Unirea Principatelor, sărbătorită în toată țara: hore și parade în plină ninsoare

Ultima actualizare: 24-01-2019 20:19

Se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, iar evenimentul a fost marcat în multe oraşe ale ţării.

La Iaşi, sub un cod galben de ninsoare şi ger, mii de oameni s-au prins în Hora Unirii, simbolul unei decizii care a marcat începutul României moderne. Cei mai mulţi au aşteptat apoi parada militară. La sfârşit, au primit plăcinte moldoveneşti, ceai şi vin fiert.

În Capitală, pe Dealul Mitropoliei, preşedintele Klaus Iohannis a participat la o slujbă oficiată de Patriarhul Daniel.

Vremea câinoasă nu i-a împiedicat pe oameni să meargă la Iaşi. În special bunicii şi-au dus nepoţii la ceremonii. Erau cu toţii cam zgribuliţi.

Bunic: "Am venit cu nepoţii să le arăt ce înseamnă Ziua Unirii!"

Înainte de ceremonii, elevii Colegiului Naţional Militar "Ștefan cel Mare" au sfidat frigul şi au dat mână cu mână într-o horă, pentru a se încălzi înaintea defilării.

Un bărbat a venit în Piaţa Unirii îmbrăcat într-un costum domnesc, identic cu cele din vremea lui Cuza.

Bărbat: "Tunică, cizmă, pantaloni, căciulă. O costumaţie de epocă pe care am conceput-o eu cu un fost croitor de la teatru. Vin de 15 ani aici."

Într-un final, participanții, încremeniţi de frig, au primit plăcinte moldoveneşti, ceai cald şi vin fiert, care au mers ca unse.

La Bucureşti, pe Dealul Mitropoliei, preşedintele Klaus Iohannis a participat la o slujbă oficiată de Patriarhul Daniel. Şeful statului a depus apoi o coroană de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza.

Iar în discursul oficial, preşedintele a atras din nou atenţia politicienilor, la fel cum a făcut-o şi în timpul vizitei de miercuri de la Iaşi, că instituţiile statului trebuie consolidate, nu slăbite prin abuz de putere.

Marea Unire a fost sărbătorită joi şi la Focşani. 10.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Unirii din oraş.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO