Mii de refugiați au trecut și vineri prin vama Siret din Suceava. Cum îi ajută voluntarii din România
Mii de refugiați au trecut și vineri prin vama Siret din Suceava. Sunt întâmpinați de voluntari, care le dau mâncare și sprijin să meargă mai departe.
La Siret a ajuns și ministrul de Interne al Franței, care a anunțat că vor sosi și mai multe ajutoare pentru ucraineni.
Când sosesc în România, primii întâmpinați cu zâmbete, dulciuri și jucării sunt copiii. Odată ce-i văd pe ei bucuroși, se liniștesc și părinții. O fetiță nu se putea opri din plâns la intrarea în vamă, dar au înveselit-o imediat doi pompieri care i-au umplut buzunarele cu dulciuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un băiețel și-a ales o jucărie din pluș oferită de unul dintre voluntari, fără să-și mai dea mănușile jos. I-au înghețat mânuțele și năsucul de frig și mai are de îndurat până va ajunge la adăpost. Mama lui povestește că au lăsat în urmă scene îngrozitoare.
Refugiat: „A fost ca o aventură dintr-un film, dar nu aș vrea să mai văd vreodată acest film. O bucată dintr-o rachetă a căzut pe casa de lângă noi. Atunci ne-am dat seama că trebuie să plecăm din Kiev."
Olga şi soțul ei, Alexander, se întreabă unde vor merge cu cele două fetiţe ale lor, de 2 și 4 ani. Au plecat din Dnipro pentru că nu au mai rezistat să se ascundă zi de zi în subsolul blocului.
Olga, refugiată: „Luăm fetele, nici nu aveam timp să le îmbrăcam, le luăm la subsuoară și fugeam la subsol și tot așa timp de cinci-șase ori pe zi și tot așa timp de o săptămână."
Caterina și-a luat surorile de 9 ani și 17 ani și au fugit singure din calea războiului. Tatăl a rămas să lupte, iar mama n-a vrut să îl lase singur.
Caterina, refugiată: „Ne-au urcat într-un autobuz şi ne-am luat rămas bun. Este greu când trebuie să îţi părăseşti casa."
Și un cuplu din India se numără printre refugiați. Bărbatul a absolvit medicina în România și s-a mutat cu soția, tot medic, în Kiev. Au doi copii și tocmai cumpăraseră o casă nouă, când alarmele i-au pus pe fugă.
Refugiat: „Dimineața am văzut doi polițiști morți pe stradă în fața casei. Era un risc mare. Erau împușcături pe străzi și orașul era încercuit și au început să tragă."
Când s-au hotărât să plece cu trenul din Kiev, au mai trăit o spaimă: gara a fost atacată, iar în panica instalată. Copiii și părintii s-au pierdut unii de alții timp de câteva ore.
Raj Santlani, refugiat: „Îmi auzeam fiica plângând. Apoi am ajuns într-un buncăr sub pământ. Soldații ne-au protejat. Ne-au zis: mergeți în România, acolo sunteți în siguranță!"
Prezent la Siret, ministrul de Interne al Franței a apreciat efortul depus de România pentru a-i ajuta pe refugiați
Gerald Darmanin, ministrul de Interne al Franței: „Vom acorda sprijin poporului ucrainean pentru atacul pe care îl suportă. Am declanșat procedura de ajutorare umanitară care permite sosirea de tone de hrană și medicamente."
De la începutul războiului au intrat în România 365 de mii de ucraineni. 82 de mii au rămas la noi în țară.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: refugiati, romania, vama siret, voluntari,
Dată publicare:
11-03-2022 20:30