Marian Vanghelie, trimis in judecata pentru luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani
Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis in judecata marti de procurorii DNA, in stare de arest preventiv, pentru savarsirea a noua infractiuni de luare de mita si abuz in serviciu si sapte infractiuni de spalare de bani.
In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata Mircea-Sorin Niculae (varul lui Vanghelie), asociat si administrator al mai multor societati comerciale, acuzat de sapte infractiuni de complicitate la luare de mita si sapte infractiuni de spalare de bani; Sorin Stefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, si omul de afaceri Marin Dumitru, relateaza Agerpres.
Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, in calitate de primar al sectorului 5 din Bucuresti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si partial de Laura Ciocan, a solicitat si primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentand un "comision" de 20% din incasari).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceste foloase au fost pretinse si primite de Vanghelie pentru atribuirea de catre Primaria Sectorului 5 si serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achizitii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar si pentru a dispune efectuarea platii lucrarilor aferente acestor contracte (valoarea totala este de aproximativ 738.019.000 de lei).
Concret, foloasele necuvenite, solicitate si primite de Vanghelie de la Marin Dumitru, au constat: predarea de sume de bani lichizi; incheierea si executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societati comerciale controlate de catre Vanghelie ori in legatura cu care acesta avea un interes personal; cedarea partilor sociale si, implicit, a patrimoniului, unei societati comerciale catre persoane indicate de Vanghelie; transferul dreptului de proprietate asupra a doua vile catre o persoana indicata de Vanghelie; achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale; oferirea de bunuri de valoare (ceasuri); incheierea de contracte de sponsorizare cu Primaria Sectorului 5 Bucuresti, in vederea sustinerii financiare a organizarii unor manifestari publice aducatoare de capital electoral pentru Vanghelie; achitarea de sume de bani unor persoane care au intocmit liste cu semnaturi pentru sustinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare; suportarea costurilor unor lucrari de renovare la obiective indicate de Vanghelie; suportarea costurilor de renovare ale unor magazine apartinand unei societati comerciale, controlata de Vanghelie; achitarea costurilor aferente unor petreceri private.
DNA mai arata ca, in vederea atribuirii acestor contracte si pentru a facilita efectuarea platilor aferente acestora, Vanghelie fie nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, fie si le-a indeplinit in mod defectuos, vatamand drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din Bucuresti (vatamare constand in cheltuirea in mod nejustificat a resurselor banesti aflate la dispozitia unitatii administrativ-teritoriale).
Astfel, pentru ca societatile comerciale controlate de catre Marin Dumitru sa dispuna de resursele banesti necesare asigurarii foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de catre Vanghelie, contractele de achizitii publice au fost incheiate la preturi mult superioare fata de valoarea reala a serviciilor prestate. In acest fel, costurile reale de executie a lucrarilor, si implicit valoarea efectiva a acestor lucrari, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor.
Ca atare, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infractionala a lui Vanghelie este de 295.207.000 de lei. Procurorii mai sustin ca o parte considerabila din sumele de bani si din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mita au fost supuse unor ample operatiuni de spalare de bani, prin circuite financiare fictive, desfasurate de Marian Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, Laura Ciocan si Sorin-Stefan Ciocan, avand rolul de a disimula produsele, obiect al infractiunilor.
Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Adrian Murgoci (soferul lui Vanghelie) intr-un dosar separat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la luare de mita si spalare de bani. In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor.
Pana in acest moment, Consiliul Local al sectorului 5 nu s-a constituit parte civila pentru prejudiciul cauzat. In desfasurarea anchetei, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si a Grupului de Lucru pentru Combaterea si Documentarea Infractiunilor de Evaziune Fiscala si Spalarea Banilor din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.
Sursa: Agerpres
Etichete: dna, trimitere in judecata, marian vanghelie,
Dată publicare:
07-07-2015 15:40