Răspunsul unei eleve la întrebarea: ”Ce sărbătorim pe 24 ianuarie?”

Ultima actualizare: 23-01-2019 20:45

Joi se împlinesc 160 de ani de la Mica Unire sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, eveniment care a pregătit apariţia României Mari, în 1918.

Unirea Moldovei cu Țara Românească avea să se sărbătorească, la Iaşi, oraş care miercuri a fost declarat oficial capitală istorică a României.

Iar pentru că joi este zi liberă, unele festivităţi s-au ţinut în avans. Pentru că elevii sunt liberi, Mica Unire a fost marcată în ajun.

La şcoală Sfinţii Voievozi din Capitală, unirea românilor pare ruptă din basme. Dar nici la gimnaziu elevii n-au reţinut cine şi ce a făcut pe 24 ianuarie.

Reporter: "Personajul central al acestui eveniment care a fost?"
Elev: "Carol I! Aaaa... regele Ferdinand?"

După un Centenar trist şi văduvit de emoţie, nu e de mirare că viitorii adulţi sunt deconectaţi de la orice reper istoric.

Elevă: "Mâine e ziua lui Mihai Eminescu? Nu. Pe 15, nu?"

Elev: "Momentul în care s-au unit Moldova cu Tara Românească."

La Iaşi, Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană cu flori la mormântul lui Cuza, apoi a promulgat legea prin care Iaşiul a primit titlul de capitală istorică.

Joi sunt aşteptaţi la Iaşi peste 5.000 de oameni la parada militară din Piaţa Unirii. Dincolo de festivismul de o zi, autorităţile nu par să respecte acest moment istoric.

Într-o sală somptuoasă a Hotelului Concordia de pe strada Smârdan, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie acum 160 de ani Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Ţării Româneşti, după ce fusese deja desemnat domn al Moldovei.

Pe acoperişul clădirii monument istoric lăsate în paragină au crescut arbori. Singura intervenţie a primăriei, acum câteva luni, a fost să schimbe parapeţii de protecţie, astfel încât riscul ca trecătorii să fie loviţi de tencuială căzută să fie mai mic.

Singurele mărturii despre acea perioadă le veţi găsi în capitală la Muzeul Cotroceni şi Muzeul Naţional de Istorie care aşteaptă vizitatori, cu expoziţii dedicate Unirii.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO