Reactia americanilor dupa "Marsul Cavaleriei" spre Brasov: Fortele NATO se pot misca rapid pe teren dificil in Romania
Locotenent colonel Theodore Johnson, Comandantul Diviziunii 2, Regimentul Cavalerie 2 al armatei americane, prezent joi la Brasov a spus ca militarii SUA din subordinea sa sunt bucurosi de ocazia de a se antrena impreuna cu vanatorii de munte romani.
"Regimentul Cavalerie 2, Escadron 2, va incepe ultima faza a exercitiilor militare in Romania. Ceremonia de astazi din Brasov este dovada continua a angajamentului in consolidarea Aliantei NATO. Suntem bucurosi sa ne instruim si sa consolidam relatiile cu Batalionul 21 Vanatori de Munte, Brigada 2 Vanatori de Munte si cetatenii orasului Brasov. Ca aliati ne vom instrui pentru a imbunatati interoperabilitatea printre militarii nostri, vom consolida relatiile atat intre lideri cat si cu comunitatea romana.
In timpul Marsului Cavaleriei ne-am acordat sansa de a cinsti sacrificiul si angajamentul atat al soldatilor romani cat si a celor americani si al veteranilor. In onoarea lor vom inainta ca doua natiuni impreuna cu un scop comun. Sa reasiguram Europa de Est de angajamentul NATO si hotararea noastra in a imbunatati interoperabilitatea, pentru a creste eficacitatea ca parte a fortei multinationale, si sa evitam agresiunea care ne ameninta pacea si libertatea cetatenilor europeni si in lume", a afirmat Theodore Johnson, potrivit Agerpres.
Oficialul american a participat la ceremonia de la Brasov alaturi de Dean Thompson, Insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, ministrul Apararii Nationale Mircea Dusa, alti oficiali din partea celor doua armate, romana si americana, oficialitati locale din Brasov.
Fortele NATO se pot misca rapid in Romania
Insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Dean Thompson, a declarat joi, la Brasov, unde a participat la o ceremonie de bun venit a militarilor americani care au participat la "Marsul Cavaleriei", pe traseul Mihail Kogalniceanu (Constanta) - Poligonul Cincu (judetul Brasov) ca "Marsul Cavaleriei" este inca o premiera in cei 11 ani de istorie a Romaniei ca membra NATO.
"Suntem aici pentru a marca inca o premiera in cei 11 ani de istorie a Romaniei ca membru al NATO. Exercitiul la care suntem martori astazi inlatura orice indoiala ca fortele NATO se pot deplasa rapid pe un teren dificil in Romania, asa cum este nevoie, pentru a face fata oricarei situatii. Ceea ce a inceput ca un concept dupa Summit-ul NATO din Tara Galilor, din septembrie anul trecut, este acum o realitate - fortele NATO fac exercitii aici, pe flancul nostru estic cu un numar de militari care ar fi fost de neconceput cu numai un an si jumatate in urma. La Summit liderii nostri s-au angajat atat sa reasigure aliatii, cat si sa puna in aplicare masuri adaptive, iar acest mars este o demonstratie vizibila a faptului ca am trecut de la cuvinte la fapte", a subliniat oficialul american.
El i-a rugat pe cei prezenti sa reflecteze un moment la semnificatia calitatii de membru a celei mai puternice aliante din istoria lumii, aratand ca, in chiar primul paragraf al Tratatului Atlanticului de Nord din 1949, inainte de orice referire la apararea colectiva sau la chestiuni militare, natiunile membre ale NATO se angajeaza sa salvgardeze libertatea, mostenirea comuna si civilizatia popoarelor lor, bazate pe principiile democratiei, libertatii individuale si statului de drept.
De asemenea, in Articolul Doi al documentului fondator, ele se angajeaza sa contribuie la dezvoltarea in continuare a relatiilor internationale de pace si prietenie prin intarirea institutiilor lor libere, prin promovarea unei mai bune intelegeri, a principiilor pe care se fundamenteaza aceste institutii si prin promovarea conditiilor pentru stabilitate si prosperitate, a mai aratat Dean Thompson.
"Aceste idei inspirate ma fac foarte constient de faptul ca trupele noastre din Statele Unite, din Romania sau din oricare alta tara aliata se instruiesc, se pregatesc si sper ca numai rar vor lupta pentru principiile invidiate de multi oameni pretutindeni in lume. La randul nostru, este datoria noastra colectiva ca diplomati, politicieni, functionari de stat, sau cetateni particulari sa ii onoram pe acesti bravi militari, femei si barbati, asigurandu-ne ca aceste idei si institutii sunt aparate, intarite si pastrate nu doar pentru noi, ci si pentru copiii nostri si pentru toate generatiile viitoare. Atunci cand dormim linistiti la adapostul protectiei oferite de NATO, trebuie sa ne petrecem orele de veghe asigurandu-ne ca nu vom compromite niciodata valorile pe care a fost creata organizatia", a mai afirmat Insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti.
Acesta a multumit locuitorilor Brasovului pentru primirea si ospitalitatea acordata Regimentului 2 de Cavalerie Blindata, precizand ca este unul din multele exercitii comune care au loc peste tot in tara si care demonstreaza hotararea NATO de a apara alianta. "Ma adresez acum trupelor romane si americane: Va doresc succes in timpul marsului ramas prin spectaculosul peisaj de tara al Romaniei. Vom continua sa fim uimiti de perseverenta voastra, va suntem recunoscatori pentru serviciul dumneavoastra militar, onoram sacrificiul vostru si suntem extraordinar de mandri de voi. Va multumesc", a incheiat oficialul american.