Mierea romaneasca, o afacere profitabila: aproape intreaga productie merge la export. Cat de putin consuma romanii
Mierea noastra ecologica are lipici la straini si este apreciata pana in China.
Asa se face ca peste 70% din productia obtinuta merge la export. Iar chinezii n-au lipsit nici anul acesta de la targul de miere deschis joi, la Blaj.
Vor sa negocieze si sa cumpere marfa dulce de la noi, deoarece sunt atrasi atat de pretul bun cat si de calitate, spun ei.
"Nu poate fi descris gustul. Aroma de flori de munte. Foarte gustoasa, se simte ca e naturala", spune un cumparator.
O multime de oameni au venit la targul "Sarbatoarea Mierii". Printre clienti, au fost insa si straini. Chinezii, de exemplu, sunt hotarati sa le faca vanzare apicultorilor de la noi.
"Anul acesta planuim sa importam mai mult, vrem aproximativ 300 de tone. Mierea romaneasca a ajuns foarte cunoscuta in China" a explicat Dejun Zhou, reprezentatul unei firme din China.
Si nu sunt singurii... indulciti de mierea noastra. "Pretul mierii romanesti in comparatie cu mierea din Bulgaria este intotdeauna mai mare si noi credem ca reflecta calitatea mierii romanesti, deci calitate de top, pret de top", a povestit Tomasz Krawczyk, reprezentantul unei firme din Polonia.
"Circa 70% din miere se exporta atat in Europa cat si in tari precum Asia, Japonia sau de ce nu Singapore. La mierea poliflora, pe piata europeana pretul este undeva la 2,7 euro/kg in care este inclus transportul, butoiul si analizele" a declarat Victor Mates - organizator.
Daca mierea romaneasca e la mare cautare in strainatate, in tara situatia e alta, se plang apicultorii. "Clientii sunt numarati, putini. In general consumul este foarte slab la noi" sustine Dumitru Buzila, apicultor.
Potrivit statisticilor, un roman consuma in medie 450-500 de grame de miere pe an. La targul din Blaj, pretul unui borcan de miere bio a variat intre 10 si 35 de lei, in functie de sortiment.