Mii de oameni dorm în stațiile de metrou din Harkov. „Stau în vagoane, e mai cald decât pe peron”
În cea de-a 32-a zi de război, forțele ucrainene continuă contraofensiva, în timp ce trupele ruse se străduiesc să încercuiască militarii ucraineni, desfășurați pe frontul de est.
Continuă și bombardamentele de la mare distanță. Liovul a fost lovit aseară de patru rachete de croazieră lansate de pe mare. Între timp, experți britanici susțin că soldații ruși au ajuns să schimbe combustibil, mâncare ori chiar echipamente pe alcool.
Cu frica în suflet, femei și copii se grăbesc spre cel mai apropiat adăpost antiaerian, pe străzile din Liov. Mai multe proiectilele de mare putere au căzut sâmbătă seara în orașul din vestul Ucrainei.
Deşi ruşii au lovit de două ori obiective de lângă Liov, oraşul a fost cruţat până acum de bombardamentele devastatoare din Kiev, Mariupol ori Harkov.
Potrivit autorităților locale, patru rachete de croazieră au lovit o rafinărie și o uzină a forțelor armate ucrainene. Amândouă sunt amplasate în mijlocul unor zone rezidențiale. Cel puțin cinci persoane au fost rănite.
Andriy Sadovyi, primarul din Liov: „Cred că agresorii au vrut să-l salute pe președintele Biden care e acum în Polonia, iar Liov este la 70 de kilometri de graniță. Cred că toată lumea trebuie să înțeleagă că pericolul e unul foarte mare.”
În Kiev şi mai ales în împrejurimile Capitalei, ruşii continuă să bombardeze zone rezidenţiale.
În Irpin, militarii ucraineni spun că i-au împins pe ruşi aproape complet în afara oraşului, dar încă se dau lupte grele aici, iar trupele ruseşti au început să-şi fortifice poziţiile, semn că n-au de gând să plece.
Soldat ucrainean: „Situaţia din Irpin e tensionată, dar sub control. Inamicul încearcă să se regrupeze şi să organizeze o breşă. Trupele noastre rezistă în defensivă.”
Situaţia rămâne dramatică şi în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, unde mii de oameni dorm de săptămâni în staţiile de metrou.
Anastasiia Mazurkowa, angajat metrou Harkov: „Acum, în această staţie sunt 700 de oameni. E 2 noaptea, stau în vagoane, e mai cald decât pe peron.”
În ultimele 32 de zile, peste 10 milioane de ucraineni şi-au părăsit casele şi oraşele. Cei mai mulţi s-au refugiat în vestul tării, în oraşe precum Liov, datorită trenului botezat "Expresul salvării". Nu întotdeauna garniturile ajung însă intacte la destinaţie. Ruşii atacă frecvent şinele şi gările. 33 de angajaţi ai căilor ferate au fost ucişi până acum.