Minerii au renunțat la protest după 11 zile în subteran. Ce le-a primis noul Guvern
Minerii de la Paroşeni şi Uricani au suspendat joi după-amiază protestul declanşat în urmă cu 11 zile în subteranul celor două exploatări de cărbune din Valea Jiului.
Hotărârea a fost luată după ce Guvernul a anunţat că în circuitul de avizare se află un proiect de ordonanţă care le va soluţiona revendicările.
Potrivit liderului Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos, hotărârea a fost luată după ce un proiect de ordonanţă de urgenţă s-a aflat, în primă lectură, la şedinţa de Guvern din 6 noiembrie, în forma propusă de reprezentanţii minerilor. Documentul se află acum în circuitul de avizare şi urmează să fie prezentat în următoarea şedinţă de Guvern, scrie Agerpres.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Apreciind asigurările date de reprezentantul Executivului, potrivit cărora în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, OUG va fi adoptată, totul cumulat cu întâlnirea ce a avut loc după şedinţa de Guvern între domnul ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi delegaţia Sindicatului Huila Valea Jiului, în cadrul căreia domnul ministru a dat aceleaşi asigurări, şi după consultările cu minerii aflaţi în acţiune de protest, Sindicatul Huila a fost mandatat să anunţe suspendarea protestului până la următoarea şedinţă de Guvern", a declarat preşedintele organizaţiei sindicale, Laszlo Domokos.
Aproape o sută de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au autoblocat, de luni, 28 octombrie, în subteranul celor exploatări de cărbune din Valea Jiului.
Protestatarii solicită un act normativ similar prin care să li se garanteze acordarea unor venituri de completare şi vechimea în muncă pentru maxim 22 de luni, în cazul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare, sau angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă.
Protestul din adâncurile celor două exploatări miniere a ajuns să fie cel mai lung, de acest fel, din ultimii 15 ani de minerit în Valea Jiului, potrivit sindicaliştilor.
Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane, de la începutul anului viitor.