarul Cristian Preda, care a declarat la RFI ca „Melescanu a fost, de la inceput, lipsit de orice credibilitate. Faptul ca a incercat sa transmita in Bruxelles si in tara un mesaj politic, cum ca cineva ar vrea daramarea prin mijloace ilegale si ilegitime a Guvernului, este iarasi o gafa. Acest mesaj este fals. Toata lumea lumea a vazut ca este vorba despre cu totul altceva, ca este un protest impotriva coruptiei. Nimeni la Bruxelles nu a crezut mesajul domnului Melescanu. Am avut colegi care m-au intrebat din ce lume vine acest domn, daca nu vede ceea ce am vazut cu totii.”
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, NATO, kremlin, proteste, donald trump, ambasador, bruxelles, ordonanta, ministru, diplomatie, codul penal, Valery Kuzmin, externe, teodor melescanu, cristian preda,
Dată publicare:
13-02-2017 09:31