Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat la noua ani de inchisoare cu executare. Decizia nu este definitiva

Ultima actualizare: 26-06-2016 00:08

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la 9 ani de inchisoare cu executare.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti l-au gasit vinovat de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita pentru ca ar fi pus mana ilegal pe sute de hectare de teren ale Universitatii de Stiinte Agricole din Baneasa. Sentinta nu este insa definitiva, iar posibilul prejudiciu de sute de milioane de lei, ar putea fi recuperat de stat doar printr-un alt proces.

Puiu Popoviciu a fost condamnat in dosarul deschis de DNA in urma unor denunturi facute de George Becali. In urma cu 15 ani, firmele controlate de Popoviciu ar fi pus mana pe 224 de hectare de teren in zona de nord a Capitalei ce apartineau Universitatii de Stiinte Agricole. Ilegal si pagubos - sustin procurorii DNA, iar sentinta Curtii de apel confirma astfel banuiala.

Prin contractul de asociere dintre Puiu Popoviciu si Universitatea de Stiinte Agricole trebuia sustinuta activitatea de cercetare in pomicultura, viticultura si cresterea animaelor. in realitate, pe terenurile fostei ferme Baneasa s-au ridicat un centru comercial imprsionant si un ansamblu de locuinte de lux.

Si Ambasada Statelor Unite ale Americii a fost construita pe o parcela concesionata de la Puiu Popoviciu. Iar fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu ii lua apararea omului de afaceri. Fata lui cea mare, Ioana Basescu si-a cumparat un apartament in cartierul construit pe terenul respectiv.

Traian Basescu, fost presedinte al Romaniei, 28 martie 2009: "Unde-i crima lui Popoviciu, ca a facut o investitie de cateva miliarde in Bucuresti?! Este o crima? Se pare ca asta e abordarea publica si cred ca e foarte gresita. Problema, daca exista, inteleg ca e in zona legalitatii transferului terenului, dar de aici pana la a blama o investitie de asemenea dimensiuni este o eroare."

Puiu Popoviciu refuza sa comenteze sentinta care a dus si la condamnarea fostului rector al universitatii. Ioan Niculae Alecu a primit 6 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu. Iar doi ofiteri din DGA si DIPI - Cornel Serban si Petru Pitcovici au primit 2 ani si jumatate si respectiv doi ani, cu executare fiecare.

Procurorii DNA vorbesc in aceasta afacere despre un prejudiciu de 335 de milioane de lei, dar cum procesul s-a dovedit extrem de complicat au decis sa solutioneze azi doar latura penala. Statul isi va putea recupera prejudiciul printr-un nou proces, unul civil.

Pana atunci insa nici procesul penal nu este finalizat. Puiu Popoviciu si ceilalti inculpati, dar si procurorii DNA, pot contesta sentinta Curtii de Apel la instanta suprema.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO