Ministrul de Externe explica eroarea. De ce MAE a anuntat initial ca printre victimele din Ucraina nu se afla niciun roman
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, sambata, ca in lista transmisa de compania aeriana cu numele pasagerilor aflati in cursa care s-a prabusit in Ucraina prenumele romanului era Andre in loc de Andrei.
Titus Corlatean a precizat ca, dupa consultarea primului ministru, a decis reactivarea Celulei de criza a MAE, la 17 iulie, avand doua obiective extrem de importante, situatia din Ucraina si evolutiile din Gaza, el adaugand ca prioritatea acestei structuri, in privinta
tragediei din Ucraina, a fost ”accesul la informatii cat mai rapide si complete posibil privind existenta sau inexistenta unor cetateni romani in avion”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Corlatean a explicat ca toate statele care au fost direct interesate de eventualitatea prezentei unor pasageri de nationalitatea respectiva au depins si depind in continuare de informatiile autoritatilor din Malaysia, de informatiile companiei aeriene si a celulei de criza olandeze, cu centrul la Haga, alte canale de informare fiind autoritatile ucrainene si, in cazul Romaniei, un contact direct cu autoritatile canadiene.
Ministrul de Externe a aratat ca, in general, companiile aeriene nu transmit listele cu numele si identitatea pasagerilor, astfel ca celula de criza a primit la un moment dat din partea companiei aeriene o evidenta cu numarul de pasageri, pe cetatenii, fara nume sau alte elemente de identificare cu caracter personal. ”O alta informare, din partea companiei aeriene, a fost ca nu exista niciun pasager, in avionul care s-a prabusit in Ucraina, detinator de cetatenie romana”, a mai spus Corlatean.
Potrivit ministrului de Externe, celula de criza olandeza a pus la dispozitie mai multe elemente. El a adaugat ca, o lunga perioada, nu au fost transmise decat o lista cu nume si prenume, fara date de identitate sau date de nastere, ceea ce a creat o dificultate in a verifica cetateniile pasagerilor. Corlatean a mai afirmat ca membrii celulei de criza din cadrul MAE au mers mai departe si au solicitat ambasadelor elemente suplimentare privind datele de nastere sau alte elemente pentru identificarea victimelor tragediei aviatice.
Ministrul de Externe a precizat ca, in situatia tanarului student cu dubla cetatenie, romana si canadiana, in lista inregistrata de compania aeriana prenumele acestuia era gresit, Andre in loc de Andrei. ”Asta a generat dificultati in identificarea pasagerului. Ulterior, datorita comunicarii cu autoritatile canadiene, am primit si informatia corecta, si ulterior s-a primit si data nasterii, astfel incat in doua minute, folosind si baza nationala de date, a fost identificata cetatenia”, a mai declarat Titus Corlatean. Ministrul a facut un apel la retinere in legatura cu situatia dramatica a familiei tanarului.
Titus Corlatean a spus ca celula de criza a transmis disponibilitatea autoritatilor romane de a se ocupa de procedurile de repatriere a ramasitelor pamantesti ale acestuia, de a ajuta la identificarea, la fata locului, dar familia a preferat, pentru ca are resedinta in Canada, ca autoritatile canadiene sa se ocupe de aceste proceduri. Ministrul de Externe a aratat ca a avut discutii cu omologii olandez si canadian, carora le-a transmis compasiunea si solidaritatea poporului roman, in urma acestui tragic eveniment. Corlatean a mai spus ca procredurile continua, pentru ca exista inca un numar de pasageri, pe lista, doar cu nume si prenume.
”Nici autoritatile olandeze, nici la fata locului nu se stiu inca toate datele pentru permiterea identificarii si, in cazul nostru, identificarea suplimentara, in baza de date, pentru a vedea daca nu exista un nou caz de dubla cetatenie. Prezumtia celulei de criza din Romania, vazand lista cu nume si prenume si rezonantele, este ca nu vom avea o astfel de situatie, dar vrem sa fim siguri, pentru ca, in cazul studentului de la Cluj, prenumele din lisa era Andre, iar la final, numele corect era Andrei. Prezumtia este retinuta, dar vrem sa fim siguri”, a mai spus Corlatean.
Un avion de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines care asigura o legatura intre Amsterdam si Kuala Lumpur, la bordul caruia se aflau 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului, s-a prabusit, joi, la Snejnoie, in regiunea Donetk, scena unor lupte intense intre trupe guvernamentale ucrainene si separatisti prorusi. Toate persoanele care se aflau la bord au murit. Cetateni din cel putin noua tari, intre care Australia, Belgia, Canada, Germania, Malaysia, dar si unul cu dubla cetatenie, canadiano-romana, se aflau la bordul avionului, care ar fi fost doborat cu ajutorul unui sistem de aparare antiaeriana, potrivit unor oficiali americani.
Autoritatile de la Kiev si separatistii prorusi se acuza reciproc de doborarea avionului.
Studentul de la Universitatea de Medicina din Cluj-Napoca mort dupa prabusirea avionului, alaturi de iubita sa, si ea studenta la Medicina in Cluj, avea cetatenie romana si canadiana si studiase la un liceu si la o universitate din Canada. Vineri dimineata, MAE a anuntat ca pe lista de pasageri nu se afla niciun cetatean roman. Dupa cateva ore, MAE a anuntat ca intre victime se afla si un roman cu dubla cetatenie.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, avion, rachete, Boeing 777, malaysia,
Dată publicare:
19-07-2014 16:49