Mihail Siskin, candidatul Rusiei la Nobel: Poporul roman si cel rus au foarte multe lucruri in comun

Mihail Siskin

Mihail Siskin, considerat cel mai mare scriitor rus al momentului si cel mai important candidat rus la premiul Nobel pentru literatura, a declarat ca "poporul roman si cel rus impartasesc foarte multe lucruri din punct de vedere istoric".

Mihail Siskin, ale carui carti au fost traduse in 25 de limbi, a vorbit in cadrul conferintei de presa, organizata la libraria Carturesti-Magheru, despre traducerea in limba romana a romanului "Parul Venerei", dar si despre ce inseamna sa fii scriitor sub dictatura si despre bucuria de a veni in Romania.

Romanul "Parul Venerei" - aparut la Curtea Veche Publishing, in traducerea Antoanetei Olteanu - a castigat in 2005 premiul Nacionalnyi Bestseller, fiind opera autorului cea mai apreciata de critica internationala.

In cadrul conferintei de presa, Mihail Siskin a detaliat despre sursele autobiografice ale romanului, afirmand ca acesta s-a nascut din experienta de traducator pentru emigrantii care cereau azil in Elvetia. Povestile auzite, ce cuprindeau in miezul lor toata oroarea acestei lumi, au ajuns sa formeze materialul pentru roman, dat fiind ca "singura modalitate de a depasi aceste orori este sa scrii despre ele". "Scriitorul aduna toate aceste povesti si le face cadou, dar el nu trebuie sa transmita atrocitatea, ci sa o absoarba, sa transmita caldura sufleteasca, daruind carti despre depasirea cruzimii si a suferintei. Scriitorul trebuie sa scrie despre om in general. Ca scriitor trebuie sa las politica deoparte, in seama jurnalistilor", a spus Mihail Siskin.

Pe langa transcrierea interviurilor, in cadrul conferintei de presa, Mihail Siskin a dezvaluit cealalta sursa esentiala a romanului: este vorba despre jurnalul mamei sale, pe care aceasta i l-a incredintat inainte de a muri de cancer. Uimirea lui Siskin a fost sa descopere in paginile jurnalului scris in anii '40-'50, ani cumpliti pentru istoria Rusiei, tonul luminos si fericit al unei tinere care astepta iubirea, care scria despre bucuria de a trai, ca si cum istoria intunecata nici nu ar fi existat. Jurnalul mamei i-a inspirat scriitorului fragmentele din jurnalul Izabelei Iurieva (1900-2000), o celebra cantareata a Rusiei, care "a trait intregul secol rusesc cu toate ororile lui".

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cu toate ca se afla pentru prima oara in Romania si nu cunoaste foarte multe lucruri despre literatura romana, Mihail Siskin sustine ca poporul roman si cel rus impartasesc foarte multe lucruri din punct de vedere istoric. Dar cu o mica mare diferenta: norocul Romaniei a fost acela ca liderii politici din perioada neagra a comunismului nu au fost si scriitori, asemenea prim-secretarilor din URSS despre operele carora trebuia sa scrie compuneri pe cand era elev in anii '60, a afirmat Mihail Siskin in conferinta de presa.

Cu nostalgie fireasca, Siskin s-a referit si la momentul de gratie de la inceputul secolului trecut, cand literatura rusa era universala si patrundea in sufletul cititorilor din orice colt al Europei. Acest moment de gratie s-a pierdut insa brutal in perioada comunista, cand "scriitorilor li s-a smuls limba si s-a format o subcultura penitenciara, de gulag". "Sarcina mea este sa readuc literatura rusa la acest nivel universal. Nu stiu nimic despre literatura romana, dar probabil se confrunta cu aceeasi problema", a spus scriitorul.

Din acest motiv, pe langa germana, Mihail Siskin scrie in continuare in limba rusa, desi se afla in relatii tensionate cu puterea de la Kremlin. Autorul traieste in Elvetia de mai multi ani, iar in luna martie a refuzat sa reprezinte Rusia la un eveniment literar major care avea loc in Statele Unite ale Americii, motivand ca nu doreste sa fie vocea "unei tari unde puterea a fost preluata de un regim corupt si criminal", dupa cum a relatat publicatia The Guardian.

Volumul "Parul Venerei" va fi lansat vineri, de la ora 18.30, la Galeriile Artmark din Bucuresti, in cadrul evenimentului scriitorul urmand sa discute cu publicul roman.

Conform editurii Curtea Veche, "Parul Venerei" este un roman stralucitor, care poate fi invocat ca un argument ultim al ideii ca literatura rusa nu a murit. Credinta si spiritualitate, importanta de-a vibra la frumusetea lucrurilor efemere sub amenintarea mortii, cautarea iubirii, dialoguri filosofice, referinte mitologice si reflectii pline de miez, toate se intrepatrund in "Parul Venerei".

Mihail Siskin s-a nascut in 1961 la Moscova si a studiat la Institutul Pedagogic din Capitala. Dupa absolvire a lucrat ca jurnalist si apoi ca profesor de engleza si germana. In 1995 s-a mutat in Elvetia, unde locuieste si astazi. In prezent, Siskin lucreaza ca interpret asistand autoritatile elvetiene in intervievarea persoanelor din Rusia sau din alte parti ale fostei Uniuni Sovietice care cer azil.

Mihail Siskin a fost recompensat cu prestigioase premii internationale precum premiul "Cantonului Zürich" in 2000, "Prix Du Meilleur Livre Étranger" (sectiunea eseu) in 2005, premiul "Grinzane Cavour" in 2007, premiul international pentru literatura "Haus der Kulturen der Welt", in 2011.

De acelasi autor, la Curtea Veche Publishing a mai aparut "Scrisorar" (2012). Editura mai are, de asemenea, in pregatire romanul "Vzatje Izmaila" ("Luarea Izmailului"), aparut in 1999, care a castigat premiul Russkii Buker in 2000.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
A murit a doua victimă a incendiului izbucnit într-un bloc din Brăila. De ce a fost locuința cuprinsă de flăcări
A murit a doua victimă a incendiului izbucnit într-un bloc din Brăila. De ce a fost locuința cuprinsă de flăcări

Din păcate, și a doua victimă a incendiului de luni, din Brăila, a murit. Decesul barbatului de 67 de ani a fost înregistrat în secția ATI a Spitalului Județean, marți dimineață, la ora 6.

Pedeapsa primită de șoferul din Petroșani, beat și fără permis, care a spulberat șase copii pe o trecere de pietoni
Pedeapsa primită de șoferul din Petroșani, beat și fără permis, care a spulberat șase copii pe o trecere de pietoni

Instanţa a dat sentinţa finală în cazul unui accident înfiorător, petrecut în Petroşani, în urmă cu un an şi jumătate.    

Zelenski interzice cazinourile online, pentru soldați. Ce n-a reușit România, face Ucraina
Zelenski interzice cazinourile online, pentru soldați. Ce n-a reușit România, face Ucraina

Volodimir Zelenski interzice cazinourile online în Ucraina, cei vizați de interdicție fiind soldații. Un activist a arătat dependența acestora de jocurile de noroc.

Recomandări
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.