Minerii de la CE Oltenia amenință că intră în greva foamei. Ce îi nemulțumește pe ortaci

Dată publicare: 29-03-2021 13:32
Dată actualizare: 29-03-2021 13:39


Peste 100 de mineri au protestat luni dimineață la Târgu Jiu, în fața sediul Complexului Energetic Oltenia.

 

Aceștia au anunțat că intră în greva foamei și că nu vor renunța la protest până când nu vor avea un răspuns ferm de la ministrul Energiei cu privire la soarta companiei.

După câteva ore, ministerul i-a invitat pe manifestanți la dialog.

Minerii se tem că peste o lună Complexul Energetic Oltenia ar putea intra în faliment. Compania are nevoie urgentă de aproape 250 de milioane de euro pentru a cumpără certificate de carbon, fără de care termocentralele de la Turceni și Rovinari nu pot funcționa.

Grevist: ”Dacă noi în momentul de față nu beneficiem de bani pentru a plăti certificatele compania intră în faliment, e vorba și de proiectul de pensionare anticipată pentru vârsta de 52 de ani”.

Grevist: ”Tot ce privește obținerea împrumutului de 250 de milioane de euro pentru certificatele de carbon într-un termen cât mai scurt e esențial, esențial și vital pentru companie și țară pentru că asigurăm siguranța sistemului energetic”.

Sindicaliștii au cerut discuții directe cu ministrul Energiei și, după câteva ore de protest, aceasta doleanță le-a fost rezolvată.

Gabriel Căldărușe, lider sindical: ”Întâlnirea o să fie mâine la ora 4 la București, o să ne prezinte rezultatele în privința planului de restructurare pentru Comisia Europeană. Mâine la discuții la ora 4 vom vedea ce va rezulta în urma acelor discuții de la Ministerul Energiei”.

Până la discuțiile de la minister protestul a fost suspendat. Continuă însă altul, organizat de alți mineri în fața Prefecturii Gorj, unde ortacii cer o lege care să le permită pensionarea anticipată la 52 de ani.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO