Ministerul Economiei stă să cadă peste angajați și contribuabili. Munți de gunoaie și dosare de arhivă, în moloz

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Economiei funcționează într-o clădire care stă să cadă, chiar în buricul târgului, pe Calea Victoriei.

Locul este un adevărat pericol pentru cei care trec prin față şi a fost transformat de angajaţii instituţiei într-o groapă de gunoi. O radiografie care arata clar cât de gospodari sunt chiar cei care se ocupă de economia ţării. Totul a fost ţinut, în mare secret, timp de 17 ani. Până acum.

Ministerul Economiei, locul de unde se dă ora exactă în economia României. Ceasul din turn a stat de ani buni, pereţii clădirii se dărâmă. Ministerul are 840 de angajaţi, cu multe departamente şi direcţii, multiple posturi de conducere. Lor li se adăugă oamenii din instituțiile aflate în subordonarea ministerului, încă două mii de angajați plătiţi din bugetul statului. Ministerul mai are în coordonare o listă de 59 de institute şi companii cu sute de angajaţi, adevăraţi coloşi care stau pe patrimonii uriaşe, dar care nu produc mare lucru. Acumulează însă datorii la stat. Peste 30% din funcționarii ministerului ar trebui să plece acasă, susţinea pe când încă era în funcţia de ministru, Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei: „Funcția publică este extrem de privilegiată. Toate funcțiile au trecut prin mâna oamenilor acestora şi au făcut un statut extrem de privilegiat. Mult mai tare decât orice salariat român. Adică, vrei să-l dai afară, nu poţi. E foarte greu să dai afară un funcționar.”

Aşa că, din minister, Năsui n-a dat pe nimeni afară. A rămas marcat de birocraţia şi sistemul găsite în minister.

Citește și
sedinta de guvern
Guvernul a desfiinţat 40 de posturi cu salarii de mii de euro pe lună şi pensie specială. Ce minister a fost vizat
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei: „În momentul în care sistemul îşi doreşte să treacă ceva, trece fulger. În momentul în care se pun tălpi poate să te amâne ...ce e sistemul? Vorbim ca de securişti. O masă de oameni care conduc statul în mod peren. Să zic aşa. politicienii vin, se schimbă, dar ei sunt aceeaşi. Au şi ei structura lor care de 30 de ani s-a înrădăcinat.”

Am cerut să filmăm prin birourile angajaţilor, să-i vedem la treabă. „Hai să nu dăm de belele...” a fost răspunsul.

Pentru a nu deranja sistemul, am fost refuzaţi. Aveam însă să descopăr cum funcționează lucrurile aici, câteva minute mai târziu. Clădirea care se vede din Calea Victoriei, fostul Palat al Monopolurilor, construită în perioada interbelică, e transformată în groapă de gunoi. Ministerul funcţionează în clădirile de lângă. Ministrul Năsui şi-a dat acordul să filmăm în interior, ba chiar a desemnat consilierul personal să ne însoţească. Imediat, mai mulţi directori, au apărut cu mesajul că nu e voie.

Angajat: „E în conservare. Chiar nu putem să vă dăm accesul acolo.”

Reporter: „De ce?

Angajat: „Pentru că e o clădire care acum nu e în folosinţă. Trebuie să avem şi noi acceptul conducerii.”

Timp de mai bine de o oră, directorii ministerului şi-au pasat decizia de la unul la altul, în încercarea de a nu ne lăsa să pătrundem în clădire.

„Aveţi solicitare în scris? Să dăm un număr pe ea. Vă filmează ca să ştiţi când faceși treaba asta” a fost un alt dialog pe holuri.

Romulus Dimitriu este directorul Departamentului Servicii Interne, Ioan Olariu este directorul Departamentului Administrativ, Cristian Sandu, directorul departamentului financiar. Ne-am plimbat de la un etaj la altul, am făcut solicitare în scris la servicii interne.

Hârtia a mers pentru avizare la Departamentul Date personale. Au urmat alte zeci de minute de aşteptare. Ca o ironie amară, pe pereţi stau afişate hârtii care vorbesc despre transparență.

În cele din urmă, am pătruns în clădire. Aici a funcţionat ministerul economiei până în 2004, când s-a hotărât reabilitarea clădirii. De 17 ani, ministerul e în litigiu cu o firmă de construcţii. Locul a fost transformat de angajaţii ministerului în groapă de gunoi pe 6 etaje.

Printre gunoaie au rămas documente care ar trebui să stea în arhive, precum studii de fezabilitate pentru reabilitarea reţelei de distribuţie a energiei în zona Bacău, Direcția Generală de Petrol şi Gaze, plata serviciilor Federaţiei ruse pe teritoriul României către Bulgaria şi Turcia.

Mobiler de patrimoniu zace printre gunoaie.

Tot acest dezastru s-a întâmplat fix sub nasul miniştrilor care au condus economia ţării, care de 17 ani n-au fost în stare măcar să cureţe acest loc. Aici se vede cel mai bine neputinţa, dar şi lipsa de interes a celor care s-au perindat prin scaunul de ministru. Romulus Dimitriu răspunde de acest loc.

Toţi directori din minister cunosc acest dezastru, dar au tăcut. Nimeni n-a avut acces aici până acum, a fost ţinut secret de o omerta care îşi apără oamenii.

Ioan Olariu lucrează de 23 ani în minister. Angajaţii puteau măcar să protejeze lucrurile rămase aici. Nu i-a interesat.

La etajul 1 era cabinetul ministrului. Aşa arătă acest loc în 2004, și aşa arată acum Au tras să fure instalaţiile...cablu care are probabil cupru.

Hoţii au distrus acest spaţiu, cu toate că intrarea în minister e păzită non stop de jandarmerie. Tot acest dezastru se întâmplă în clădirea ministerului, în centrul Capitalei, un loc pe lângă care de 17 ani zi de zi au trecut miniştri, secretari de stat şi toţi angajaţii din ministerul economiei. N-au făcut nimic, aşa cum n-au făcut pentru economia ţării care e la pământ.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Restructurări masive la Ministerul Economiei. Năsui: ”Nu este nevoie de atâţia şefi”
Restructurări masive la Ministerul Economiei. Năsui: ”Nu este nevoie de atâţia şefi”

Funcţiile de conducere din Ministerul Economiei vor fi reduse cu 39%, iar cele de execuţie cu 30%, a anunţat miercuri ministrul de resort, Claudiu Năsui.

Guvernul a desfiinţat 40 de posturi cu salarii de mii de euro pe lună şi pensie specială. Ce minister a fost vizat
Guvernul a desfiinţat 40 de posturi cu salarii de mii de euro pe lună şi pensie specială. Ce minister a fost vizat

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, desfiinţarea a 40 de posturi din Ministerul Economiei, a anunţat ministrul de resort, Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Economiei vrea să elimine impozitul pe salariul minim. Cine vor fi beneficiarii
Ministerul Economiei vrea să elimine impozitul pe salariul minim. Cine vor fi beneficiarii

Ministerul Economiei vrea să elimine impozitul pe salariul minim, pe economie, de anul viitor. În acest moment din salariul minim brut aproape jumătate din bani se duc la stat, iar angajatul rămâne doar cu 1400 de lei.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.