Milioane de euro au prins "Aripi" si au decolat din bugetele primariilor. Ce alte monumente se vor construi in Capitala
Cel mai mare monument instalat in ultimii ani in capitala, "Aripi”, a fost inaugurat in aceasta dupa-amiaza de presedintele Klaus Iohannis, in fata fostilor detinuti inchisi din motive politice de comunisti.
Sculptura realizata dupa planurile artistului Mihai Buculei reprezinta lupta anti-comunista si a fost amplasata in Piata Presei, pe locul statuii lui Lenin. Proiectul a costat 3,5 milioane de euro si a fost finantat de Primaria capitalei. Mai multi artisti contemporani considera monumentul de 130 de tone - o risipa de bani.
Ceremonia a debutat cu intonarea imnului national. A urmat apoi dezvelirea placii pe care scrie "In memoria luptatorilor din rezistenta anticomunista 1945 - 1989".
"Monumentul aripi este o victorie. Ca este amplasat in locul in care s-a aflat statuia lui Lenin, unul dintre cele mai malefice personaje. Avem nevoie de un muzeu al comunismului. Tinerii trebuie sa stie... Vinovatii pentru crimele Revolutiei trebuie sa plateasca”, a spus Klaus Iohannis.
A urmat apoi o ceremonie tinuta de reprezentantii tuturor cultelor religioase. Ideea unui monument dedicat luptei anticomuniste a venit in 1994, din partea Asociatiei Fostilor Detinuti Politici.
Concursul organizat in 1999 de ministerul culturii a fost castigat de sculptorul Mihai Buculei si inca de atunci s-a incercat realizarea proiectului.
Din 2008, proiectul a trecut in subordinea Primariei Capitalei. Desi initial, printr-o hotarare de guvern din 2003, bugetul total era estimat la 2 milioane de euro, ceea ce vedem noi acum a costat, in final 3,5 milioane de euro.
Sculptura cantareste 130 de tone si are 24 de metri inaltime, la care se adauga 6 metri, inaltimea soclului. Pe fatada acestuia a fost turnat granit chiar din soclul lui Lenin, statuie care a dominat Piata Presei in perioada comunista.
Proiectul este contestat de specialistii in arta contemporana, care spun ca soclul lasat gol ar fi avut un impact mai puternic decat o sculptura-gigant.
Mai mult, ca monumentele aparute in Bucuresti in ultimii ani, nu respecta nicio regula de estetica a orasului. Vioara sparta de la Universitate, Caruta cu paiate de la Teatrul National sau Memorialul Renasterii din Piata Revolutiei, poreclit "cartoful", ar fi doar cateva.
Iar schimbarea peisajului bucurestean nu se opreste aici.
Ar urma sa apara si Monumentul Marii Uniri, in Piata Alba Iulia, Monumentul "Fluturi", in Parcul Kiseleff, precum si o statuie dedicata Regelui Ferdinand, in Piata Victoriei. Toate acestea ar urma sa coste alte cateva milioane de euro, bani din bugetele primariilor.