Ancheta la CFR Calatori. Omul de afaceri Calin Mitica a fost retinut pentru 24 de ore, alaturi de alte doua persoane
Omul de afaceri Calin Mitica, audiat in dosarul de coruptie in care au avut loc mai multe perchezitii, inclusiv la CFR Calatori, CFR Marfa, SC Transferoviar-punctul de lucru din Bucuresti si Remarul 16 Februarie, a fost retinut pentru 24 de ore
Alaturi de omul de afaceri Calin Mitica au mai fost retinuti, miercuri, directorul Transferoviar Grup, Kinga Madarasan, si fostul director al Remarul 16 Februarie Adriian Stefan, dupa o noapte intreaga de audieri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Surse judiciare au declarat pentru corespondentul MEDIAFAX ca omul de afaceri Calin Mitica, directorul Transferoviar Grup, Kinga Madarasan, si fostul director al Remarul 16 Februarie Adriian stefan sunt acuzati ca s-au constituit intr-un grup infractional organizat, urmarind sa corupa functionari publici cu functii de conducere din cadrul unor structuri subordonate CFR SA, din CFR Calatori SA si din Societatea Nationala a Sarii Salrom SA, pentru a obtine contracte pentru cele doua firme pe care le controla Mitica.
"Au fost retinuti toti trei, vor fi dusi la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventiva”, au declarat sursele citate.
Potrivit acelorasi surse, audierile in dosarul Transferoviar Grup - Remarul 16 Februarie continua si miercuri la sediul DNA Cluj, in fata procurorilor fiind chemate peste zece persoane suspectate ca ar fi implicate in acest caz.
Marti, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Cluj au facut 22 de perchezitii in Bucuresti si in judetele Ilfov, Cluj si Galati, fiind vizate si sediile CFR Calatori, CFR Marfa, SC Transferoviar - punctul de lucru din Bucuresti si Remarul 16 Februarie, intr-un dosar privind infractiuni de coruptie comise in perioada 2012-2014.
Potrivit unor documente ale procurorilor anticoruptie, obtinute de MEDIAFAX, omul de afaceri Calin Mitica, cel care a infiintat Transferoviar Grup SA, a constituit un grup infractional organizat, impreuna cu directorul general al societatii, Kinga Madarasan, si cu Adriian stefan, director al SC Remarul 16 Februarie la data faptelor, urmarind sa corupa functionari publici cu functii de conducere din cadrul unor structuri subordonate CFR SA, din CFR Calatori SA si din Societatea Nationala a Sarii Salrom SA, pentru a obtine contracte pentru cele doua firme pe care le controla.
Grupul infractional ar fi dorit ca societatile Transferoviar Grup si Remarul 16 Februarie, controlate de Mitica Calin, sa acapareze o cota de piata cat mai mare, "pe criterii clientelare si prin coruptie", in ceea ce priveste lucrari si servicii atribuite de CFR Calatori, Salrom, Sucursala Regionala de Cai Ferate Galati si Salina Ocna Dej. in acest sens, membrii grupului infractional organizat ar fi actionat sistematic pentru fraudarea procedurilor de achizitie publica si pentru obtinerea de informatii confidentiale privitoare la ofertele si capacitatea tehnica a firmelor concurente.
Pentru obtinerea acestor contracte, membrii grupului infractional ar fi dat mita, prin intermediari, pentru a obtine contracte, in conditiile in care firmele controlate de Mitica Calin nu aveau capacitatea tehnica si economica sa efectueze lucrarile si serviciile contractate, arata anchetatorii, in documentele citate.
Mita ar fi fost data si pentru ca firmele controlate de Mitica Calin sa primeasca lucrari si servicii supraevaluate sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autoritatile contractante, dar si pentru a fi decontate lucrari si servicii neefectuate.
Totodata, membrii grupului infractional ar fi dat mita si pentru obtinerea protectiei si sprijinului unor functionari publici cu functii de conducere, pentru ca acestia sa impiedice efectuarea unor verificari si constatari privitoare la neconformitatile existente in lucrarile si serviciile efectuate de firmele controlate de Mitica Calin.
Din documentele procurorilor rezulta ca membrii grupului infractional "au actionat sistematic pentru asigurarea obedientei functionarilor cu functii de conducere, din cadrul Societatii Nationale a Sarii Salrom SA, in scopul de a-i determina pe acestia sa atribuie o cota cat mai mare din serviciile de transport feroviar in favoarea SC Transferoviar Grup SA, prin dezavantajarea flagranta a concurentului SNTFM CFR Marfa SA, in pofida faptului ca, in numeroase situatii, SNTFM CFR Marfa SA practica preturi mai avantajoase decat cele propuse de firma controlata de Calin Mitica".
