Minerul internat la Spitalul Floreasca a murit. Din ce cauză s-a produs tragedia
Au loc investigaţii tardive la Lupeni, după ce doi mineri au murit, iar o a treia persoană a fost rănită.
Bărbaţii au fost prinşi în subteran de un tavan prăbuşit, iar salvatorii au avut nevoie de multe ore ca să ajungă la ei.
Această nouă tragedie readuce în atenţie condiţiile mizere în care lucrează bieţii oameni, dar şi starea minelor din Valea Jiului. Lipsa de strategie şi de implicare a statului le-au adus în faliment, iar întreaga zonă se zbate într-o sărăcie lucie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După 11 ore în care au săpat încontinuu cu mâinile sau cu lopeţile, salvatorii au ajuns la primul miner prins în subteran. Bărbatul a fost preluat de o ambulanță SMURD, intubat şi urcat într-un elicopter care l-a adus de urgenţă la Spitalul Floreasca, din Capitală, unde a fost operat. Vineri seară, în jurul orei 20:00, acesta a încetat din viață.
După încă o oră tensionată, un al doilea miner a fost adus la suprafaţă. Deşi are răni la un picior, este într-o stare bună, spun medicii. Ortacul avea o unealtă şi a reuşit să se elibereze de sub pietrele care au căzut peste el.
Când au ajuns la cel de-al treilea, salvatorilor li s-au adevarit cele mai negre temeri. Nu mai respira. Iuliu Lucian Codlean era tatăl a trei copii şi ar fi murit la scurtă vreme după ce tavanul galeriei s-a prăbuşit. Duminică, Iuliu ar fi împlinit 40 de ani. Soţia lui a postat un mesaj dureros:
"Cuvintele sunt de prisos. Ele se rezumă doar la durere, tristeţe şi şoc şi nu pot aduce nicio alinare. Numai bunul Dumnezeu ne poate ajuta să înţelegem că drumul lui s-a oprit aici. Ai fost, ești şi vei rămâne în inimile noastre."
În total, 11 mineri au intrat în galeria aflată la o adâncime de 500 de metri. La un moment dat, plafonul s-a prăbuşit, iar dintre ei au rămas captivi. Alţi 50 de mineri - organizaţi în grupuri - au intrat pe rând în subteran că să-i recupereze. Salvatorii au mers peste 3 kilometri printr-un tunel care - în unele zone - are un metru înălţime. De acolo, au început să sape aproape 20 de metri şi să dea din mână în mână pământul.
Tavanul s-ar fi prăbuşit după ce stâlpii vechi ai galeriei au cedat. Grav este că cei din conducerea minei ştiau de ani de zile că o să se întâmple asta şi cu toate acestea oratcii coborau în fiecare zi.
Darius Câmpean, lider sindical: ”Și noi am anunţat conducerea că stâlpii sunt proşti, dar ştim toţi că avem o singură firmă care produce stâlpi şi îi produce aşa cum îi produce, de proastă calitate. Noi tocmai asta i-am sesizat d-lui ministru, să găsim o modalitate, fiind companie de stat, să achiziţionăm din altă ţară.”
În acelaşi timp minerii s-au plâns vineri şi de condiţiile de lucru.
Miner: ”Intră şi nu ştiu dacă mai ies. Mor pe capete în mină, pentru că nu le da nimic. Scot cuiele dintr-un lemn şi le bat în alt lemn. Nu le da cuie, nu le da sfoară, nu le da lemne, nu le da nimic. De aia mor oamenii în mină!”
Mina de huilă de la Lupeni este în proces de închidere de pe 30 septembrie. Din 11 mine în Valea Jiului cu peste 70 de mii de angajaţi, în prezent în zonă mai sunt aproximativ 500 de mineri în şase mine, iar numărul lor se va reduce drastic. De altfel, complexul energetic Hunedoara a intrat de multe ori în insolvenţă, iar majoritatea firmelor care aduceau materiale şi piese au renunţat la contracte. Foştii mineri au plecat în străinătate, iar statul român nu a reuşit să atragă investitori şi nici programe cu fonduri europene.
Ministrul Energiei: Am înţeles că a fost un gol în tavan, că sistemul de susţinere la grinzi a rezistat, dar la stâlpi au fost probleme
Ministru Energiei, Toma Petcu, a declarat, vineri, la finalul întâlnirii cu conducerea Minei Lupeni şi cu şapte din cei opt mineri care au reuşit să se salveze din subteran după prăbuşirea tavanului unei galerii, că a existat un gol în tavan care a crescut riscul prăbuşirii acestuia şi că, deşi sistemul de susţinere la grinzi a rezistat, au existat probleme la stâlpii de susţinere.
