Ministerul Sanatatii ia masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola. Sunt opt decese confirmate

Ultimul update: Luni 19 Decembrie 2016 07:20
Data publicarii: Vineri 16 Decembrie 2016 15:03
Categorie: Actualitate

Rujeola face o noua victima,in Romania. O fetita de numai un an a murit la spitalul de Boli Infectioase.

Institutul Cantacuzino a confirmat ca s-a stins dupa ce a facut rujeola. Nu fusese vaccinata impotriva rujeolei si nici nu era inscrisa la un medic de familie.

Astfel, numarul deceselor cauzate de acest virus a ajuns la 8. Ministerul Sanatatii a anuntat ca modifica schema de imunizare dupa ce anul acesta a fost raportat un numar de peste 1700 de cazuri. Astfel vaccinul impotriva rujeolei va fi administrat copiilor mai devreme cu trei luni la varsta de 9 lun, si nu la un an, cum se face acum. De asemenea, copiii de cinci ani si de noua ani vor face mai repede dozele urmatoare.
 

Ministerul Sanatatii ia masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola

Ministerul Sanatatii informeaza ca, impreuna cu expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica, ai Societatii Nationale de Medicina Familiei si ai UNICEF, a elaborat si a pus in practica un plan de masuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeola, dupa ce numarul de imbolnaviri a ajuns la 1.725 de cazuri si exista opt decese confirmate, dintre care trei la copii sub un an.

Prima masura este coborarea varstei de vaccinare cu prima doza de vaccin ROR la noua luni, in conformitate cu prevederile internationale privind actiunile intreprinse in caz de epidemie si cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristica a actualei epidemii de rujeola este ca afecteaza si copiii cu varsta sub un an (rata incidentei este de 68,8/100.000).

De aceea, copiii vaccinati mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinati potrivit Programului National de Imunizare la varsta de 12 luni si la varsta de cinci ani, precizeaza reprezentantii MS.

De asemenea, recomandarea expertilor OMS este de a realiza cat mai repede recuperarea copiilor din grupa de varsta sub cinci ani care nu au nicio doza de vaccin si a copiilor din grupa de varsta 5-9 ani care nu au doua doze de vaccin ROR, conform Calendarului National de Vaccinare, mai arata MS.

"Pentru punerea in practica a acestor masuri, medicii de familie au inceput catagrafierea copiilor eligibili intre noua luni si noua ani complet nevaccinati cu ROR si pe cei cu varsta intre cinci si noua ani care au o singura doza de vaccin. In plus, acolo unde este posibil, asistentii comunitari si mediatorii sanitari au inceput deja convocarea copiilor la cabinete", mentioneaza reprezentantii MS:

Potrivit Ministerului Sanatatii, stocurile de vaccin ROR sunt suficiente in acest moment, atat pentru vaccinarile suplimentare, cat si pentru cele la termen. Astfel, la nivel national sunt disponibile in jur de 300 de mii de doze de vaccin ROR.

Conform celor mai noi date furnizate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in acest moment sunt confirmate cazuri in 32 de judete. Cele mai multe sunt in Arad (454), Mures (238) si Timis (240).

"Limitarea epidemiei de rujeola nu se poate face decat cu ajutorul parintilor care inteleg responsabilitatea pe care o au in a-si proteja copii impotriva acestei boli care ii poate ucide sau afecta pe viata. Vaccinul este singura arma eficienta cu care se poate lupta impotriva acestei boli grave. Ministerul Sanatatii recomanda parintilor sa ia legatura cu medicii de familie ai copiilor pentru a se programa la vaccinare cat mai curand posibil", mai arata reprezentantii MS.

Un focar de rujeola a fost semnalat in judetul Olt. 28 de cazuri sunt in atentia Directiei de sanatate Publica
Un focar de rujeola a fost semnalat in judetul Olt. 28 de cazuri sunt in atentia Directiei de sanatate Publica
VIDEO PROTVPLUS.RO
politisti
Cine sunt polițiștii care l-au prins pe agresorul fetei din Alba Iulia. ”Au fost oripilați de ce au văzut”
Cutremur marți seara în judeţul Buzău. Un alt seism s-a produs marți în Vrancea
O mașină în care se aflau patru persoane, printre care doi copii, a intrat într-un cap de pod, în Dolj
Prima reacție a bărbatului care a atacat o fată în scara blocului, în Alba Iulia. Trecutul său violent
Primele victime făcute de vremea rea, luni noapte. Anunțul meteorologilor despre evoluția vremii
Cauza incendiului în care a fost distrus Palatul Episcopal din Oradea a fost, cel mai probabil, de natură electrică
bataie
Un angajat de la salubritate a reclamat că ar fi fost atacat cu furca de un localnic. Varianta celui acuzat
Cine este bărbatul care a atacat cu maceta o benzinărie din Argeș. Motivul uluitor al gestului
Un șofer băut a intrat cu TIR-ul în 9 mașini parcate pe un bulevard din Iași
Spărgătorii în serie din Leordeni, Argeș, prinși după 7 luni. Trei frați au fost arestați
Explicatia muncitorilor filmați în timp ce încărcau de zor cu lopeţile apă dintr-o baltă, într-o roabă
Anunțul medicilor despre tânăra tâlhărită în Alba Iulia. Unde se ducea în momentul atacului