Mezeluri expirate din cauza caniculei, descoperite si retrase de pe piata in 80% din judetele tarii
Fiti precauti atunci cand cumparati mezeluri. Este extrem de cald si se strica mai repede decat ar fi normal.
Asta si pentru ca producatorii nu respecta retetarul, folosesc putina carne si multa apa, care grabeste procesul de descompunere.
In urma unor controale, autoritatile sanitare au avut un soc. Au gasit produse expirate in 80% din judetele tarii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Unii producatori au micsorat portia de carne din salam si au inlocuit-o cu apa si grasimi.
"Salamul de vara este un salam bun calitativ, el este uscat, fiert si dublu afumat, trebuie sa fie beton. Consistenta acestuia este de parizer. Zici ca e pasta", spune Anca Gavril, sef laborator LAREX.
Nereguli mari sunt si la parizer. Desi limita de apa permisa este de 70%, in realitate aceasta trece de 85%.
"Elastic, prastie. Soia, la greu. Soia nedizolvata. Trebuia sa fie o pasta omogena, cu putine gauri de aer, in schimb are soia neomogenizata. Ori nu a fost bine hidratata, deci asta e soia", spune Anca Gavril.
In urma controalelor, inspectorii ANPC au descoperit ca 71% dintre salamuri nu respectau reteta, iar aproape jumatate din sortimentele de parizer nu corespund normelor.
Autoritatile sustin ca producatorii apeleaza la orice tertip pentru a obtine un profit cat mai mare, scazand in schimb calitatea.
Pe langa faptul ca suntem inselati la cumparare, aceste produse ne pot pune si sanatatea in pericol.
O cantitate prea mare de apa favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Asta inseamna ca produsul respectiv va expira inaintea termenului inscris pe ambalaj.
"Ceea ce este ingrijorator, ca la 80% din judetele din tara am gasit pe raft produse cu data durabilitatii minimale depasita. Sfatuim consumatorii sa fie foarte atenti cand cumpara un astfel de produs, este o perioada de vara, canicula, cand procesul de alterare este accelerat de caldura", spune Mirona Daia, de la ANPC.
Pentru aceste nereguli, Inspectorii pentru protectia consumatorilor au retras de pe piata peste 24 de tone de produse din carne si au impartit amenzi de peste 3, 6 milioane de lei.