Marian Oprisan, audiat la ICCJ: Dragnea nu a incalcat dispozitiile legale, a cerut doar sa ne facem datoria la referendum
Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a declarat luni, la ICCJ, unde a fost audiat ca martor, ca Liviu Dragnea nu i-a cerut niciodata sa faca ceva ilegal la referendum.
Marian Oprisan a dat o declaratie de martor, in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in care a prezentat cum s-a desfasurat referendumul din 2012 si a precizat ca nu s-a practicat turismul electoral in judetul Vrancea.
"Organizatia judeteana PSD Vrancea a tratat campania electorala pentru Referendum ca pe orice campanie. Noi nu ne-am gandit la un prag anume de votanti, ne-am gandit doar sa ne facem datoria. in democratiile consolidate, precum cea a SUA, cetatenii sunt adusi la vot in mod organizat, cu autocarul si exista chiar liste de prezente. La Referendum, nu s-a practicat turismul electoral in judetul Vrancea, notiune prin care inteleg deplasarea organizata a aceluiasi electoral la mai multe sectii de votare", a spus Oprisan.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Intrebat in legatura cu aplicatia informatica de centralizare a numarului de voturi, Oprisan a aratat ca un sistem identic a fost folosit si de PDL, in colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, la alegerile din 2009.
"In legatura cu acea aplicatie, arat ca ea a fost rezultatul deciziei luate la nivelul conducerii PSD, scopul fiind acela de a se cunoaste numarul celor care vin la vot. Acelasi sistem a fost folosit de PDL, in colaborare cu STS, la alegerile prezidentiale din 2009. Organizatia judeteana PSD Vrancea si-a dotat toti reprezentantii din sectii cu telefoane mobile. Respectivele telefoane nu au fost achizitionate cu ocazia referendumului, ci anterior. Au fost folosite inclusiv la alegerile locale si prezidentiale anterioare si ulterioare acestui referendum. Aplicatia informatica a fost folosita de secretariatul general al PSD Vrancea, iar instruirea oamenilor si folosirea acestei aplicatii a fost coordonata de Dragos Birladeanu, bineinteles cu stiinta mea. Cu prilejul tuturor scrutinelor electorale, noi ne instruim colaboratorii. Aceasta aplicatie informatica si toate celelalte actiuni nu au militat nicio secunda in sensul fraudarii scrutinului sau incalcarea legii", a mai aratat Oprisan.
Marian Oprisan a precizat, in fata instantei, ca a primit si el sms-uri de la structura centrala, in ziua referendumului, in care i se recomanda sa fie vigilent, explicand ca respectivele mesaje reprezentau "chestiuni uzuale in interesul de a securiza votul".
"Va spun cu toata responsabilitatea, ca un om cu experienta necesara in administratie, in organizare si in politica..., cu exceptia erorilor, voite sau nevoite, ale unor reprezentanti ai unor sectii de votare, acest dosar este o jignire la adresa magistratilor din Romania, este un dosar politic", a mai spus Oprisan.
In finalul declaratiei, Oprisan a aratat ca, din punctul sau de vedere, Dragnea nu a incalcat nicio dispozitie legala, ca nu i-a cerut vreodata sa comita ilegalitati si ca nu a facut nici macar o sugestie referitoare la aceste aspecte.
"Liviu Dragnea, din punctul meu de vedere, n-a facut nicio eroare, nu a incalcat nicio dispozitie legala. Nu mi-a cerut nimic ilegal. Nu mi-a facut nicio sugestie in sensul de a ma comporta in vreun fel, iar tot ce mi-a cerut a fost aceea de a-mi face datoria. Utilizarea acelei aplicatii informatice nu putea frauda scrutinul", a incheiat Oprisan.
In dosarul Referendumului ar urma sa fie citat pentru a da declaratii si premierul Victor Ponta, instanta suprema admitand in acest sens cererea avocatilor lui Liviu Dragnea.
Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie 2013 dosarul "Frauda la referendum", in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie. Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".
Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.
"Infractiunile retinute in sarcina persoanelor implicate in desfasurarea procesului de votare - presedinti si membri ai sectiilor de votare - au constat in principal in aceea ca ei si-au incalcat atributiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, inlesnind falsificarea listelor electorale (atat liste permanente cat si liste suplimentare), prin adaugarea de persoane care nu au facut cerere de vot cu urna mobila, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau in Romania la data referendumului, prin contrafacerea materiala a semnaturilor acestora si introducerea in urne a unui numar de voturi corespunzator semnaturilor falsificate. in acest fel, numarul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obtinute prin falsificarea semnaturilor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.
Sursa: Mediafax
Etichete: alegeri, Liviu Dragnea, referendum, marian oprisan,
Dată publicare:
23-02-2015 12:55