Marian Vanghelie, trimis in judecata pentru luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani

Marian Vanghelie - AGERPRES

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis in judecata marti de procurorii DNA, in stare de arest preventiv, pentru savarsirea a noua infractiuni de luare de mita si abuz in serviciu si sapte infractiuni de spalare de bani.

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata Mircea-Sorin Niculae (varul lui Vanghelie), asociat si administrator al mai multor societati comerciale, acuzat de sapte infractiuni de complicitate la luare de mita si sapte infractiuni de spalare de bani; Sorin Stefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, si omul de afaceri Marin Dumitru, relateaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, in calitate de primar al sectorului 5 din Bucuresti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si partial de Laura Ciocan, a solicitat si primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentand un "comision" de 20% din incasari).

Aceste foloase au fost pretinse si primite de Vanghelie pentru atribuirea de catre Primaria Sectorului 5 si serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achizitii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar si pentru a dispune efectuarea platii lucrarilor aferente acestor contracte (valoarea totala este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Concret, foloasele necuvenite, solicitate si primite de Vanghelie de la Marin Dumitru, au constat: predarea de sume de bani lichizi; incheierea si executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societati comerciale controlate de catre Vanghelie ori in legatura cu care acesta avea un interes personal; cedarea partilor sociale si, implicit, a patrimoniului, unei societati comerciale catre persoane indicate de Vanghelie; transferul dreptului de proprietate asupra a doua vile catre o persoana indicata de Vanghelie; achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale; oferirea de bunuri de valoare (ceasuri); incheierea de contracte de sponsorizare cu Primaria Sectorului 5 Bucuresti, in vederea sustinerii financiare a organizarii unor manifestari publice aducatoare de capital electoral pentru Vanghelie; achitarea de sume de bani unor persoane care au intocmit liste cu semnaturi pentru sustinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare; suportarea costurilor unor lucrari de renovare la obiective indicate de Vanghelie; suportarea costurilor de renovare ale unor magazine apartinand unei societati comerciale, controlata de Vanghelie; achitarea costurilor aferente unor petreceri private.

Citește și
Victor Ponta (stg.), premierul Romaniei, si Marian Vanghelie (dr.), primarul Sectorului 5, inaintea sedintei Comitetului Executiv National al PSD in 2012 FOTO AGERPRES
Vanghelie ii transmite premierului un nou mesaj din spatele gratiilor. "Oprea are o viteza fantastica in a pune mana pe PSD"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

DNA mai arata ca, in vederea atribuirii acestor contracte si pentru a facilita efectuarea platilor aferente acestora, Vanghelie fie nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, fie si le-a indeplinit in mod defectuos, vatamand drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din Bucuresti (vatamare constand in cheltuirea in mod nejustificat a resurselor banesti aflate la dispozitia unitatii administrativ-teritoriale).

Astfel, pentru ca societatile comerciale controlate de catre Marin Dumitru sa dispuna de resursele banesti necesare asigurarii foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de catre Vanghelie, contractele de achizitii publice au fost incheiate la preturi mult superioare fata de valoarea reala a serviciilor prestate. In acest fel, costurile reale de executie a lucrarilor, si implicit valoarea efectiva a acestor lucrari, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor.

Ca atare, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infractionala a lui Vanghelie este de 295.207.000 de lei. Procurorii mai sustin ca o parte considerabila din sumele de bani si din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mita au fost supuse unor ample operatiuni de spalare de bani, prin circuite financiare fictive, desfasurate de Marian Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, Laura Ciocan si Sorin-Stefan Ciocan, avand rolul de a disimula produsele, obiect al infractiunilor.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Adrian Murgoci (soferul lui Vanghelie) intr-un dosar separat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la luare de mita si spalare de bani. In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

Pana in acest moment, Consiliul Local al sectorului 5 nu s-a constituit parte civila pentru prejudiciul cauzat. In desfasurarea anchetei, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si a Grupului de Lucru pentru Combaterea si Documentarea Infractiunilor de Evaziune Fiscala si Spalarea Banilor din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Marian Vanghelie, audiat la DNA. Procurorii au extins urmarirea penala impotriva fostului edil al sectorului 5
Marian Vanghelie, audiat la DNA. Procurorii au extins urmarirea penala impotriva fostului edil al sectorului 5

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, este audiat sambata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), care au extins cercetarile in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani.

Vanghelie ii transmite premierului un nou mesaj din spatele gratiilor.
Vanghelie ii transmite premierului un nou mesaj din spatele gratiilor. "Oprea are o viteza fantastica in a pune mana pe PSD"

 Primarul suspendat al sectorului 5, aflat in arest preventiv i-a transmis pe Facebook un al doilea mesaj premierului Victor Ponta, fostul sau sef de partid.

Marian Vanghelie, mesaj din spatele gratiilor pentru Ponta.
Marian Vanghelie, mesaj din spatele gratiilor pentru Ponta. "Victore, din cauza lui Oprea iti sacrifici partidul"

Aflat in arest preventiv, primarul suspendat al sectorului 5 i-a transmis prin intermediul Facebook un mesaj premierului Victor Ponta, fostul sau sef de partid.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.