Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru o presupusa interventie la CNA. Narcisa Iorga de la CNA, pusa si ea sub invinuire

×
Codul embed a fost copiat

Unul dintre cei mai puternici oameni politici din Romania, Viorel Hrebenciuc are probleme la DNA. El este suspectat ca si-a exercitat influenta de lider politic in favoarea televiziunii detinute de omul de afaceri din Piatra Neamt Gheorghe Stefan.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) confirma, intr-un comunicat de joi, ca Hrebenciuc este urmarit penal pentru folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid.

Potrivit DNA, in acelasi dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Procurorii anticoruptie sustin ca Viorel Hrebenciuc - deputat si membru al Comitetului Executiv National al PSD -, la cererea unei persoane care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiatilor, controleaza o societate comerciala detinatoare a unui post TV, s-a implicat nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a determina functionari din cadrul CNA ca institutia sa revina asupra unei decizii prin care a fost retrasa licenta pentru postul de televiziune respectiv. "In realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenta si autoritatea pe care le detine in calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte", arata DNA.

Procurorii precizeaza ca postului TV in favoarea caruia ar fi intervenit Hrebenciuc i-a fost retrasa licenta la 17 septembrie 2013, dupa ce a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului. In sedinta CNA din data respectiva i-a fost retrasa licenta postului Giga TV, controlat de Gheorghe Stefan, decizia fiind luata cu sapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu) si patru "impotriva" ( Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Radu Calin Cristea) din 11 membri prezenti.

Citește și
Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc, audiat la DNA. A dat declaratii in calitate de martor in dosarul ce vizeaza suspiciuni de coruptie la CNA
„M-au păcălit, am semnat, asta e”. Cum a ajuns o firmă de avocați să pună poprire pe indemnizația de handicap a victimei unui accident auto

Dupa doua saptamani, respectiv la 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu sase voturi in favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda si Rasvan Popescu) si patru impotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat si Radu Calin Cristea), din 10 membri prezenti.

"Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit ca, urmare a demersurilor mentionate anterior, in mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la sedinta anterioara votasera pentru retragerea licentei postului TV, in sedinta din 01.10.2013, au votat in favoarea postului TV, desi situatia de fapt nu s-a schimbat, fara a se fi intocmit vreun document de natura tehnica in cadrul institutiei pentru a se verifica argumentele sustinute in respectiva contestatie", arata DNA.

Membrii CNA care si-au schimbat votul in favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu, in timp ce Radu Calin Cristea a votat initial contra retragerii licentei, iar apoi in favoarea acesteia.

DNA mai sustine ca prin actiunea sa de punere in aplicare a influentei, a autoritatii, exercitata de parlamentarul Viorel Hrebenciuc, s-a cauzat o tulburare insemnata si efectiva a activitatii CNA, prin exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu si incalcarea dispozitiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis functionarea in continuare a unui post de televiziune caruia ii fusese retrasa in mod corect licenta. "Acest lucru i-a afectat implicit si pe ceilalti operatori de televiziune, atat sub aspectul concurentei neloiale, cat si al increderii in corectitudinea desfasurarii activitatii de catre singurul organism abilitat sa monitorizeze domeniul audiovizual si sa aplice legislatia specifica", adauga DNA, care precizeaza ca deputatului PSD i-au fost aduse la cunostinta, joi, invinuirile.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat joi, la iesirea de la DNA, ca se considera "o victima colaterala". El a adaugat ca isi va angaja un avocat si va reveni la DNA, pentru a da declaratii.

Deputatul PSD a fost audiat de procurori, in acelasi dosar, si la 25 iulie. Intrebat atunci, la intrarea in sediul DNA, in ce relatii este cu primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, Viorel Hrebenciuc a aratat ca nu este in nicio relatie cu acesta. Intrebat daca a intervenit la membrii CNA in favoarea lui Gheorghe Stefan, pentru obtinerea unei licente pentru un post de televiziune, Hrebenciuc a raspuns: "Da' de unde". De asemenea, intrebat daca a discutat cu membri ai CNA pentru favorizarea unei televiziuni in scopul obtinerii licentei, Hrebenciuc a spus: "Niciodata".

