Oficial BERD: Masurile bancilor occidentale expun Europa de Est la o criza de creditare

Ultima actualizare: 22-06-2012 16:30
criza spania

Europa de Est continua sa fie expusa riscului unei crize de creditare, in conditiile in care bancile occidentale reduc finantarea pentru a respecta reglementarile mai stricte referitoare la capital.

Criza datoriilor din zona euro s-a extins in estul continentului prin legaturile comerciale si bancare, afectand redresarea Europei emergente din recesiunea din 2009.

"Imprumuturile pe termen de trei ani, in valoare de 489 miliarde de euro, acordate de BCE bancilor au acontribuit la evitarea unui dezastru major, dar cresterea economica incetineste, iar creditele sunt greu de obtinut"
, a declarat Piroska Nagy, director pentru strategie de tara la BERD in Londra, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Nagy a spus ca BERD este foarte multumita ca BCE a facut in sfarsit ceea ce ar trebui sa faca o banca centrala.

"Dar din cauza evolutiei economiilor, a fluxurilor de capital si a finantarii comertului, suntem foarte precauti in a sustine ca am iesit din zona de pericol", a avertizat el.

Pietele financiare est-europene si-au revenit in acest an, datorita asteptarilor ca incetinirea cresterii economice din zona euro va fi mai putin grava decat s-a anticipat.

Angajamentul Rezervei Federale (Fed) americane de a mentine dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana cel putin la sfarsitul anului 2014 a contribuit la interesul investitorilor pentru plasamente cu randamente ridicate cum sunt cele din Europa de Est. In plus, lichiditatile puse la dispozitie bancilor de catre BCE au imbunatatit conditile de finantare.

Forintul unguresc a avut in acest an cea mai buna performanta la nivel mondial, cu o apreciere de 8,6% fata de euro, dupa ce in a doua jumatate a lui 2011 a avut a doua cea mai proasta evolutie.

Zlotul polonez este pe locul al doilea ca performante in acest an, dupa o evolutie negativa in ultimele doua trimestre.

"Suntem cu totii usurati ca zona euro are cu adevarat o banca centrala, dar nu sunt sigur daca acest lucru va duce la stabilizare si la imbunatatirea sustenabila a perspectivelor", a spus Nagy.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO