Poluare în Marea Neagră. Pete de petrol, găsite în dreptul Cazinoului din Constanța. Scafandrii cercetează zona
Se face anchetă în adâncuri, la Constanţa. Un robot subacvatic și mai mulți scafandri încearcă să identifice sursa unor pete de petrol apărute în dreptul Cazinoului din Constanța.
Sunt luate în calcul posibile scurgeri din rezervoarele unor nave scufundate în urmă cu 22 de ani, dar și eliberarea voită de substanțe de la bordul vapoarelor din larg.
Până acum nu sunt informații despre pete de combustibil care să fi ajuns în apropierea plajelor.
Robotul dirijat din navă de cercetători a fost scufundat în zona în care se află epavele You Xiu și Paris, la 25 de metri adâncime ca să surprinda imagini din adâncuri.
Scafandrii au luat probe să vadă dacă petele de petrol descoperite de pescari, la câteva sute de metri de țărm, provin de acolo.
Dan Vasiliu, directorul GeoEcoMar, Constanța: „Este foarte probabil să provină din rezervoarele celor două epave scufundate la capătul digului de larg al Portului Constanța”.
Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că toate navele aflate în apropierea portului au fost verificate.
Steluța Popescu, directorul Gărzii de Mediu Constanța: „Se pare că poluarea cu hidrocarburi a apărut de la cele două epave scufundate You Xiu și Paris în 1995. Autoritatea navală ne-a comunicat că a verificat toate navele din radă și nu au fost probleme”.
Petrolul ar fi fost deversat intenționat
Autoritățile iau în calcul și posibilitatea ca petrolul să fi fost deversat intenționat de vapoarele care așteaptă să intre în Portul Constanța. Înainte, acestea trebuie să își curețe rezervoarele de combustibil, iar această operațiune este facuta în larg, de către firme autorizate. Costurile ajung la câteva mii de euro.
Silviu Coșa, prefectul județului Constanța: „Cauzele pot fi multiple. Poate proveni atât de la navele aflate în radă, cât și de la cele două epave aflate în zona digului de larg”.
Sorin Mănăilă, președintele Federației Romfish: „Ele fiind foarte vechi, la fiecare furtună se mai mișcă. Au ruginit și când sunt furtuni apar și irizații de petrol, adică de reziduuri petroliere”.
Săptămâna trecută, în larg au fost furtuni puternice. De altfel, ultima poluare majora în zonă s-a produs în iarna lui 2019. Atunci, la suprafață a apărut o cantitate însemnată de petrol în urma unei furtuni pe mare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: constanta, marea neagra, petrol, poluare, cazinoul din constanta,
Dată publicare:
19-08-2022 08:35