Ministerul Mediului a lansat o aplicație care arată cât de poluat este aerul din România. Cum funcționează CalitateAer
După ce mii de români au reclamat în ultimii ani că aerul pe care îl respiră le pune sănătatea în pericol, Ministerul Mediului a lansat o aplicație mobilă care arată în timp real calitatea aerului.
Este prima de acest fel și strânge datele centralizate de la cele peste 160 de stații de monitorizare amplasate în toată țara.
Aplicația vine și în sprijinul autorităților locale, care pot primi informații în timp real și, astfel, pot lua măsuri pentru protejarea populației.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De câteva săptămâni, locuitorii din zona de vest a cartierului Popești-Leordeni suportă un aer înțepător, greu de respirat.
Marius Olteanu, localnic: „E un miros de sulf mai exact, miroase ca o hazna, în fiecare seară, ceea ce mă face să cred că este totul programat, pentru că este un interval de timp foarte bine stabilit. Ne-am obișnuit, acum este un reflex de a închide toate geamurile și până dimineața nu putem aerisi”.
Gabriel Roșca, localnic: „Am bebeluș de un an de zile, nu mai ieșim seara, este îngrozitor. S-a întâmplat să adorm cu geamul deschis și m-a trezit soția în timpul nopții și mi-a zis 'hai să mergem undeva să dormim'”.
În zona funcționează gropa de gunoi de la Vidra, care este activă, dar și cea de la Glina, închisă din 2018 de autorități. Reprezentații Gărzii de Mediu susțin că au instalat mai mulți senzori în zonă pentru a vedea unde există depășiri.
Aurelian Păduraru, comisar general la Garda de Mediu: „S-a mers în control, au mers colegii în patrulare, dar nu au găsit activități din care să rezulte că se emit poluanți. Vom trimite din nou să verificăm dacă sunt alte activități care emit poluare în afară de ceea ce știm că se află la depozitul Vidra sau Glina. Cu siguranță avem de-a face cu hidrogenul sufurat”.
Aplicația CalitateAer, informații în timp real
În astfel de cazuri, resposabilitatea cade și în sarcina autorităților locale care sunt obligate să dezvolte un sistem integrat de management al deșeurilor. În plus, autoritățile locale și cetățenii au un nou instrument de monitorizare a calității aerului. Ministerul Mediului a lansat aplicația de mobil CalitateAer, care spre deosebire de cele deja existente, strânge în timp real informații de la toate stațiile de monitorizare, din țară.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Real time, autoritatea locală, cetățeanul și Ministerul are această informație și putem să luăm măsuri, să ținem legătura cu autoritatea locală acolo unde există vârfuri și unde se constantă că este o problemă punctuală, un poluator care apare sau o instalație care nu funcșionează perfect”.
Robert Szep, secretar de stat: „Autoritățile publice locale, prin descărcarea acestei aplicații, pot să vadă real time și cetățenii pot să vadă tendințele, dacă există tendințe de creștere și pot să alerteze populația. În funcție de concentrația pe care o măsurăm și indicele global de calitate a aerului, pe anumite regiuni transmitem mesaje populației prin aplicația respectivă, pe grupe de vârste”.
Calitatea aerului este definită prin Bun, Extrem de rău și Rău. În funcție de încadrare, roșu arată unde problemele sunt grave. În cadrul acestui proiect de monitorizare a calității aerului, autoritățile au cumpărat mai multe auto-laboratoare echipate cu aparatură necesară.
Patru astfel de laboratoare mobile există în România și sunt amplasate în București, Iași Bacău și Brașov. Laboratorul funcționează la fel ca o stație de monitorizare fixă, însă poate fi folosit de autorități în momenutul în care sunt poluări accidentale, cum sunt incediile sau arderile de deșeuri, iar în zona respective nu sunt foarte multe informații furnizate de stațiile fixe.
Calitatea aerului este monitorizată cu 162 de stații de măsurare, care fac parte din rețeaua națională. Cele mai multe sunt funcționale tot timpul.