Motivul pentru care măștile de snorkeling nu vor putea fi folosite împotriva Covid-19

Dată publicare: 24-03-2020 16:42
Dată actualizare: 24-03-2020 16:54


masca snorkeling Iasi

Neurochirurgul Bogdan Iliescu, specialist la Spitalul Clinic de Urgenţă din Iaşi, anunța marți că o echipă din cadrul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" Iași a găsit o metodă pentru a face rost de măști împotriva coronavirusului.

UPDATE ora 16.35 - Neurochirurgul Bogdan Iliescu a revenit asupra postării privind masca realizată de o echipă din cadrul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" Iași.

Astfel, medicul a șters postarea care anunța crearea unei măști cu ajutorul tehnologiei 3D, spunând că aceasta nu poate fi folosită "fără ștampilă și certefecat".

"Cu părere de rău, a trebuit sa șterg postarea. Se pare ca fără ștampilă și certefecat rumanii nu pot funcționa! La Suceava nu sună nimeni? Directorii incopetenți, cu certeficat, sunt bine-merci! Doftorii mai puțin, da ce contează?!", este mesajul neurochirurgului Bogdan Iliescu.

Ulterior, medicul a revenit cu un nou mesaj, un citat din Davy Crockett, și un nou coverphoto: "You may all go to hell, and I will go to Texax/Vă puteți duce toți în Iad, eu voi merge în Texas".

 

Măști de snorkeling, transformate în măști împotriva Covid-19

 

Folosind tehnologia de printare 3D, măștile de snorkeling puteau fi transformate în măști de protecție pentru personalul medical care interacționează direct cu bolnavii COVID-19.

Într-un mesaj postat pe Facebook, medicul spune că primele prototipuri vor ajunge la câteva spitale mari din Iași marți la prânz pentru testare. Iar dacă medicii le vor considera de ajutor, partenerii din acest proiect vor putea livra circa 100 de bucăți în două zile.

Mesajul complet al medicului Bogdan Iliescu:

Multumim Traian, Dan si celorlalti oameni geniali care ne dau un atu f puternic in razboiul iminent!

La #FabLabIasi, în cadrul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" Iași, se întâmplă lucruri bune: echipa Iris Robotics a răspuns prompt la inițiativa Gemini CAD Systems de a proiecta și produce prin printare 3D un adaptor cu cartuș filtrant prin care măștile de snorkeling pot fi transformate în măști de protecție pentru personalul medical care interacționează direct cu bolnavii COVID-19.

Primele prototipuri vor ajunge la câteva spitale mari din Iași astăzi la prănz pentru testare. Dacă medicii le vor considera de ajutor, partenerii din acest proiect vor putea livra circa 100 de bucăți în două zile. Cantitatea va putea fi ulterior extinsă. Măștile sunt refolosibile, dezinfectabile, cu cartușul de filtrare înlocuibil. Vă ținem la current.”

Această metodă, prin care sunt printate 3D adaptoare pentru măștile de snokeling, este folosită de câteva zile și în Italia.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO