Ministrul Ioan Rus a trimis Corpul de control la CFR Marfa, CFR Calatori si CFR SA
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a cerut Corpului de control sa verifice legalitatea contractelor de achizitii la CFR Marfa, CFR Calatori si CFR SA privind serviciile de mentenanta si reparatii a materialului rulant.
Cererea ministrului vine ca urmare a unui dosar de infractiuni de coruptie instrumentat de DNA. Astfel, procurorii DNA au efectuat marti mai multe perchezitii la companiile feroviare.
Cele sapte persoane retinute in dosarul de coruptie in care au avut loc mai multe perchezitii, inclusiv la CFR Calatori si CFR Marfa, au primit, in noaptea de miercuri spre joi, mandate de arest la domiciliu, pe o perioada de 30 de zile. Purtatorul de cuvant al Tribunalului Cluj, Simona Trestianu, a declarat ca persoanele arestate preventiv sunt omul de afaceri Calin Mitica, fostul director din CFR Calatori Teodor Gavris, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regionala de Cai Ferate Galati, Laurentiu Seceleanu, directorul general al Transferoviar Grup, Kinga Madarasan, directorul de infrastructura SC Transferoviar Grup SA, Stefan Adrian, directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihut, si directorul general SC Remarul 16 Februarie SA, Dumitru Barbacuti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cele sapte persoane fusesera retinute miercuri de procurorii anticoruptie.
Potrivit DNA, omul de afaceri Calin Mitica ar fi coordonat un grup infractional organizat pe care l-a constituit impreuna cu Madarasan Kinga si Stefan Adrian, pentru a actiona in mod coordonat, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si a unor infractiuni asimilate acestora. Scopul era de corupere a unor functionari publici cu functii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate, CNCF CFR SA, SNTFC CFR Calatori SA, si din cadrul Societatii Nationale a Sarii Salrom SA, pentru obtinerea de avantaje economice ilegale in favoarea SC Remarul 16 Februarie SA si SC Transferoviar Grup SA. Conform anchetatorilor, grupul ar fi fost sprijinit de Georgel Mihut, directorul Salinei Ocna Dej, care ar fi furnizat in mod repetat informatii din interiorul Societatii Nationale a Sarii Salrom SA, ar fi indicat care sunt functionarii din conducerea Salrom SA care trebuie corupti, pentru obtinerea de catre SC Transferoviar Grup SA a unor lucrari si servicii punctuale.
Totodata, acesta ar fi actionat pentru influentarea conducerii Salrom SA, in scopul favorizarii ilegale a intereselor SC Transferoviar Grup SA, a intermediat contactele dintre acesti sefi si membrii grupului infractional organizat si i-a avertizat pe reprezentantii SC Transferoviar Grup SA cu privire la functionarii Salrom SA, perceputi ca fiind ostili intereselor operatorului economic privat.
Avantajele economice constau in obtinerea atribuirii unor contracte de lucrari si servicii, pe criterii clientelare, prin fraudarea procedurilor de achizitie publica, obtinerea atribuirii unor contracte de lucrari si servicii, in conditiile in care societatile comerciale controlate de Calin Mitica nu detineau capacitatea tehnica si economica de a face lucrarile si serviciile contractate, obtinerea atribuirii decontarii unor lucrari si servicii neefectuate, atribuirea, in favoarea firmelor controlate de Calin Mitica, a unor lucrari si servicii supraevaluate sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autoritatile contractante etc. In acest sens, sustin procurorii DNA, membrii grupului infractional organizat au actionat sistematic pentru fraudarea procedurilor de achizitie publica si pentru obtinerea de informatii confidentiale privitoare la ofertele si capacitatea tehnica a firmelor concurente.