Ministerul Sănătăţii a trimis o echipă în control la Spitalul Județean Mureș, unde 5 pacienți au murit din cauza bacteriilor
Se fac investigaţii şi se iau măsuri, la Spitalul clinic județean Mureș, unde cinci pacienți au murit la secția de Terapie Intensivă, iar al șaselea este în stare gravă.
Aici au fost idenficate două infecții intraspitalicești - acineto-bacter și pio-ceanic - care au rezistență mare la antibiotice.
Ministerul Sănătăţii a trimis de urgenţă o echipă în control la unitatea sanitară.
Cazurile au fost depistate și raportate în ultimele zile.
Adriana Pistol, secretar de stat Ministerul Sănătății: „A fost identificat un focar de infecție asociat asistenței medicale.Pacienții despre care vorbim erau pacienți în stare critică, încă de la momentul internării în secţia de terapie intensivă. Pacienții aveau multiple patologii.”
În urma analizelor, în secţia de terapie intensivă au fost identificate doua bacterii periculoase.
Pio-ceanic și acineto-bacter sunt două infecții intraspitalicești provocate de două bacterii extrem de periculoase. Sunt foarte greu de tratat pentru că au rezistență foarte mare la antibiotice. Acestea apar în special la pacienții care stau multe zile în secțiile de terapie intensivă și asupra cărora se fac manevre invazive, de exemplu intubarea.
Conducerea spitalului a decis ca internările în secția AŢI - care funcţiona provizoriu, într-o clădire veche - să fie suspendate și să fie făcută o dezinfecție generală.
Mircea Stoian, șef AŢI: „Decesele aproape sigur nu au nici o legătura cu infecțiile despre care se vorbește. Ancheta e în desfăşurare şi o să vedem la sfârşit."
Janosi Edit, director medical Spitalul Clinic Județean Mureș: „Asemenea evenimente se întâmplă la nivel internațional, național și noi suntem spitalul care am avut curajul să raportăm aceste evenimente ca să înbunătățim activitatea medicală, să prevenim pe viitor.”
Iuliu Moldovan, director DSP Mureș: „Toate spitalele din judeţul Mureş raportează infecţiile. Până astăzi avem 1.230 de cazuri. Pe tot anul trecut am avut 1.300."
Echipa de la Ministerul Sănătăţii a dispus mutarea provizorie a celor 7 pacienţi care se mai aflau la AŢI. În plus, a recomandat o serie de măsuri.
Adriana Pistol, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Necesitatea efectuării screeening-ului bacteriologic a tuturor pacienţilor care se afla încă internaţi în secţia de terapie intensivă. Implementerea unui program de screening la internare dar și screenengul personalului."
Totodată, au fost cerute şi implementarea unei politici prudente de utilizare a antibioticelor şi reinstruirea personalului medical.