"Din ce am înţeles, a fost un gol în tavan, un gol care nu a putut fi apreciat şi nu se ştia ce se putea întâmpla. Se pare că sistemul de susţinere la grinzi a rezistat. În schimb la stâlpi, spun ei, ar fi nişte probleme şi din cauza aceasta stâlpii s-ar fi micşorat de la 2.10 la 1.80. Noi o să lăsăm organele de anchetă, ITM şi procuratura să îşi facă ancheta şi nu o să ne antepronunţăm noi de unde a apărut problema. O să ne facem şi noi ancheta internă şi verificările. Nu o s-o comunicăm până în momentul în care ITM şi procuratura o comunică”, a declarat Toma Petcu.
El a mai spus că minerul internat la Spitalul Floreasca din Capitală este la terapie intensivă, însă starea lui se îmbunătăţeşte.
"Este sub observare medicală permanentă. Un medic de la Floreasca ţine permanent legătura cu familia şi le-a transmis că momentan nu poate fi vizitat, fiind la terapie intensivă. E sub control medical şi are cea mai bună îngrijire”, a susţinut ministrul Energiei.
El s-a întâlnit cu conducerea Minei Lupeni, dar şi cu şapte din cei opt mineri care se aflau în galerie la momentul surpării tavanului şi care au reuşit să se salveze.
Petcu: Familiile minerilor implicaţi în accidentul din Mina Lupeni vor primi un sprijin financiar
Familiile minerilor implicaţi în accidentul de la Mina Lupeni vor primi un sprijin financiar, astfel încât săptămâna viitoare va fi aprobată o Hotărâre de Guvern în acest sens, a declarat vineri ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la Lupeni.
”Le-am comunicat că şi eu şi sindicatele depunem toate eforturile pentru familia decedatului, să asigurăm o înmormântare în condiţii bune şi un sprijin important pentru familie, care poate veni prin companie, prin contractul colectiv de muncă, şi aici poate fi detaliat de sindicate”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.
Oficialul a precizat că a vorbit la telefon şi cu premierul Mihai Tudose, chiar în momentul în care se afla la discuţii cu minerii, Petcu precizând că prim-ministrul le-a transmis acestora un mesaj de susţinere.
”Ba mai mult, dorim ca la şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, într-un regim de urgenţă, să promovăm o Hotărâre de Guvern pentru acordarea unui sprijin financiar pentru familiile care au fost afectate.
Întrebat despre ce ajutoare este vorba, Petcu a spus că mai întâi trebuie să vadă ce va permite legea şi că se va decide "în conformitate cu legislaţia”
Primul dintre cei trei mineri prinşi în subteran a fost scos la suprafață la 11 ore de când s-a surpat galeria. Bărbatul a fost preluat de o ambulanţă SMURD, apoi intubat şi urcat într-un elicopter care l-a adus de urgenţă la Spitalul Floreasca, din Capitală.
După încă aproximativ o oră de emoţii, salvatorii au adus la ambulanţă încă un miner. Deşi a fost rănit la picior, bărbatul este într-o stare bună, spun medicii, şi a fost transportat la Spitalul din Petroşani pentru investigaţii.
A fost localizat apoi repede şi celălalt bărbat captiv, dar salvatorii nu au putut să comunice cu el. Când l-au găsit, cele mai negre temeri s-au adeverit - omul nu mai respira.
În total, 11 mineri au intrat în tură joi, la prânz, în galeria aflată la o adâncime de 500 de metri. Opt au reuşit să se salveze imediat şi numai unul dintre ei a fost rănit şi transportat la spital.
A fost apoi mobilizare de forţe. 50 de mineri - organizaţi în grupuri - au intrat pe rând în galerie ca să-i recupereze pe cei 3 colegi. Salvatorii au mers peste 3 kilometri printr-un tunel care - în unele zone - are un metru înălţime.
De acolo, au început să sape aproape 20 de metri şi să dea din mână în mână pământul. În acelaşi timp, au lucrat şi la consolidarea locului, pentru că exista riscul unei noi surpări.
La suprafaţă, rudele au aşteptat cu înfrigurare veşti. Una dintre ipotezele care circulă acum este că stâlpii vechi ai galeriei ar fi cedat.
Oana Stoicut, purtător de cuvânt Complex Energetic Hunedoara: "Tectonica este veşnic o problemă în subteran, să vorbim de cauze acum este prematur. Cauzele vor fi stabilite după ce se vor pronunţa cei care vor ancheta condiţiile în care a avut loc accidentul."
Toma Petcu. Ministrul Energiei: ”Procedura de închidere presupune activitate de exploatare, care nu se face de pe o zi pe alta, asta înseamnă că şi la mina asta ar mai fi durat exploatările, deci nu se face nimeni vinovat în mod direct..."
Eugen Fulop, procuror: "Am venit să vedem care e situaţia la faţa locului, vom vorbi cu oamenii din subteran şi vedem ce se poate contura."
Mina de huilă de la Lupeni este în proces de închidere, alături de alte două din Valea Jiului.