Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis de Ziua Armatei Române: "Război cu un inamic nevăzut"

×
Codul embed a fost copiat

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut duminică, 25 octombrie a.c., la „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I din București, o alocuțiune în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României.

Militarii români din ţară, dar şi de pe fronturile din lumea întreagă, sărbătoresc duminică, 25 octombrie Ziua Armatei.

În Capitală, au participat la ceremonia din Parcul Carol președintele țarii, Klaus Iohannis, si premierul Ludovic Orban.

Ziua Armatei României este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în format restrâns în principalele garnizoane din ţară, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români. Potrivit MApN, din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus, activităţile vor avea loc fără public.

 

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis a retrimis în Parlament Legea privind organizarea alegerilor parlamentare
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis de Ziua Armatei

 

În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Armata României şi îi comemorăm pe cei care, de-a lungul istoriei, au luptat pentru apărarea naţiunii şi a statului român.

Îmi exprim, astăzi, recunoștința față de eroii-ostași căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei și aduc un omagiu supraviețuitorilor, veteranii de război. Dragostea și datoria lor față de țară reprezintă exemple durabile pentru generația tânără.

Armata României, demnă de trecutul și de eroii săi, rămâne, pentru poporul român, același reper moral.

Țara noastră are astăzi o armată modernă şi bine pregătită, care asigură îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice și implementarea Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene.

Contribuția semnificativă la consolidarea stabilității regionale în Sud-Estul Europei face ca Armata României să fie un furnizor de securitate în Regiunea Mării Negre, o zonă cu provocări multiple şi dinamice.

Dragi militari,

În această zi solemnă, mă adresez dumneavoastră, continuatorii tradițiilor de luptă ale poporului român, care a știut întotdeauna să se mobilizeze în vremuri grele și să lupte cu eroism.

În semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale și pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea evenimentelor dedicate Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului, am conferit Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru întregirea Neamului” Ministerului Apărării Naționale.

Militarii noștri, cei aflați în prezent în misiuni în țară sau în cadrul coalițiilor sau al alianțelor internaționale, dovedesc că spiritul de sacrificiu, de camaraderie și de disciplină sunt valori însușite și trăsături de caracter definitorii ale poporului român.

Trăim însă vremuri care ne obligă să privim Armata și dintr-o altă perspectivă, anume aceea în care militarii săi sunt angajați într-un altfel de război, cu un inamic nevăzut și foarte dificil de combătut, noul coronavirus.

Implicarea Armatei României în acest efort național, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, a fost exemplară.

Personalul de specialitate și cele mai adecvate mijloace de care Armata dispune au contribuit semnificativ la protejarea și salvarea vieților cetățenilor și la limitarea, pe cât posibil, a răspândirii acestei boli.

Salut eforturile medicilor militari și devotamentul lor total încă de la primele semne ale apariției virusului în țara noastră.

Totodată, apreciez implicarea personalului militar și civil din Armata României care a avut misiuni specifice în perioada instituirii stării de urgență și, ulterior, a declarării stării de alertă, o dovadă în plus a sprijinului consistent dat autorităților naționale în confruntarea cu actuala criză sanitară.

Armata României este pregătită nu numai să apere populația și teritoriul împotriva oricărei agresiuni externe, dar și să sprijine autoritățile centrale și locale în situații de criză.

În această zi specială, studenții anului întâi din Institutul Medico-Militar au depus jurământul militar, expresie a devotamentului față de neam și patrie, pragul maturității și responsabilității.

Dragi studenți, ați jurat în fața Drapelului de luptă pe care este scrisă deviza „Onoare și Patrie”, cuvinte care exprimă suprema datorie morală. Am convingerea că veți răspunde cu cinste încrederii pe care cetățenii patriei o au în voi.

De asemenea, în semn de prețuire și apreciere pentru rezultatele deosebite obținute în procesul educativ, am înmânat Drapelul de Luptă Institutului Medico-Militar.

Cu prilejul Zilei Armatei României, vreau să îmi exprim totodată aprecierea față de participarea neîntreruptă la misiuni și exerciții alături de partenerii din Alianța Nord-Atlantică și față de continuarea activităților de învățământ și de instruire, chiar și în această perioadă foarte dificilă.

Acest lucru dovedește rigurozitatea și disciplina unei armate moderne și flexibile, conectată și adaptată la realitățile și provocările societății contemporane.

Dragi militari, vă mulțumesc pentru sacrificiile și dedicarea de care dați dovadă şi vă urez succes în misiunile dumneavoastră.

La Mulţi Ani Armatei României!

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Președintele PSD: ”Iohannis să cheme urgent toate partidele la consultări”
Președintele PSD: ”Iohannis să cheme urgent toate partidele la consultări”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că este nevoie rapid de un pact pentru sănătate, pe care toate partidele să şi-l asume ferm.

Iohannis a retrimis în Parlament Legea privind organizarea alegerilor parlamentare
Iohannis a retrimis în Parlament Legea privind organizarea alegerilor parlamentare

Alegerile din 6 decembrie sunt puse sub semnul întrebării.Președintele Klaus Iohannis a trimis vineri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

Echipa lui Trump implică România în atacurile la adresa lui Biden. Reacţia lui Iohannis
Echipa lui Trump implică România în atacurile la adresa lui Biden. Reacţia lui Iohannis

Dezvăluiri privind interesele comerciale ale fiului lui Joe Biden, în România, Ucraina și China, vor fi făcute în următoarele zile, a declarat șeful de cabinet al Casei Albe, care susține că "bani din aceste țări par să ajungă la familia Biden".

Apel la Klaus Iohannis, să nu promulge
Apel la Klaus Iohannis, să nu promulge "dintre cele mai toxice legi" votate de Parlament

Consilierul municipal USR Ana Ciceală îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificarea Legii nr. 24/2007, despre care spune că este "dintre cele mai toxice legi" votate de Parlament în ultimii ani.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.