Ministrul de Externe a vorbit cu Antony Blinken, după ce Rusia a bombardat la granița cu România. Ce s-a decis
Ministrul român de Externe și secretarul de stat al SUA au condamnat într-o discuție telefonică atacurile Rusiei de la granița cu România, iar Bucureștiul a decis să se alăture Declarației G7 în sprijinul Ucrainei.
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu a avut, luni, o convorbire telefonică cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, context în care şefa diplomaţiei române a informat asupra deciziei României de a se alătura Declaraţiei G7 în sprijinul Ucrainei prezentată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, transmite MAE.
Şefii diplomaţiilor română şi americană au discutat despre cele mai recente evoluţii din Marea Neagră, inclusiv cu privire la efectele deciziei Federaţiei Ruse de a suspenda participarea în cadrul Iniţiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.
Ministrul afacerilor externe român şi secretarul de stat al SUA au condamnat atacurile recente ale Federaţiei Ruse asupra civililor şi asupra infrastructurii fluviale şi maritime, precum şi modul cinic în care Federaţia Rusă afectează securitatea alimentară globală.
Ministrul român a pledat pentru continuarea unui sprijin consistent pentru Republica Moldova
Ca urmare, au agreat menţinerea unei coordonări strânse, în plan bilateral şi euroatlantic, precum şi cu partenerii like-minded, în vederea continuării sprijinului solid pentru Ucraina pe termen lung, inclusiv în ceea ce priveşte exportul produselor agricole.
Totodată, ministrul de Externe Luminiţa Odobescu a prezentat măsurile deja adoptate de România, precum şi măsurile avute în vedere pe termen scurt şi mediu pentru a sprijini capacitatea de tranzit pentru produsele agricole din Ucraina.
De asemenea, oficialul român a pledat pentru continuarea unui sprijin consistent pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova.
Ministrul român a reiterat importanţa acordată de ţara noastră accederii în programul Visa Waiver, omologul american amintind "angajamentul SUA de sprijin în vederea atingerii acestui obiectiv comun", arată MAE.
Țările G7 s-au angajat să acorde Ucrainei un sprijin militar pe termen lung
Ţările G7 s-au angajat, pe 12 iulie, în marja Summitului NATO, să acorde un sprijin militar "pe termen lung" Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva Rusiei, dar şi pentru a descuraja Moscova de orice atac viitor împotriva statului vecin, a informat, la acel moment, AFP.
"Vom lucra împreună cu Ucraina la angajamente de securitate specifice şi bilaterale pe termen lung, pentru a garanta o forţă durabilă capabilă să apere Ucraina astăzi şi să descurajeze orice agresiune rusă pe viitor", a fost menţionat în declaraţia membrilor G7 - SUA, Regatul Unit, Franţa, Canada, Germania, Italia, Japonia - consultată de AFP.
"În caz de viitor atac armat al Rusiei (...), avem intenţia (...) să furnizăm Ucrainei o asistenţă rapidă şi susţinută în materie de securitate, echipamente militare moderne în domeniile terestru, maritim şi aerian, precum şi o asistenţă economică pentru a impune costuri economice şi de alt tip Rusiei", se mai menţionează în documentul redactat în marja summitului NATO de la Vilnius.
Sursa: Agerpres
Etichete: Ministrul de Externe, Antony Blinken, discutie telefonica,
Dată publicare:
24-07-2023 21:09