Armata Română își mărește efectivele. Mii de români s-au înscris în programul de recrutare. Cât este solda unui soldat
Mii de români care își doresc să devină militari profesioniști s-au înscris în programul de recrutare lansat de Ministerul Apărării.
Dar cum numărul locurilor de soldați sau gradați profesioniști este limitat, mulți candidați au fost respinși. Doar o treime au trecut de testele eliminatorii, pentru că restul nu erau suficient de bine pregătiți fizic.
Din 7.400 de candidați înscriși, doar 2.100 au luat testele sportive și cele psihologice. Trei din patru respinși nu au trecut proba rezistenței la alergare. Asta deși, vârsta lor medie nu depășește 30 de ani.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Colonel Cristian Grecu, Comandantul Centrului Zonal de Selecție Breaza: „Tocmai de aceea sunt aceste probe de selecție pentru a vedea candidații dacă pot să parcurgă programele de instruire viitoare. Nefiind antrenați, candidații nu pot să facă față cu succes viitoarelor provocări în cadrul programelor de instruire”.
1.049 de locuri pentru soldați și gradați profesioniști, scoase la concurs
Anul acesta, Armata Română a scos la concurs 1.049 de locuri pentru soldați și gradați profesioniști, iar numărul candidaților admiși după probele eliminatorii este de două ori mai mare. Urmează evaluarea medicală.
Și cum anul acesta numărul candidaților admiși este net mai mare decât cel al locurilor scoase la concurs, va urma și o departajare finală, în funcție de nivelul studiilor, de cel al pregătirii fizice, de cât de aproape locuiește candidatul de unitatea militară unde urmează să fie încadrat și nu în ultimul rând va conta enorm dacă viitorul soldat gradat profesionist este deja rezervist voluntar al Armatei Române. Cei rămași pe dinafară vor ajunge într-o bază de date a Ministerului Apărării și vor putea fi încadrati imediat ce armata vă avea nevoie de noi profesioniști.
Colonel Cristian Mariș, Statul Major al Forțelor Terestre: „Pregătirea acestora va consta în parcurgerea a două module de instruire. Primul modul, de instruire militară generală, prin care recruţii vor aborda forme de pregătire fizică militară, instrucţia de front, instrucţia tactică, instrucţia tragerii cu armamentul de infanterie”.
Solda, cuprinsă între 1.800 și 4.000 de lei
După încadrarea în Armată, viitorii soldați și gradați profesioniști vor primi lunar o soldă cuprinsă între 1.800 și 4.000 de lei. Comparativ cu România, Polonia, un alt aliat NATO, și-a suplimentat efectivele în ultimele luni cu opt mii de soldați. De teama unei invazii rusești, Ministerul Apărării de la Varșovia vrea să recruteze doar anul acesta 15.000 de militari.
În urmă cu un an și jumătate, armata poloneză a făcut mai multe exerciții militare, simulând o invazie rusă. Concluzia a fost că, marina şi aviaţia poloneze ar fi, practic, suprimate în primele cinci zile de lupte, dacă ar încerca să apere întreg teritoriul țării, iar rușii ar ajunge la Varșovia. În schimb, dacă ar stabili o linie de apărare de-a lungul fluviului Vistula, armata poloneză ar rezista 11 zile, timp suficient pentru a ajunge forțele aliate.
Citește și: O femeie din Maramureș, terorizată de un vecin, a cerut ajutorul poliției. Bărbatul i-ar fi distrus gardul