Mecanic de locomotivă devenit erou. Ce a făcut când 2 urși au apărut în fața trenului
Un mecanic de locomotivă a devenit un adevărat salvator, după ce a reuşit să evite coliziunea trenului cu doi urşi, intraţi în tunelul de cale ferată de pe ruta Brașov-Sibiu.
Incidentul, încheiat de această dată cu bine, readuce în discuţie, problema acestor animale, surprinse tot mai des în trafic. Acum două săptămâni, 3 urşi au fost loviţi de maşini, pe raza judeţului Sibiu. Autorităţile, nu reuşesc să conceapă un plan coerent, care să protejeze şi animalele şi oamenii.
Cei doi urşi au apărut în fața trenului la intrarea în tunelul de la Brădet, în judeţul Sibiu. Din fericire, mecanicul de pe locomotivă i-a observat din timp şi a redus viteză până la 15 km/h.
"Dacă îi loveam poate rupeam tuburile de aer. Am zis că evităm şi îi lăsăm, stăm un pic mai încet şi îi lăsăm să se ducă", povestește Adrian Giurgiu, mecanic de locomotivă.
Mecanicul susţine că nu este prima dată când animalele ajung pe șine şi că pericolul este uriaş. Deşi cei responsabili cunosc situaţia, nimeni nu a luat până acum măsuri.
"Să fie un gard. În nici un caz liberă trecere pe lângă calea ferată. I-am scos din calea ferată, dar i-am împins către şosea", spune mecanicul.
Animalele sălbatice au ajuns un pericol şi pentru şoferi. Acum două săptămâni, tot în Sibiu, trei urşi au fost loviţi de maşini pe autostradă şi un drum naţional.
Ministrul Apelor şi Pădurilor susţine că se gândeşte la o soluţie ca victimele acestor accidente să fie despăgubite. Nici vorbă însă de măsuri care să împiedice animalele să ajungă pe şosele şi pe calea ferată.
Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor: - Va fi despăgubită acea persoană. inclusiv intervenţia chirurgicală. inclusiv zilele de spitalizare. Şi dacă moare tot la fel sunt prevăzute despăgubiri.
Reporter: - Care este preţul, să spunem, vieţii unui om ucis de urs?
Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor: - Urmează în norme, după ce modificările la legea vânătorii vor fi promulgate.
Deocamdată nu se ştie exact nici câţi urşi există în România.
Chiar şi aşa, sunt voci care susţin că ar fi nevoie de aprobarea unor cote de vantoare, pentru ca efectivele să scadă.
"Trebuie din nou recoltarea controlată, acea vânătoare de cota de care vor beneficia toţi proprietarii sau ştiu eu chiar şi direcţiile silvice. Cred că asta e singura soluţie", explică Emanoil Savin, senator.
"Trebuie toţi să ne punem capul la contribuţie şi să avem grijă în primul rând de siguranţă cetăţeanului", a precizat Adi Croitoru, președinte Agenția Națională a Ariilor Protejate.
Organizaţiile de mediu nu susţin măsurile şi acuză autorităţile că urmăresc doar vânarea masivă a animalelor mari, nu şi protejarea lor, după ce au permis numeroase construcţii în mediul lor natural.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!