Mecanismul fraudelor cu terenurile Universitatii de Stiinte Agricole. Cum a luat Puiu Popoviciu de la stat 226 de hectare
Condamnat la 9 ani de inchisoare in dosarul preupusei fraude cu terenurile Universitatii de Stiinte Agricole, omul de afaceri Puiu Popoviciu a aflat in sfarsit, motivele pentru care a fost pedepsit.
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti considera ca el este "persoana care a avut un rol determinat in desfasurarea activitatilor ilegale care au condus in final la dobandirea proprietatii unui bun insemnat din patrimoniul societatii."
Prejudiciul in acest dosar este unul cu adevarat urias: peste 130 de milioane de dolari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Judecatorul care l-a pedepsit pe Puiu Popoviciu isi motioveaza condamnarea si vorbeste detaliat despre ceea ce pare un plan diabolic al unei afaceri puse la cale de ginerele fostului lider comunist Ion Dinca "te leaga", prin care singura tinta era sa puna mana pe 226 de hectare de teren in nordul Capitalei.
O afacere din care statul a pierdut enom, iar Universitatea de Stiinte Agricole a castigat doar o parte infima.
Sentinta Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva. Magistratii arata insa ca afacerea ar fi inceput ilegal in 2000, atunci cand Puiu Popoviciu si rectorul universitatii ar fi decis o asociere intre agronomie si o firma administrata de un off shore din New Jersey. Omul de afaceri ar fi stat in umbra tocmai ca sa isi asunda intentiile, spun judecatorii.
"Acesta a actionat cu intentie si buna stiinta, folosindu-si cunostintele, relatiile, conexiunile, pozitia sociala si chiar renumele tatalui sau pentru realizarea scopului ilicit" - Sursa: Sentinta nr. 115 a Curtii de Apel Bucuresti.
In nordul Capitalei - se arata in sentinta - s-ar fi dezvoltat un proiect imobiliar de anvergura, si nu o statiune de cercetare. Iar in locul unei ferme de animale ar fi rasarit blocuri de locuinte foarte scumpe.
Iar statul ar fi pierdut astfel 226 de hectare de teren, care au ajuns la dispozitia lui Popoviciu. Paguba, numai din subevaluarea terenurilor, depaseste 130 de milioane de dolari.
In 2006, Puiu Popoviciu a inchiriat ambasadei SUA la Bucuresti, pentru 99 de ani, 40.000 de metri patrati.
Pretul: 8 milioane de dolari, la care se adauga alte 7 milioane cu care multimilionarul sa asigure infrastructura in zona. Culmea e ca intelegerea a fost facuta nu de firma la care era asociata Universitatea de Stiinte Agricole.
Judecatorii ii reproseaza lui Puiu Popoviciu ca a negat acuzatiile in ciuda marturiilor stranse impotriva lui. Dar mai ales faptul ca nu ar fi avut niciodata intentia sa acopere pagbuba.
Judecatorii Curtii de Apel sustin ca aceste fraude nu ar fi fost posibile afara ajutorul fostului rector al Universitatii de Stiinte Agricole, profesorul Nicolae Alecu. El le-ar fi ascuns colegilor sai din Senat informatii despre aceste asocieri si le-ar fi spus ca Puiu Popoviciu le aduce banii cu care sa le fie marite lefurile.
De altfel, rectorul Alecu a fost si el condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu. Pedepse au primit si doi ofiteri din Ministerul de Interne care ar fi incercat sa-l ajute pe Popoviciu. Intre ei si fostul sef al DIPI.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, frauda, terenuri, Puiu Popoviciu,
Dată publicare:
18-02-2017 17:24