Narcisa Iorga, pusa sub invinuire in dosarul interventiilor pentru licenta Giga TV

Narcisa Iorga, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a venit, joi, la DNA, unde, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, procurorii ii aduc la cunostinta calitatea de suspect si acuzatiile in dosarul privind interventiile pentru obtinerea licentei de catre postul Giga TV.

Conform surselor citate, procurorii anticoruptie o suspecteaza pe Iorga de faptul ca i-ar fi sugerat primarului din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, in ce mod se poate redobandi licenta si la cine sa apeleze pentru asta, nominalizandu-l pe deputatul Viorel Hrebenciuc.

Articol recomandat de sport.ro
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
Citește și...
Gheorghe Stefan, din nou la audieri.
Gheorghe Stefan, din nou la audieri. "Pinalti" e banuit ca i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sa-i puna o vorba buna la CNA

De parca nu ii erau de ajuns problemele pe care le are la DNA, pe motiv ca ar fi cheltuit bani publici dupa bunul plac, primarul de Piatra Neamt Gheorghe Stefan, supranumit Pinalti, trebuie sa dea noi explicatii in fata procurorilor anticoruptie.

Viorel Hrebenciuc, audiat la DNA. A dat declaratii in calitate de martor in dosarul ce vizeaza suspiciuni de coruptie la CNA
Viorel Hrebenciuc, audiat la DNA. A dat declaratii in calitate de martor in dosarul ce vizeaza suspiciuni de coruptie la CNA

Numele unuia dintre cei mai influenti oameni politici din Romania apare in ancheta DNA legata de suspiciunile de coruptie de la Consiliul National al Audiovizualului.

Deputatii si-au batut propriul record si au inchis o sedinta in 15 secunde. Hrebenciuc a anuntat chiar o lipsa de
Deputatii si-au batut propriul record si au inchis o sedinta in 15 secunde. Hrebenciuc a anuntat chiar o lipsa de "forum"

Deputatii au mai batut, marti, un trist record. Alesii au avut o sedinta care a durat fix 15 secunde. Adica atat cat presedintele sa anunte de la tribuna Camerei Deputatilor ca numarul absentilor este cu mult mai mare decat cel al prezentilor.

Recomandări
Un ciclon care traversează România de la vest la est a adus deja vânt puternic și ploi. Unele orașe au avut inundații
Un ciclon care traversează România de la vest la est a adus deja vânt puternic și ploi. Unele orașe au avut inundații

România este de 20 de ore sub avertizare meteorologică de vreme rea și urmează încă o zi cu emoții pentru multe județe. Un ciclon care traversează țara de la vest la est a adus deja vânt puternic și ploi.

Cod portocaliu de furtună. Peste 3.500 de oameni evacuaţi din judeţul Galaţi. Locuinţe evacuate în Vaslui şi Braşov
Cod portocaliu de furtună. Peste 3.500 de oameni evacuaţi din judeţul Galaţi. Locuinţe evacuate în Vaslui şi Braşov

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, duminică seară, că, până la ora 20.00, au fpst evacuate peste 3.500 de persoane din judeţul Galaţi, 60 din judeţul Vaslui şi 2 din judeţul Braşov.

Israelul a eliminat zeci de lideri Hezbollah în Liban și îi atacă în Yemen pe rebelii Houthi. Reacția Iranului, un mister
Israelul a eliminat zeci de lideri Hezbollah în Liban și îi atacă în Yemen pe rebelii Houthi. Reacția Iranului, un mister

Israelul își extinde ofensiva, cu noi lovituri în Yemen, unde se află rebelii Houthi, susținuți de Iran. Atacurile asupra unor ținte militare au lăsat în urmă cel puțin cinci morți și peste 30 de răniți.