Cum vom primi Lumina Sfântă în noaptea Învierii. Acordul semnat între Patriarhie și MAI
Ministrul de Interne Marcel Vela a prezentat acordul semnat între Ministerul Afacerilor Interne şi Patriarhie privind acţiunile cu ocazia Paştelui.
”Vom ajuta BOR la împărţirea sfintelor Paşti şi a luminii sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii”, a declarat Marcel Vela.
”Am semnat un acord de susţinere şi sprijin din partea tuturor forţelor pentru stabilirea unor acţiuni comune. Având în vedere dorinţa de a se oferi Sfinte Paşti şi Lumina Sfântă s-a stabilit: pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, sfinţită în joia mare, va fi distribuită credincioşilor vineri şi sâmbătă, in intervalul 7- 17, în toate parohiile, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul bisericii şi voluntari, cu măsuri de protecţie, cu distanţa specficată ca la magazinele alimentare. În declaraţia pe propria răspundere, credincioşii vor trece”ridicarea Sfintelor Paşti” şi vor preciza numele lăcaşului de cult”, a precizat ministrul.
Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, Paştele vor fi distribuite la domiciliu, vineri, sâmbătă sau duminică, începând cu ora 6 dimineața.
La solicitarea ȘtirilorProTV, ministrul Marcel Vela a explicat că "persoanele de peste 65 de ani NU au voie sub nicio formă să se deplaseze în intervalul 7-17 vineri și sâmbătă după Sfintele Paști. Intervalul e doar pentru cei sub 65 de ani."
Distribuirea sfintei lumini se va face de către voluntari şi patrulele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune, vineri, începând cu ora 20:00.
Credincioşii vor putea ieşi în afara casei, imobilului, respectând regulile de distanţare, pentru a fi evitată aglomeraţia.
În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă de către forţele de ordine.
Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, dar cu evitarea aglomerației, păstrând restricția de maximum 3 persoane. În acest sens, 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi lumina primită de la voluntari tuturor vecinilor.
În declarația pe propria răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paști” și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective.
În noaptea de Înviere este permisă circulaţia preoţilor care duc Sfânta Lumină, dacă au măşti de protecţie, mănuşi, ecuson şi acte de identitate.
Starea de urgență a fost prelungită
Președintele Klaus Iohannis a semnat un nou decret care prelungește starea de urgență în România cu 30 de zile, pentru a preveni răspândirea COVID-19.
Conform prevederilor legale, după emiterea decretului, acesta trebuie aprobat de plenul reunit al Parlamentului în termen de 5 zile.