Mii de români care se întorc în țară de sărbători, prinși în aglomerația de la punctele de trecere a frontierei
Sunt momente și momente în funcție de aterizări, însă românii spun că lucrurile s-au relaxat, iar verificările se fac mai repede.
De astăzi nu mai este nevoie de completarea declarației epidemiologice, însă, tot de astăzi, trebuie completat formularul digital de intrare în România, pe care îl completează toate persoanele care intră în țara noastră. Nerespectarea acestor obligații ar putea duce la sancțiuni între 2.000 și 3.000 mii de lei.
Pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală este necesar triajul epidemiologic. Un apel vine și din partea autorităților. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis românilor care vin în țară de sărbători să respecte aceste reguli și să nu contribuie la răspândirea virusului.
Alegeri 2024
21:25
Cine este Călin Georgescu. A obținut un rezultat surprinzător la alegerile prezidențiale din 2024
21:23
Elena Lasconi, precaută după ce exit-poll-urile fără voturile diasporei o dau în turul II: ”Speranța este vie în România”
21:12
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024. S-au închis urnele - peste 9,4 milioane de voturi
21:07
Marcel Ciolacu, după accederea în turul II: ”Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”
Pe la Nădlac 2, de exemplu, în Arad, au trecut peste o mie de oameni pe oră.
Pentru că unii au așteptat și peste zece ore, în câmp și fără grupuri sanitare, oficialii au deschis culoare speciale pentru cei imunizați și pentru femei gravide. De astăzi, toți cei care întră în țară, români sau străini, trebuie să completeze online formularul de localizare PLF.
Intrarea în țară este coșmarul românilor care vin acasă de sărbători. Au îndurat până acum ore în șir în frig. Nu doar orele de așteptare au fost neplăcute.
Român la vamă: „Am stat. Femeia este gravidă. Stăm. E rău, nu putem trece, nu putem face nimic. Toalete pe câmp, ce să facem...”
Român la vamă: „Toalete? Pe stradă, pe unde am nimerit și noi.”
Român la vamă: „De la două dimineața stăm. Avem 9 ore, venim din Germania. Am stat în mașină și am ascultat muzică.”
Ca să îi ajute pe cei vaccinați, autoritățile au deschis un culoar special.
Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad: „Este o bandă și dacă se prezintă documentele de vaccinare ei nu mai trebuie să stea la coadă foarte mare de la punctul de triaj epidemiologic. Mesajul este daca ești vaccinat treci mai repede frontiera.”
Cei nevaccinați au avut mai mult de așteptat. După controlul documentelor, au stat pentru triajul epidemiologic.
Diana Abrudan, medic Direcția de Sănătate Publică Arad: „Sunt foarte foarte mulți care vin în țară acum și îi rugăm să mai aibă puțină răbdare pentru că nu stăm încercăm cât mai mult să-i ajutăm din păcate nu au răbdare ne înjură ne-au scuipat, dar multe lucruri nu țin de noi.”
Andrei Dincă, purtător de cuvânt la Poliția de Frontieră Arad: „În ultimile 24 de ore cel mai aglomerat punct a fost Nădlac 2 au intrat în țară aproximativ 25.000 de persoane în prezent se lucrează pe 9 artere și 6 stații mobile având 15 fluxuri pe intrare în țară.”
De luni, nu va mai fi nevoie de triaj epidemiologic. Cei care intră în țară trebuie să completeze online formularele de călătorie PLF, cu cel mult 24 de ore înainte de ajunge în România.
Formularul digital poate fi completat pe plf.gov.ro. Trebuie să introducem datele personale, țara din care venim, prin ce vamă sau aeroport intrăm în România, vehiculul de transport: avionul, mașina personal sau autocar, adresa din România și câteva informații de contact în caz de urgență. Atenție, totul se face online și nu este nevoie să avem formularul scos la imprimantă.
Răzvan Păun, șeful punctului de trecere a frontierei Giurgiu: „În momentul în care persoana se prezintă la punctul de trecere, poliţistul îi solicită documentele de călătorie, paşaport sau cum am eu o carte de identitate, iar în acel moment cetăţeanul este verificat dacă a completat acest certificat de intrare în România. Acest lucru nu va duce la creşterea valorilor de trafic în punctul de frontieră fiind o verificare automată.”
Cei care nu au formularul când intră în țară, au la dispoziție 24 de ore să îl completeze. Dacă nu, riscă o amendă între 2.000 și 3.000 de lei.