Procurorii au precizat ca Mitica Calin, Kinga Madarasan si Adriian stefan au actionat sistematic pentru eliminarea CFR Marfa SA de pe piata serviciilor de transport de sare, urmarind constant limitarea accesului operatorului national de transport feroviar de marfa la astfel de servicii, prin mijloace frauduloase.
De asemenea, Calin Mitica ar fi facut demersuri sistematice pentru ca societatea Remarul 16 Februarie sa obtina, in conditii nelegale, contracte de servicii de reparatii si reconditionari, atribuite de CFR Calatori SA, in conditiile in care firma din Cluj-Napoca nu detinea capacitatea tehnica si economica de a efectua serviciile.
Potrivit anchetatorilor, pentru a asigura posibilitatea SC Remarul 16 Februarie sa participe la procedurile de atribuire, Mitica Calin ar fi determinat functionari publici din AFER sa faca receptii si omologari abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea firmei de a efectua serviciile respective, precum si lipsa dotarilor tehnice necesare.
Pentru a-si atinge obiectivele, membrii gruparii ar fi corupt functionari publici cu functii de conducere, insarcinati cu atribuirea contractelor, urmarirea derularii acestora si receptia lucrarilor si serviciilor executate, precum si functionari insarcinati cu efectuarea platilor si a decontarilor.
Functionarii publici care refuzau sa sprijine interesele ilicite ale firmelor controlate de Mitica Calin sau care "nu manifestau suficienta obedienta" erau intimidati si amenintati de membrii grupului, potrivit documentelor procurorilor.
Mai mult, membrii grupului ar fi apelat la influente politice pentru a determina "atitudini pasive ale functionarilor publici care nu se aflau in sfera de influenta a lui Calin Mitica".
Procurorii sustin ca Georgel Mihut, directorul Salinei Ocna Dej la data faptelor, ar fi primit mita peste 65.000 de lei, in perioada iunie 2012 - august 2013, pentru a avantaja firma Transferoviar Grup. Pentru a ascunde provenienta banilor primiti ca mita, Transferoviar Grup ar fi decontat facturi fictive emise de SC Micdali SRL. in realitate, beneficiarul acestor facturi ar fi fost directorul Salinei Ocna Dej.
Un alt functionar care ar fi luat mita este Teodor Alexandru Gavris, sef Serviciu Automotoare si, ulterior, director de tractiune la CFR Calatori. Acesta ar fi primit mita aproape 490.000 de lei, in perioada decembrie 2012 - iunie 2014, pentru a avantaja Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca la atribuirea unor contracte. si in acest caz mita ar fi fost disimulata prin decontarea de catre SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive emise de SC Tevpag Plan SRL.
In schimbul banilor, Mitica Calin i-ar fi cerut lui Teodor Alexandru Gavris sa intervina in atribuirea nelegala catre SC Remarul 16 Februarie a unui contract pentru servicii de revizie la automotoarele Desiro SR 20D, in valoare maxima de peste 220 de milioane de lei, in conditii dezavantajoase pentru CFR Calatori SA. Ulterior, Gavris ar fi determinat, in mod repetat, receptionarea unor automotoare ale caror reparatii nu fusesera efectuate in conformitate cu prevederile contractuale si obligatiile din caietul de sarcini.
Anchetatorii arata, in documentele citate, ca SC Remarul 16 Februarie SA nu avea capacitatea tehnica si economica de a face acele lucrari de revizie, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derularii contractului, aspect pe care Gavris il cunostea. in acest sens, Gavris ar fi negociat "o intelegere ilegala" intre SC Remarul 16 Februarie SA si SC Service Faur SA Bucuresti, disimulata prin incheierea unor acte fictive intre cele doua firme, conform careia firma din Bucuresti a executat, partial, serviciile contractate de firma din Cluj-Napoca.
Inerventiile pentru obtinerea atribuirii contractului si derularea acestuia in conditii favorabile intereselor SC Remarul 16 Februarie au avut loc in perioada octombrie 2013 - octombrie 2014, iar Gavris ar fi incasat sume de bani prin intermediul SC Tevpag Plan SRL si SC Service Faur SRL, au mai aratat procurorii.
Anchetatorii au identificat 13 transferuri de bani facute, in perioada decembrie 2012 - iunie 2014, de catre Remarul 16 Februarie in contul SC Tevpag Plan SRL, care atesta operatiuni economice nereale, destinatarul real al acestor sume de bani fiind Teodor Alexandru Gavris.
In urma perchezitiilor de marti, la sediul DNA Cluj au fost audiati, printre altii, fostul director economic al Transferoviar Grup - Sucursala Cluj Dalia Buga si directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihut. La audieri a ajuns, marti seara, si omul de afaceri Calin Mitica.