Mihail Siskin, candidatul Rusiei la Nobel: Poporul roman si cel rus au foarte multe lucruri in comun

Mihail Siskin

Mihail Siskin, considerat cel mai mare scriitor rus al momentului si cel mai important candidat rus la premiul Nobel pentru literatura, a declarat ca "poporul roman si cel rus impartasesc foarte multe lucruri din punct de vedere istoric".

Mihail Siskin, ale carui carti au fost traduse in 25 de limbi, a vorbit in cadrul conferintei de presa, organizata la libraria Carturesti-Magheru, despre traducerea in limba romana a romanului "Parul Venerei", dar si despre ce inseamna sa fii scriitor sub dictatura si despre bucuria de a veni in Romania.

Romanul "Parul Venerei" - aparut la Curtea Veche Publishing, in traducerea Antoanetei Olteanu - a castigat in 2005 premiul Nacionalnyi Bestseller, fiind opera autorului cea mai apreciata de critica internationala.

In cadrul conferintei de presa, Mihail Siskin a detaliat despre sursele autobiografice ale romanului, afirmand ca acesta s-a nascut din experienta de traducator pentru emigrantii care cereau azil in Elvetia. Povestile auzite, ce cuprindeau in miezul lor toata oroarea acestei lumi, au ajuns sa formeze materialul pentru roman, dat fiind ca "singura modalitate de a depasi aceste orori este sa scrii despre ele". "Scriitorul aduna toate aceste povesti si le face cadou, dar el nu trebuie sa transmita atrocitatea, ci sa o absoarba, sa transmita caldura sufleteasca, daruind carti despre depasirea cruzimii si a suferintei. Scriitorul trebuie sa scrie despre om in general. Ca scriitor trebuie sa las politica deoparte, in seama jurnalistilor", a spus Mihail Siskin.

Pe langa transcrierea interviurilor, in cadrul conferintei de presa, Mihail Siskin a dezvaluit cealalta sursa esentiala a romanului: este vorba despre jurnalul mamei sale, pe care aceasta i l-a incredintat inainte de a muri de cancer. Uimirea lui Siskin a fost sa descopere in paginile jurnalului scris in anii '40-'50, ani cumpliti pentru istoria Rusiei, tonul luminos si fericit al unei tinere care astepta iubirea, care scria despre bucuria de a trai, ca si cum istoria intunecata nici nu ar fi existat. Jurnalul mamei i-a inspirat scriitorului fragmentele din jurnalul Izabelei Iurieva (1900-2000), o celebra cantareata a Rusiei, care "a trait intregul secol rusesc cu toate ororile lui".

Citește și
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Cu toate ca se afla pentru prima oara in Romania si nu cunoaste foarte multe lucruri despre literatura romana, Mihail Siskin sustine ca poporul roman si cel rus impartasesc foarte multe lucruri din punct de vedere istoric. Dar cu o mica mare diferenta: norocul Romaniei a fost acela ca liderii politici din perioada neagra a comunismului nu au fost si scriitori, asemenea prim-secretarilor din URSS despre operele carora trebuia sa scrie compuneri pe cand era elev in anii '60, a afirmat Mihail Siskin in conferinta de presa.

Cu nostalgie fireasca, Siskin s-a referit si la momentul de gratie de la inceputul secolului trecut, cand literatura rusa era universala si patrundea in sufletul cititorilor din orice colt al Europei. Acest moment de gratie s-a pierdut insa brutal in perioada comunista, cand "scriitorilor li s-a smuls limba si s-a format o subcultura penitenciara, de gulag". "Sarcina mea este sa readuc literatura rusa la acest nivel universal. Nu stiu nimic despre literatura romana, dar probabil se confrunta cu aceeasi problema", a spus scriitorul.

Din acest motiv, pe langa germana, Mihail Siskin scrie in continuare in limba rusa, desi se afla in relatii tensionate cu puterea de la Kremlin. Autorul traieste in Elvetia de mai multi ani, iar in luna martie a refuzat sa reprezinte Rusia la un eveniment literar major care avea loc in Statele Unite ale Americii, motivand ca nu doreste sa fie vocea "unei tari unde puterea a fost preluata de un regim corupt si criminal", dupa cum a relatat publicatia The Guardian.

Volumul "Parul Venerei" va fi lansat vineri, de la ora 18.30, la Galeriile Artmark din Bucuresti, in cadrul evenimentului scriitorul urmand sa discute cu publicul roman.

Conform editurii Curtea Veche, "Parul Venerei" este un roman stralucitor, care poate fi invocat ca un argument ultim al ideii ca literatura rusa nu a murit. Credinta si spiritualitate, importanta de-a vibra la frumusetea lucrurilor efemere sub amenintarea mortii, cautarea iubirii, dialoguri filosofice, referinte mitologice si reflectii pline de miez, toate se intrepatrund in "Parul Venerei".

Mihail Siskin s-a nascut in 1961 la Moscova si a studiat la Institutul Pedagogic din Capitala. Dupa absolvire a lucrat ca jurnalist si apoi ca profesor de engleza si germana. In 1995 s-a mutat in Elvetia, unde locuieste si astazi. In prezent, Siskin lucreaza ca interpret asistand autoritatile elvetiene in intervievarea persoanelor din Rusia sau din alte parti ale fostei Uniuni Sovietice care cer azil.

Mihail Siskin a fost recompensat cu prestigioase premii internationale precum premiul "Cantonului Zürich" in 2000, "Prix Du Meilleur Livre Étranger" (sectiunea eseu) in 2005, premiul "Grinzane Cavour" in 2007, premiul international pentru literatura "Haus der Kulturen der Welt", in 2011.

De acelasi autor, la Curtea Veche Publishing a mai aparut "Scrisorar" (2012). Editura mai are, de asemenea, in pregatire romanul "Vzatje Izmaila" ("Luarea Izmailului"), aparut in 1999, care a castigat premiul Russkii Buker in 2000.
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Un român, capul unui grup de criminalitate organizată specializat în transportul de migranţi pe teritoriul Bulgariei
Un român, capul unui grup de criminalitate organizată specializat în transportul de migranţi pe teritoriul Bulgariei

Un român din Oradea este suspectat că a condus, timp doi ani, un grup de criminalitate organizată care transporta migranţi pe teritoriul Bulgariei.

Când va intra România deplin în Schengen. Promisiunea pe care țara noastră a făcut-o Austriei
Când va intra România deplin în Schengen. Promisiunea pe care țara noastră a făcut-o Austriei

Premierul Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, la Budapesta, acolo unde s-a convenit ca România și Bulgaria să intre deplin în Schengen, că țara noastră și-a luat un angajament important în fața Austriei.

Opt șoferi din Constanța și-au găsit mașinile vandalizate. Făptașii sunt căutați de poliție
Opt șoferi din Constanța și-au găsit mașinile vandalizate. Făptașii sunt căutați de poliție

Mai multe mașini au fost vandalizate joi noapte, într-un cartier din centrul Constanței. Poliția îi caută pe făptași. Cel puțin unul a fost surprins în acțiune de camerele de supraveghere.  

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.