Mărturii dramatice ale medicilor care luptă împotriva coronavirusului: „Ne punem și câte trei măști”
Un focar de infecție cu SARS-CoV-2 greu de controlat a apărut în Buzău, într-o secție a Spitalului de Psihiatrie Săpoca.
Acolo, peste 40 de pacienți au făcut boala și din cauza afecțiunilor psihice de care suferă, care impun paza lor, nu pot fi mutați într-o unitate medicală COVID. În tot acest timp, ei pot răspândi infecția și celor sănătoși. Probleme au apărut și în Cluj-Napoca, în Spitalul Municipal, transformat de câteva zile în unitate suport. 12 cadre medicale s-au infectat cu coronavirus, și se fac verificări ca să se vadă dacă s-au respectat procedurile de prevenire a bolii.
În secția pentru bolnavi psihic periculoși, cu condamnări penale, a spitalului din Săpoca, județul Buzău, pacienții sunt înghesuiți în saloane.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Capacitatea unității medicale a fost depășită cu peste 30 de persoane. Sunt zone unde regulile de distanțare necesare prevenirii răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 nu pot fi respectate.
Boala face deja ravagii. 42 de pacienți au fost confirmați pozitiv cu coronavirus și sunt și nouă cadre medicale care au făcut infecția.
Gabriela Pârâu, manager Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca: „Supraaglomerarea și-a spus cuvântul. Secția este organizată pentru 110 paturi și actual sunt 141 de pacienți, pacienți pe care noi nu avem cum să îi refuzăm. Judecătorul ne trimite cu executare, punere în aplicare de îndată."
Bolnavii infectați pot răspândi infecția cu SARS-CoV-2 și celorlalți care nu au boala, pentru că nu pot fi scoși din spital.
Afecțiunile lor psihice impun să fie tratați doar în unități medicale speciale, sub pază și, în zonă, nu este niciuna de acest fel alocată pacienților cu coronavirus.
În fața acestei situații, Direcția de Sănătate Publică Buzău, care gestionează focarul, nu are încă o soluție.
Carmen Scântei, medic epidmiolog DSP Buzău: „Nu se poate gândi altfel organizarea secției la ora asta, dar considerăm că pacienții, fiind toți din aceeași categorie, testați și pozitiv nu mai există problema distanțării sociale, pentru că nu au ce să transmită de la unul la altul, ei sunt deja infectați."
Gabriela Pârâu, manager Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca: „Ne străduim să evităm contactul dintre ei, să păstrăm izolarea socială în măsura în care se poate, fiind vorba, evident, de pacienți psihiatrici pe care îi controlăm mai greu."
Între timp, Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca a raportat primul deces în rândul pacienților infectați cu SARS-CoV-2. Un bărbat de 77 de ani a fost răpus de boală.
Valentin Barbulis, epidemiolog Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca: „Pacientul a fost transferat către secția Pneumologie a Spitalului Județean, pentru a fi evaluat așa cum prevede metodologia. În urma evaluării, el s-a întors în spital cu un tratament de specialitate, doar că starea lui de sănătate s-a degradat foarte repede și, din păcate, în noaptea trecută acesta a și decedat.”
Situația este gravă și în Spitalul Municipal din Cluj-Napoca care, de vineri, a început să primească pacienți infectați cu SARS-CoV-2.
Șapte medici și cinci asistente din unitatea de terapie intensivă de acolo au coronavirus.
Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj: „E greu de spus (n.r. de ce s-au infectat. Nu putem spune încă (n.r. dacă a fost o neglijență la nivel de personal)."
O anchetă urmează să stabilească dacă s-au respectat protocoalele și dacă personalul a fost suficient instruit ca să lucreze cu pacienții cu SARS-CoV-2.
Ordinul 555 al ministrului Sănătății stabilește în detaliu regulile pe care trebuie să le respecte medicii și asistentele și există o procedură și pentru cum se folosește echipamentul de protecție.
Aurora Dascălu, asistent medical: „Prima dată ne luăm cizmele, pentru ca acel costum să ajungă peste cizme, după aceea luăm salopeta. Acum ar trebui să ne punem capelina. Ne punem masca. Chiar trei. Ne punem capișonul și aducem fermoarul la limită. Viziera și mănușile, două rânduri."
Spitalul Municipal din Cluj-Napoca a fost transformat în unitate de suport pentru coronavirus pentru a rezolva problema lipsei paturilor de terapie intensivă. Secția ATI de aici poate trata 17 pacienți.